Невероятни снимки на Земята – проектът Landsat, съвместно начинание между

...
Невероятни снимки на Земята – проектът Landsat, съвместно начинание между
Коментари Харесай

Невероятни снимки на Земята правени от сателити – топ 10 класация

Невероятни фотоси на Земята – планът Landsat, взаимно начинание сред НАСА и Геоложката работа на Съединени американски щати, е най-дългият действителен галактически запис на Земята. Общо осем спътника Landsat са изстреляни в космоса от 1972 година насам, като деветият беше изстрелян на 27 Септември 2021 година.

За това време спътниците са снимали повече от 9 милиона изображения на повърхността на планетата. А тези фотоси са били употребявани допълнително от 18 000 научни публикации. За да отпразнува 50-та годишнина от плана Landsat, Земната Обсерватория организира обществен конкурс за избор на най-хубавите фотоси на Landsat за всички времена.

Хората можеха да избират своите любимци от 32 финални изображения. Ето една част от фотосите, които доближиха финалите:

10. Ветровете предизвикващи напредък на езерото

Това поразително изображение на делтата на Ачафалая в Луизиана е направено от Landsat 8 на 1 декември 2016 година Това е изображение с подправен цвят, което значи, че цветовете са били изменени. Това „ акцентира разликата сред земя и вода, като в същото време разрешава на феновете наблюдаване на водните утайки ”, съгласно Земната Обсерватория.

Това е едно от 10 000 изображения на Landsat на района, направени сред 1982 и 2016 година, които са употребявани в изследване, оповестено в Geophysical Research Letters. Проучването преглежда ролята напразно в разширението на езерото в равнината на делтата на река Мисисипи.

9. Където свършват дюните – невероятни фотоси на Земята

Това изображение, снимано от Landsat 8 на 13 ноември 2019 година, демонстрира поразителния цветови контрастност сред пясъчното море и скалистите планини на Намиб – Naukluft Park -и двете се намират в Намибия. Намиб е единствената в света крайбрежна пустиня, покриваща повече от 26 000 квадратни километра

Пясъкът наподобява с червеникаво-оранжев цвят заради съществуването на стоманен оксид. Река Куисеб, която е склонна към наводнения, предотвратява вливането на пясъка в планините.

8. Юкон-Кускоквим в пъстър преход

Това изображение на делтата Юкон-Кускоквим, където река Юкон се влива в Берингово море в Аляска, е направено на 19 май 2021 година от Landsat 8. Цветовете на сушата са усъвършенствани на тази фотография: Зеленото акцентира региона на живата растителност. Жълтото е гола земя, а светлокафявото е мъртва растителност.

„ Делтата на Юкон е извънредно ослепителен пейзаж, без значение дали се гледа от земята, от въздуха или от ниска орбита на Земята “, сподели Джералд Фрост, академик от ABR, Inc – Environmental Research and Services в Аляска.

7. От Русия с въпроси – невероятни фотоси на Земята

Landsat 8 снима тази фотография на странни вълнички в хълмовете към река Марха в Северна Русия на 29 октомври 2020 година Редуващите се светли и тъмни линии се виждат през цялата година, само че са по-изразени през зимата.

Учените не са напълно сигурни за какво съществува този модел. От НАСА не са сигурни, само че допускат, че това да се появява заради непрекъснатото заледяване и размразяване на безконечната заледяване. Или заради някакъв тип неповторима ерозия от превалявания или размразяване на снега.

6. Ферми за женшен в Северен Китай

На 25 септември 2017 година Landsat 8 снима това изображение на сини, лилави и жълти структури. Цветните неща покриват огромни площи земеделска земя в провинция Хейлундзян в североизточен Китай. Структурите са пластмасови покривала, осигуряващи сянка. Те са употребявани за развъждане на женшен – постепенно растящо кореново растение, което наподобява доста сходно на джинджифила , само че не може да оцелее на директна слънчева светлина.

В доста азиатски страни се счита, че женшенът има необятен набор от лечебни свойства. Ето за какво развъждането на растението се е трансформирало в бизнес за няколко милиарда $.

5. Хълмове от Пенсилвания изглеждащи като рисунка

Това впечатляващо изображение съчетава сателитно изображение на нагънати планини. “Изкривените планини ” са формирани на границата сред две тектонски плочи – в централна Пенсилвания. Снимката е направена от Landsat 8 на 9 ноември 2020 година, с дигитален модел на релеф, с цел да подчертае топографията на региона.

Планините са част от неповторим геоложки регион на Апалачите, прочут като провинция Вали и Ридж. Този сектор се простира от Ню Йорк до Алабама. Освен че демонстрира необикновените форми на планините, това изображение в натурален цвят разкрива и есенната палитра от цветове, основана, когато листата стават червени и стартират да падат от широколистни дървета.

4. Джейсън и Блумонавтите – невероятни фотоси на Земята

Това зашеметяващо изображение в натурален цвят на разцвет на водорасли към западните острови Джейсън, архипелаг в Южния Атлантически океан, е снимано от Landsat 8 на 18 октомври 2020 година

Млечносините завихряния са породени от бързия напредък на фотосинтетичните водорасли. Те процъфтяват в богатите на хранителни субстанции води, обогатени от Малвинското течение, което извлича хранителни субстанции от дълбокия океан.

3. Eзерото Натрон

Тази поразителна въздушна фотография на кървавочервеното езеро Натрон в Танзания е направена от Landsat 8 на 6 март 2017 година Езерото Натрон е алкално езеро. Драматичният цвят се подхранва от разтопени смеси от соли на натриев карбонат и калциев карбонат от околните вулкани, които влизат във водата посредством горещи извори.

С температури приблизително от 40 градуса по Целзий и по-малко от 500 милиметра превалявания годишно, това е една от най-суровите среди на Земята.

2. Ледено изкуство в протока Санников

Тази завладяваща фотография на протока Санников е направено от Landsat 8 на 5 юни 2016 година Протокът свързва море Лаптеви на запад със Сибирско море на изток. Водният пролив е притиснат сред Новосибирските острови на север от континентална Русия

Проливът остава затрупан с лед през по-голямата част от годината, оповестява Live Science. Тази фотография демонстрира по какъв начин ледената завивка се разпада по време на топенето през лятото и основава живописна гледка от ледени части пъзел.

1. Където стартират батериите

Този живописен набор от кубоиди, открити в Салар де Атакама – солна низина, заобиколена от планини в Чили – в действителност е най-голямата литиева централа в света . Изображението е снимано от Landsat 8 на 4 ноември 2018 година

Литият е главният съставен елемент на батериите, нужни за зареждането нашите коли, мобилни телефони, преносими компютри и други презареждащи се джаджи.

Тази апаратура изпомпва богата на литий саламура от под повърхността и я отклонява в изпарителни басейни, където слънцето изпарява водата, оставяйки чист литий. Различните цветове са резултат от другите стадии на процеса на изпаряване, съгласно Земната обсерватория.

Завършваме нашата ранглиста с още една порция от сходни фотоси, показващи хубостта на нашата планета! Насладете им се!

Историите зад най-загадъчните места в света – Топ 10 ранглиста

Историите зад най-загадъчните места в света – макар опитите от десетилетия, а в някои случаи и епохи, тези очарователни мистерии, заобикалящи тези загадъчни места, в никакъв случай не са били разгадани. Няма такова нещо като добра тайнственост, изключително когато е неразгадана доста дълго време. Тези места са цялостни с истории за галактически кораби, духове, изгубвания, на пръв…


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР