Неприятни новини за шофьорите!За последните два месеца се наблюдава драстичен

...
Неприятни новини за шофьорите!За последните два месеца се наблюдава драстичен
Коментари Харесай

Лоши новини: голям удар за всички шофьори

Неприятни вести за водачите!

За последните два месеца се следи фрапантен растеж на наложителната застраховка за коли " Гражданска отговорност ". Офертите на избрани компании са скочили с близо 70%, оповестява TrafficNews. 
-->
Шокиращите цени идват на фона на необикновеното поевтиняване на застраховката през декември и януари месец. 

" Имаше неестествено ниски цени на някои компании през декември и януари. Особено при две от тях цените за избран клас коли бяха паднали на 140 лв. за еднократно годишно възнаграждение. Сега за офертите за същия автомобил доближават даже 250 лв. ", уточни осигурителен брокер. 

От сектора разясняват, че в случай че се сравнят цените отпреди внезапното поевтиняване, повишаването действително е с към 40-50 лв. на лавица. 

" Ако да вземем за пример сте платили еднократно лавица на стойност 190 лв. напролет предходната година, в този момент тя коства към 230-240 лв.. За редица коли застраховката е скочила над 300 лв. ", изяснява брокерът. 

Параметрите за леки коли, които оказват въздействие на цената на полицата " Гражданска отговорност ", са: размер на мотора, мощ, гориво, година на произвеждане, възрастта на водача, стажът му, прегрешения на пътя и др. 

Покачването на цените на застраховките е забавен феномен, поради че конкуренцията на пазара съществува. Реално няма огромни промени или разтърсвания в икономическата и финансова обстановка в страната през последните месеци, които да обосноват нито първичния внезапен спад, нито последващите нараствания. Няма и промени в закона, които да обуславят нови ставки. 

Инфлацията също не може да бъде фактор, защото тя понижава по отношение на стойностите ѝ от последната 1 година. 

При фирмите, които безусловно смъкнаха до най-малко цените през януари - скокът сега е много сензитивен. 

В същото време от Асоциацията на българските застрахователи твърдят, че цените на Гражданско отделение ще нарастват гладко тази година, догонвайки равнищата отреди ковид-пандемията.

" Има изострена конкуренция на пазара, която даже беше довела в някаква степен до не напълно разумно намаляване на цените. Постепенно наклонността се обърна, тъй като компенсациите оказват влияние и откакто те се покачват, няма по какъв начин трайно цените да се движат в посока понижаване или пък да стоят ниски ", разяснява досегашният ръководител на АБЗ Константин Велев. Той показва, че поради инфлацията сумите по застрахователните компенсации нарастват, тъй като нарастват колите, аварийните елементи, труда в автосервизите и това няма по какъв начин да не се отрази и на цената на " Гражданска отговорност " и " Каско ".

Комисията за финансов контрол (КФН) също изяснява сегашния ръст на цените на Гражданско отделение с " ускорената инфлация, както и с възобновяване на стопанския оборот след двете години в изискванията на пандемия ". Инфлацията и възобновяване обаче го следим още от предходната година, само че това не попречи на част от застрахователите да смъкват тогава цените, пък и при започване на тази година.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР