Неотдавна група учени от Франция, Германия и Русия успяха да

...
Неотдавна група учени от Франция, Германия и Русия успяха да
Коментари Харесай

Топящата се Арктика освобождава зомби-вируси

Неотдавна група учени от Франция, Германия и Русия съумяха да реанимират 13 вируса, затрупани от ледовете в Арктика в продължение на десетки хиляди години. Най-младият от тях е на 27 000 години, а най-старият, наименуван Pandoravirus, е на към 48 500 години.

Докато светът продължава да се затопля, размразяващите се безконечни ледове освобождават органична материя, блокирана там от хилядолетия, в това число бактерии и вируси – някои, които към момента могат да се възпроизвеждат. За това сигнализира Пол Хънтър, професор по медицина в Университет на Източна Англия, в публикация за The Conversation.

„ Ако приемем, че пробите не са били нечисти по време на екстракцията – а това е мъчно да се подсигурява, те в действителност биха представлявали жизнеспособни вируси, които са се възпроизвеждали преди десетки хиляди години ”, акцентира ученият.

В своя препринт (проучване, което занапред ще бъде прегледано и оценено от други учени – бел.р.), създателите предизвестяват, че е належащо да се обмисли степента на риска тези вируси да са останали инфекциозни и да се върнат в обращение с топенето на ледовете.



Източник: Pixabay

Какво знаем до момента за риска от тези така наречен зомби вируси?

Всички до момента култивирани от такива проби вируси засягат единствено амеби, само че не и бозайници, да не приказваме за хора. Затова е малко евентуално да съставляват заплаха за хората, твърди ученият. Но прави следната спогодба, че един подобен вирус, наименуван Acanthamoeba polyphaga mimivirus, може би има връзка с пневмония при хората. „ Все отново е прекомерно рано да се твърди, че  вирусите, култивирани от проби от безконечните ледници, съставляват опасност за публичното здраве ”, успокоява Хънтър, който е и съветник на Световната здравна организация.

Той смята, че надалеч по-голяма опасност се крие в пластовете на безконечните ледове – телата на хора, от дълго време умряли от инфекциозни заболявания. Размразяването им ще върне тези инфекции назад в света.

„ Единствената човешка зараза, която е изкоренена в международен мащаб, е едрата шарка и повторното й разпространяване, изключително в труднодостъпни места, може да бъде световна злополука. Вирусът на едрата шарка обаче оцелява добре, когато е замразен при -20°C, само че въпреки всичко единствено за няколко десетилетия, а не за епохи ”, споделя специалистът.



Източник: Pixabay

През последните няколко десетилетия учени са ексхумирали телата на хора, умряли от испански грип и заровени в Аляска и Свалбард, Норвегия. Те съумяват да секвенират грипния вирус от тъканите на мъртвите, само че не и да го култивират. Грипните вируси могат да оцелеят замразени минимум една година, само че евентуално не и няколко десетилетия, изяснява повода ученият.

Бактериите могат да са по-големият проблем

Други типове патогени, като да вземем за пример бактерии, са надалеч по-голям проблем. През годините е имало няколко огнища на антракс (бактериално заболяване, което визира добитъка и хората), покосили  северните елени в Сибир.

Епидемията през 2016 година докара до гибелта на 2350 животни. Тогава учените допуснаха, че огнището е зародило в резултат на топенето на безконечните ледове, което е довело до освобождението на антракса.

Идентифицираните огнища на антракс в Сибир датират от 1848 година, когато болестта се популяризира и върху хората. Някои учени обаче считат, че не те са причина за възникването на заболяването в наши дни, а прекратеното имунизиране и пренаселеността на популацията.



Източник: Pixabay

Научната общественост смята, че резистентните към антимикробни средства организми могат да бъдат освободени в околната среда от размразяването на ледовете. Гените за устойчивост са оня генетичен материал, който прави бактериите устойчиви на антибиотици. Това не трябва да е изненадващо, защото доста гени за антимикробна устойчивост са еволюирали от почвени организми, които предхождат антимикробната епоха, изяснява професорът по медицина.

Въпреки това околната среда, изключително реките, е мощно нечиста с антимикробни резистентни организми и резистентни гени. Така че е подозрително, че антимикробните резистентни бактерии, идващи от ледовете, биха съдействали доста за към този момент огромното обилие от антимикробни резистентни гени, които към този момент циркулират в света.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР