Непал иска да премести базовия лагер под Еверест, защото глобалното

...
Непал иска да премести базовия лагер под Еверест, защото глобалното
Коментари Харесай

Непал мести базовия лагер на Еверест заради топящ се ледник

Непал желае да реалокира базовия лагер под Еверест, тъй като световното стопляне и човешката активност го вършат рисков.

Лагерът, който в сезона на изкачванията на най-високия връх в света, е ситуиран върху бързо изтъняващия хладилник Кумбу. Новият обект за лагеруващите би трябвало да бъде ситуиран на по-ниска надморска височина, където няма целогодишен лед, споделят локалните управляващи, представени от BBC.

Изследователите споделят, че разтапянето на ледника го дестабилизира, а алпинистите настояват, че пукнатините се появяват все по-често, даже до момента в който хората спят. В момента лагерът се намира на надморска височина от 5364 метра, а новият ще бъде с 200 до 400 метра по-ниско.

Плановете следват рекомендациите на комитет, образуван от държавното управление на Непал за улеснение и наблюдаване на алпинизма в района на Еверест.

Ледникът Кумбу, сходно на доста други ледници в Хималаите, се топи бързо и изтънява вследствие на световното стопляне. Проучване на откриватели от университета в Лийдс през 2018 година демонстрира, че сегментът покрай базовия лагер изтънява със скорост от 1 метър на година.

По-голямата част от ледника е покрита със скалисти парчета, само че има и сектори от открит лед, наречени ледени скали и точно тяхното размразяване го дестабилизира най-вече. Според специалистите, Кумбу губи по 9.5 милиона кубични метра вода годишно.

Алпинистите и непалските управляващи споделят, че потокът, който тече тъкмо в средата на базовия лагер, непрестанно се уголемява, а пукнатините по повърхността се появяват по-често от преди.

Според мениджърите на базовия лагер, постоянно се чуват и мощни звуци, породени от придвижването на леда или рухването на камъни. Учените пък предвиждат, че в бъдеще ще има повече лавини, ледени и скални сривания в региона на сегашния базов лагер.

Основният минус на преместването на базовия лагер на по-ниска надморска височина е, че ще се усили дължината на изкачването от базовия лагер до идващия пункт за нанагорнище на планината.

Повечето алпинисти към момента се качват на Еверест от непалската страна, само че броят на тези, които стартират изкачването от Китай, се усилва.

Сегашният базов лагер в Непал към момента работи и е относително постоянен, тъй че ще може да извършва предназначението си още три-четири години, съгласно управляващите. Преместването може да се случи до 2024 г.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР