Неслучайно наричат елдата зрънце за милиони, защото освен че е

...
Неслучайно наричат елдата зрънце за милиони, защото освен че е
Коментари Харесай

Защо всички трябва да ядем по-често елда

Неслучайно назовават елдата " зрънце за милиони ", тъй като като се изключи че е богата на витамини и минерали, се оказва и подобаваща храна за интензивно спортуващите и тези, поддържащи фигурата си. Срещат се няколко типа елда: многогодишна, елементарна и татарска.

Обикновената елда е позната още като гречка, название, произлизащо от Русия. Смята се, че родината на потребните зрънца е Индия, само че пък в Русия те са най-популярни.

 елда Thinkstock

Произход и история

За първи път хората стартират да я отглеждат още преди 6000 години в Югоизточна Азия . В Индия назовават елдата " черен ориз ", а в другите страни е известна като " черна пшеница ". След старта на всеобщото й развъждане, тя бързо си печели славата на една от най-разпространените храни за по-бедните публични пластове.

Съвсем друга пък е историята на тази зърнена храна във Франция, където била тачена най-вече поради меда, който се създава от нея и считан за доста апетитен и потребен артикул, ефикасно борещ се с простудите и грипа.
 Задължително яжте тези суперхрани по време на пандемия  Задължително яжте тези суперхрани по време на пандемия  Задължително яжте тези суперхрани по време на пандемия  Задължително яжте тези суперхрани по време на пандемия
Хранителен състав

В 100 г артикул се съдържат протеини (14%), захар (2-2,5%), мазнини (3%), фибри (1%), витамините А, В, Е и РР, желязо, калций, йод, фосфор, бор, цинк, магнезий , както и органични киселини (лимонена и ябълчна).

Елдата е богата на аминокиселини, а неналичието на глутен я трансформира в подобаваща храна за диетичен режим.

Освен на каша – елдата е удачна добавка към супи, ястия с месо, риба, зеленчуци, десерти, мляко и плодове.

Състав и предпазване

Най-често в магазинната мрежа се предлага елда в разфасовки от 500 година Избирайте елда с по-блед цвят, тъй като тази с червеникав нюанс най-често е минала през термична обработка.

Ако при отварянето на гречката, усетите миризма на мухъл, значи тя е негодна за приложимост . Съхранявайте въпросната в стъклени или керамични съдове.
 10 суперхрани за по-млада кожа  10 суперхрани за по-млада кожа  10 суперхрани за по-млада кожа  10 суперхрани за по-млада кожа
Здравословни изгоди

Високото наличие на белтъци в елдата способства за увеличение на мускулната мощ и устойчивост , което я трансформира в подобаваща храна за интензивно спортуващите.

 елда Thinkstock

Богата на флавоноиди, тя дейно се бори с процесите на стареене на клетките. В една купичка елда количеството магнезий е към 86 мг, а той значим за профилактиката на сърдечносъдовата система, високия холестерол и хипертонията.

Консумирането на елда подхранва кожата, косата и ноктите поради комплекса от витамини и минерални субстанции в нея .

Несъмнено елдата е доста ефикасна при хора с нарушена перисталтика (заради наличието на фибри и пектин) и такива, подложили се на редуциращ режим на хранене. Елдата има и способността да стабилизира равнището на кръвната захар.

Богатото количество желязо и лецитин усъвършенства функционалното положение на черния дроб и панкреаса и покачва съпротивителните сили на организма.

Трябва обаче да се означи и фактът, че консумирането на елда от време на време води и до появяването на алергична реакция .

* Предлагаме ви .
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР