Неочакваният неуспех от преговорите в четвъртък не променя спешната нужда

...
Неочакваният неуспех от преговорите в четвъртък не променя спешната нужда
Коментари Харесай

Саудитска Арабия и Русия изгладиха различията, но Мексико заплашва петролната сделка

Неочакваният крах от договарянията в четвъртък не трансформира незабавната потребност на страните от ОПЕК+ да понижат производството

Саудитска Арабия и Русия се договориха по принцип да управляват коалиция от 23 страни, които да създадат огромни понижения на производството на нефт след месец на ценова война и срив на търсенето поради пандемията от ковид, довели до рухване на котировките. Но след повече от 11 часа договаряния Мексико ги напусна и излага на заплаха подписването на дефинитивно съглашение, оповестява The Wall Street Journal. Участници в диалозите споделиха, че договарянията ще продължат на срещата на енергийните министри на страните от Г-20, която би трябвало да се организира по-късно в петък.

Предварително съглашение

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики По-рано в четвъртък ОПЕК и други огромни производители, обединени в групата ОПЕК +, реализираха авансово съглашение да понижат производството с към 10 млн. барела дневно през май и юни, обявиха участници в диалозите, като на процедура това поставя завършек на едномесечната ценова война. Саудитска Арабия и Русия, най-големите производители в групата, са били съгласни да свият добива с към 8.5 млн. дневно, като всички членове са се съгласили да понижат доставките с 23%, декларира един пратеник.

В петък вниманието ще се насочи към видеосрещата на енергийните министри от Г-20. Предложението към тях е главните производители, в това число Съединени американски щати и Канада, да свият добивите до 5 млн. барела дневно. Това може да даде подтик на напъните на страните да стабилизират цените, откакто първичното съглашение на ОПЕК+ през вчерашния ден не съумя да направи това, отбелязва сп. Time. Точно противоположното, американският лек нефт поевтиня с над 7%, до 23.21 $ за барел, а брентът се намали от 34 на малко под 32 $. Успокоение за пазарите е фактът, че католическият свят чества Великден и евентуалният спад може да бъде стеснен.

Решителният отвод на министъра на енергетиката на Мексико Росио Гарсия да одобри оферти за страната й рандеман като част от договорката се отрази в допълнение на пазара. В обява в Twitter малко след напускането на срещата тя сподели, че Мексико е подготвена да понижи производството със 100 хиляди барела дневно, доста по-малко от препоръчаните от групата 400 хиляди барела, а също и от по-висока изходна база.

Политически напън

Неочакваният крах от договарянията в четвъртък не трансформира незабавната потребност на страните от ОПЕК+ да понижат производството. Сривът на цените на петрола до най-ниските им равнища от 20 години заплаши стабилността на подвластните от суровината страни, принуди огромни компании като Exxon Mobil да свият финансовите разноски и слага под риск съществуването на по-малки компании в бранша.

ОПЕК+ беше подложена на мощен напън от американския президент Доналд Тръмп, който беседва с водачите на Русия и Саудитска Арабия през предходната седмица и беше оповестил, че е постигнал договореност с тях за договорка.

Анонсираното редуциране на производството се равнява на понижение с към 10% от световното предложение дневно и ще компенсира единствено част от загубата от пониженото търсене, което съгласно експертите варира от 20 до 35 млн. барела дневно.

Това основава проблем и със съхранението на творби нефт. Генералният секретар на ОПЕК Мохамед Баркиндо, представен от ТАСС, e декларирал на онлайн срещата, че свободните мощности за предпазване на нефт в света сега са към 1 милиарда барела и поради темповете на напредък на предлагането те могат да свършат през май.

" Запасите от нефт в света могат да набъбнат с още 1.3 милиарда барела, което ще докара до изцяло запълване на хранилищата през май ", предизвестява Баркиндо.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР