Неотдавна бях на една публична лекция, където всеки от участниците

...
Неотдавна бях на една публична лекция, където всеки от участниците
Коментари Харесай

Комплиментът

Неотдавна бях на една обществена лекция, където всеки от участниците трябваше да се обърне към индивида до себе си и да му направи комплимент, да се концентрира върху нещо положително в отсрещната страна. Това ме сложи в обстановка, в която в границите на пет минути чувах и усещах жуженето в една залата, което я караше да вибрира от приятни страсти и усмихнати частици във въздуха. За пръв път видях в подобен мащаб какъв брой хубаво е да оценяваш и да бъдеш оценен позитивно.
Комплиментът е като малко кутийка с положително отношение и положителна настройка, която можем да използваме всеки ден, като я отваряме и оставяме благите думи да литнат свободно в пространството.

Комплиментът - метод на приложимост
Добрата дума не е нещо, което би трябвало да търсим преднамерено и безусловно да отправим. Комплиментът най-много значи едно - че ценим другия и можем да се възхитим от това, което виждаме в него. Отправяйки хубавите си усещания към някого ние излизаме от ежедневния, много постоянно неопределен, код на другарство и влизаме в едно пространство, където хората се виждат и правят оценка един различен.
В отправянето на комплимент няма нищо комплицирано, стига той да бъде откровен и с него почтено да показваме положителното си отношение. Не е нужно доста, с цел да накараш някого да се усеща добре. Ценните похвали са тези, които са подплътени с истина. Трябва просто да имаме смелостта да напуснем клишето и да кажем на индивида против нас, че се възхищаваме на добре подбраните цветове, с които е облечен или че харесваме стилът му на изложение или пък просто, че с хора като него светът става по-добър.

Комплимент даден, комплимент признат
Свикнали сме да бъдем подозрителни към позитивните оценки на другите.
Умението да одобряваме похвали е директно обвързвано със самооценката, която си даваме. Когато се съмняваме в положителното отношение на другите към нас, в действителност си мислим, че не го заслужаваме. Някакъв свръхкритичен глас вътре в нас ни кара да подценяваме себе си и не дава на другите да ни ценят високо. Често одобряваме “твърде ” положителните мнения като хвалебствие, без да се замисляме, че няма да загубим нищо, а единствено ще спечелим, в случай че просто им се насладим.

Комплиментът е подарък, който би трябвало да приемем с достолепие и без предубеждения. За да позволим на отсрещния човек да ни види от положителната ни страна, не би трябвало да реагираме с думите “О, не заслужавам сходна оценка ”. Напротив би трябвало да признаем напъните на другия да изкаже своята доброжелателност и да приемем намерено похвалата. Когато се научим да имаме вяра на другите и на себе си, се научаваме и да одобряваме положителните думи доста по-лесно като по този метод ги оставяме да изпълнят предназначението си - да ни заредят с позитивна сила. Защото комплиментите не са просто етикет или метод да спечелим нечие благоволение. Те са израз на положителната воля на нашия събеседник да изкаже своето самопризнание, облечено в учтиви думи.

Хубаво е, когато не пестим положителните си думи за някого. Един комплимент може да повдигне духа ни, да ни накара да се усещаме оценени и да ни върне към едно общително и доставящо наслаждение другарство. Защото у всекиго, във всеки един миг, има нещо скъпо и си заслужава да припомняме това това както на себе си, по този начин и на хората към нас.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР