Неутрино са неуловими субатомни частици, създадени в резултат на голямо

...
Неутрино са неуловими субатомни частици, създадени в резултат на голямо
Коментари Харесай

Какво точно представляват частиците Неутрино?

Неутрино са неуловими субатомни частици, основани вследствие на огромно многообразие от нуклеарни процеси. Тяхното име, което в дословен превод би означавало нещо малко и неутрално, се отнася до обстоятелството, че те не носят електрически заряд.

От четирите фундаментални сили във Вселената неутрино взаимодействат единствено с две – гравитацията и слабата мощ, която е виновна за радиоактивния разпад на атомите. Тъй като съвсем не разполагат с маса, те прекосяват Космоса съвсем със скоростта на светлината.

Безброй неутрино частици се появяват секунда след Големия гърмеж. До през днешния ден не престават да появяват нови и нови, било то в нуклеарните сърца на звездите, в ускорителите на частици и атомните реактори на Земята, по време на избухливо сриване на свръхнови и при раздробяване на радиоактивни детайли. Това значи, че има приблизително 1 милиард пъти повече неутрино от протоните във Вселената, съгласно физика Карстен Хегер от университета Йейл в Ню Хейвън, Кънектикът.

Независимо от тяхното навсякъде разпространяване, неутрино значително остават мистерия за физиците, тъй като частиците са доста сложни за хващане. Неутриното минава през множеството материи, като че ли те са светлинни лъчи, преминаващи през транспарантен прозорец, едвам взаимодействащи с всичко останало. Приблизително 100 милиарда неутрино минават през всеки квадратен сантиметър на вашето тяло в този миг, макар че няма да почувствате нищо.

Допускането, че този тип частици може изобщо да съществува, идва чак през 1930 година, в отговор на загадката на бета-разпада, мъчеща мозъците на учените още от началото на 19 век. При този тип разпад на атома се вижда нарушaването на два неоспорими физични закона – опазване на силата и опазване на инерцията.

 неутрино

Пули пръв предлага концепцията, че съществува спомагателна парченце, която се дели от ядрото, носейки със себе си изчезналата сила и инерция.

Истинското доказателство за съществуването на неутрино частиците идва чак през 1995 година и е дело на физиците Клайд Коуън и Фредерик Рейнес, които печелят и Нобелова премия за това.

До ден сегашен учените знаят прекомерно малко за частиците нeутрино. Към момента са разкрили три техни разновидности и има догадка за съществуването на четвърти тип, който не се въздейства от гравитацията и от каквито и да е други физични закони.

Изследванията не престават, а хипотезите за потреблението на тези частици са многочислени и повече от фантастични. Част от тях са, че в случай че учените успят да впрегнат мощта на неутрино, хората ще разполагат с неизчерпаема сила и ще са способни да пътуват със скоростта на светлината, както и че ще овладеят телепортацията.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР