Неведнъж сме се уверявали в истинността на твърдението, че политиката

...
Неведнъж сме се уверявали в истинността на твърдението, че политиката
Коментари Харесай

Джендърът изяжда подкрепата за ГЕРБ

Неведнъж сме се уверявали в истинността на изказванието, че политиката е изкуство на вероятното. Главно около потреблението на някой нетрадиционен прийом или озадачаващо необятната аудитория решение в политическия лабиринт. А в този момент си представете следната, на пръв взор парадоксална, обстановка. Българска социалистическа партия печели предварителни парламентарни избори и напуща Партията на европейските социалисти. И не просто напуща, а е прогонена от ПЕС с дейното присъединяване на някогашния си водач Сергей Станишев. Истанбулската спогодба и интерпретациите по тематиката са на път съществено да трансформират картината в поддръжката към водещите политически сили у нас.

Анкета на ФАКТИ с присъединяване на 1666 читатели на уеб страницата демонстрира наклонност на фрапантно повишаване на благосклонностите към Българска социалистическа партия, за сметка на отлив при желанията за ГЕРБ. 23% от интервюираните са дали отговор, че биха дали своят вот за Българска социалистическа партия – или имаме повишена поддръжка с цели 5% единствено за месец. ГЕРБ са втори с 21% , като са отстъпили с 2 пункта от позициите си през декември. Обединените патриоти резервират твърдо третото си място без смяна в дяла на симпатизантите си – 7%.

При останалите парламентарно показани групи – Движение за права и свободи и Воля – срещаме оттегляне с по един %. Подкрепящите ги през декември са били 3%, а в този момент 2.

20% от запитаните са показали, че ще гласоподават за извънпарламентарна политическа мощ, а 25% заявяват, че въобще няма да отидат до урните.

Какво толкоз се случи през последния месец, с цел да се стигне до променената картина? Споровете към утвърждението на Истанбулската спогодба опростенчески стигнаха до алтернативите – за или срещу „ третия пол “, за или срещу гей браковете, за или срещу т.нар джендър, каквото и да значи това.

Упорството на ГЕРБ да бъде призната конвенцията, която множеството българи одобряват като опасност за децата им, нямаше по какъв начин да не се отрази на поддръжката за ръководещата партия. Съответно безапелационният отвод на Българска социалистическа партия за утвърждението й осезаемо налива благосклонности към социалистите. Още повече, че безапелационната им позиция може да докара партията до изключване от ПЕС. Тази опасност, подценена „ героично “ от социалистите, се явява голям плюс за тях на локална почва, без значение от брюкселския минус, поради самобитната им жертвоготовност в името на нацията.

Отливът в поддръжката на ръководещите се дължи и на други справедливи аргументи, въпреки и с по-малко въздействие. Една от тях са зачестилите убийства – годината стартира с кървавата драма в Нови Искър, убиха обвързвания с ръководещите предприемач Петър Христов, издъхна и простреляният през декември данъчен Ивайло Стаменов. Всичко това – на фона на митинги от всякакво естество, като най-знакови за положението на държавността бяха тези на служителите на реда и надзирателите в пандизите.

Стана ясно и друго – европредседателството към този момент не надува платната на ръководещите. А няма и за по кое време. След умилителната декламация на „ Отечество общително “ от Доналд Туск семейството ни бе изместено от злободневните за българина тематики, а чиновническите събития в НДК останаха в миманса на публичния интерес. Българинът свързва председателството доста повече със свадите към ремонта на НДК, в сравнение с с съответните въпроси, които се разискват и вземат решение в столицата от пратениците на Европейски Съюз.

С две думи – джендърът изяжда поддръжката за ГЕРБ, а европредседателството въобще не оказва помощ на ръководещите.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР