Празниците са време за хубави емоции, срещи с близки и

...
Празниците са време за хубави емоции, срещи с близки и
Коментари Харесай

8 съвета как да се предпазите от празничното преяждане

Празниците са време за хубави страсти, срещи с близки и другари, както и за обилие от храна и питиета. За доста от нас обаче това може да се окаже същинско предизвикателство, когато става въпрос за задържане на напредъка ни във фитнеса и положителната форма, която сме постигнали.

Заедно с сътрудниците ни от сме ви подготвили 8 потребни съвета, които да ви оказват помощ да се въздържате от великденското преяждане.

Да започваме със листата:

Трик 1: Хидратирайте се

Когато сте на празничната софра, е основно да пиете доста вода. Дехидратацията елементарно може да бъде объркана с апетит.

Случвало ли ви се е след щедро ядене ненадейно да изпитате апетит? Съгласете се с нас, че няма смисъл да приемате спомагателна храна, когато в действителност тялото ви е жадно.

Винаги е добра процедура да приемате по една чаша вода или чай до 20 минути преди хранене. Това оказва помощ да оптимизирате приема на течности през целия ден и може да ви защищити от несъразмерното ядене.

Трик 2: Започнете храненето със чорба или салата

Тъй като супите, бульоните и зелените салати са богати на вода, те насищат организма, сходно на самата вода. Изследванията демонстрират, че потреблението на някои от тези предястия може да способства за понижаване на количеството призната храна по-късно и затова струпване на непотребни калории.

Трик 3: Хапвайте постепенно и започнете от най-вкусните неща на масата

Обикновено по време на празничните обяди и вечери настроението е приповдигнато, вълнувате се, нямате самообладание да опитате всички вкусотии и стартирате да ядете бързо и лакомо. Съгласни сте, нали?

Това събитие е обикновено, изключително когато имате пред себе си апетитни ястия като топъл козунак или ароматно агнешко. Въпреки това, в случай че съумеете да се храните с обикновено движение, ще почувствате, че сте сити в точния миг, когато в действителност сте се нахранили, а не когато към този момент е прекомерно късно и усещате тежест.

Препоръчително е първо да си похапнете от това, което намирате за най-вкусно. По този метод след това няма да бързате толкоз за идващите ястия и ще можете по-лесно да овладеете количеството на всяко едно от тях.

Трик 4: Изберете по-малка паница

Размерите на порциите могат да бъдат доста заблуждаващи. Дори и да се справяте добре с калкулирането на калориите, които приемате през останалите дни от годината, по време на празниците е доста по-трудно и съществува заплаха да подцените количеството на празничните ястия.

Затова е добра концепция да изберете по-малка паница, която даже и да напълните, ще събере по-малко храна, в сравнение с огромната. Съветваме по-късно да се въздържате от повторното й пълнене, колкото и да е вкусно.

Трик 5: Правилото на 5-те минути

Изчакайте най-малко 5 минути, преди да посегнете към второто ядене. Понякога не даваме задоволително време на организма да ни алармира за това, че към този момент сме се нахранили. Затова е значимо да извършите пауза, преди да продължите с ядене номер 2 или 3.

Опитайте и ще откриете, че сте консумирали задоволително храна, без да се постанова да си взимате в допълнение. Вслушвайте се в сигналите на тялото си.

Трик 6: Хапвайте постоянно, само че по малко

Запомнете, постоянното хранене е ключът към попречване на преяждането. Опитайте се да вършиме няколко хранения в умерени и разнородни порции през целия ден, с цел да поддържате устойчиво равнището на кръвната захар, да избегнете обстановка на прекаленост и да не се постанова да се справяте с неукротим прочувствен апетит.

Трик 7: Оставете си храна и за по-късно

Ако знаете, че към този момент сте приели задоволително храна, само че масичката с десертите към момента наподобява примамлива, припомнете си, че постоянно има време за похапване и по-късно. Спрете за няколко минути и се занимавайте с нещо друго, с цел да разсеете вниманието си. Това, съгласно психолозите, е потвърдено настояща процедура срещу преяждане.

Да, може да е мъчно да се въздържате, тъй като нашият мозък е надъхан да изпраща сигнали за задоволеност по-бавно. Това е по този начин заради обстоятелството, че в древността е било от жизненоважно значение да изяждаме колкото може повече, с цел да осигурим ресурси за бъдещето, когато храната може да стане необичайност. Но помни, че през днешния ден живеем в свят на обилие, където обядът постоянно може да изчака.

Трик 8: Изразходвайте насъбраните калории

В почивните дни разполагате със свободно време, в което не сте принудени да седите на бюрото в офиса или пред компютъра/лаптопа вкъщи. След похапването, отделете време и за спорт.

Разходките в планината или из градския парк са превъзходен метод да се разсеете, да изгорите насъбраните калории и да ускорите метаболизма си. Красивото тяло се гради с вярно хранене, само че и със спорт.

Ако сте в София в почивните дни, може да разнообразите времето си с някоя от. Това е една добра концепция, даже и да сте с децата, защото в тяхните клубове се позволяват и младежи над 14-годишна възраст. Може да опитате и всеки уикенд, подобаващи за малчугани сред 8 и 13 години.

Ако сте почитател на кардиото или силовите тренировки, постоянно можете да извършите една празнична подготовка в фитнес зоните на някоя от техните, които ще работят даже и през празничните дни.



И като умозаключение от нас и Next Level Fitness - значимо е да се храните с мярка, само че и да не се обвинявате прекомерно грубо, в случай че сте останали безсилни пред толкоз доста вкусотии на масата. Просто ще наваксате в залата по-късно.:)
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР