Нещата са по-добре, отколкото изглеждат. ... Непрекъснато искаме отговори на

...
Нещата са по-добре, отколкото изглеждат. ... Непрекъснато искаме отговори на
Коментари Харесай

Димитър Аврамов: Няма нищо лошо в това ГЕРБ и ДПС да си признаят, че работят добре заедно

" Нещата са по-добре, в сравнение с наподобяват.... Непрекъснато желаеме отговори на политически въпроси, които не могат да бъдат дадени от през днешния ден за на следващия ден. От през днешния ден за на следващия ден не могат да бъдат понижени политическите напрежения, съмнения и вражди сред политическите партии. Различните политически възгледи и сложното реализиране на консенсус са основа на свободата и на това да има плурализъм. Може да наподобява, че политическата ни система е в безпорядък и в рецесия, само че минаваме през здравословен интервал, тъй като сега има доста независимост. В медиите има доста гледни точки, доста от тях са екстравагантни... ".

Коментара направи пред БНР политологът Димитър Аврамов.

Той акцентира, че към този момент не се обрисува парламентарно болшинство, което да излъчи държавно управление, само че е допустимо да получим държавно управление на малцинството. Според него това може да се реализира с рухване на кворума в Народното събрание.

" Въпросът е желаеме ли да имаме непременно държавно управление и да се заблуждаваме, че това ще реши политическата рецесия, а по-късно да се окаже, че това държавно управление никой не го харесва, само че в този накълцан парламент не може да се събере болшинство от 121 депутати, които да го смъкват от власт ", добави политологът.

По думите на Аврамов за държавно управление на малцинството е допустимо:

" Да се образува с мандат на ГЕРБ, подкрепено от Движение за права и свободи и " Български напредък ". Тези три обединения се схващат. Няма нищо неприятно за българската политическа система и за гласоподавателите ГЕРБ и Движение за права и свободи да си признаят, че работят доста добре една с друга, както работеха повече от десетилетие. В политиката не би трябвало да има заклеймявания. Когато никой не нарушава закона и конституционния ред, няма потребност да бъде извънредно заклеймяван от някого ".

Политологът акцентира, че политиците имат право да трансформират позициите си, стига гласоподавателите да им простят това.
" Много мъчно се стига до болшинства и най-вероятно няма да стигнем нито с първия, нито с втория, нито с третия мандат и ще отидем на нови предварителни избори. Този партиен радикализъм най-сетне би трябвало да спре ", уточни той.

Димитър Аврамов изрече мнение, че в случай че 48-ият парламент работи задоволително, с цел да одобри качествена бюджетна рамка за 2023 година и приготви България за влизане в еврозоната - тогава можем да си позволим да няма по-късно 2 месеца Народно заседание и да има служебно държавно управление.

" Ако не можем да се разберем за това да има постоянно държавно управление, политическите сили би трябвало да се схванат за тези неща, които са неотменими, а президентът и идващият длъжностен кабинет да съблюдават признатото от този парламент и консенсусът да се придвижи в идващия. Убеден съм, че 2023 година ще е по-стабилна политическа година от тази ", разяснява още той.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР