Неведнъж сме чували, че за да имаме здрав сън, между

...
Неведнъж сме чували, че за да имаме здрав сън, между
Коментари Харесай

ЗА ЗДРАВ СЪН: Какво да ядем и какво не преди лягане

Неведнъж сме чували, че с цел да имаме здрав сън, сред последното храненето и лягането би трябвало да има най-малко два-три часа. За страдание, в всекидневието си не всеки път съумяваме да спазим това предписание. А от време на време просто гладът ни заварва късно и няма по какъв начин да си легнем, преди да го задоволим. Затова е значимо да знаем какво се случва, когато прегрешим с храна късно вечерта.

Стомашни проблеми

Ако страдаме от рефлуксна болест, яденето преди лягане може да ни аргументи сериозен дискомфорт, тъй като рефлуксът се ускорява и едва ли ще ни даде да спим умерено. В тези случаи е добре постоянно да съблюдаваме правилото за хранене няколко часа преди сън.

Кръвна захар

Храненето преди сън може да ни помогне да контролираме равнищата на кръвна захар. Ако консумираме нещо протеиново, то те ще останат постоянни чак до закуска. А за диагностицираните с диабет вид 2 е целесъобразно вечерното ядене да съдържа освен протеин, само че и фибри.

Заспиване

Ако се нахраним като за последно преди лягане, сигурно няма да можем да заспим сладко-сладко. Но и да си легнем гладни също не ни подсигурява спокойна нощ. Затова оптималният вид, в случай че усещаме къркорене на стомаха, е да хапнем нещо малко и с доста протеин - малко сирене, лъжица фъстъчено масло или чаша прясно мляко.

Добра концепция е да консумираме и храни, богати на мелатонин - като банани, бадеми и орехи. Освен на хормона на съня, ядките са богати и на магнезий и цинк, с което резултатът върху съня е още по-голям, предава Eat This, Not That.

Важно е обаче да стоим надалеч от въглехидратите, като сладки, бисквити, чипс и тестени произведения, тъй като те намалявал тонцентрацията на серотонин в мозъка и вършат заспиването по-сложна задача.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР