Необичайна инсталация, наречена Корабът на глупците, ще акостира в столичната

...
Необичайна инсталация, наречена Корабът на глупците, ще акостира в столичната
Коментари Харесай

Корабът на глупците акостира в столицата

Необичайна апаратура, наречена " Корабът на глупците ", ще дебаркира в столичната Галерия +359. Официалното показване ще се състои на 11 юли, четвъртък, от 19 до 22 ч. По време на откриването ще бъдат изпълнени арии от Хендел и Верди от дуо Black and White? - сопран Цветомила Янчева, мецосопран Рая Начева.

Работата " Корабът на глупците " е показана за първи път през 2015 година на о-в Лидо по време на 56-ото Венецианско биенале, като една от премиите на Open 18 - интернационална галерия на статуи и съоръжения. За Галерия +359 авторката Гьонюл Нюоглу и кураторката Ирина Баткова приготвят site specific вид, а осъществяването на обектите е от транспарантни материали, режисирани в нова сценография на пространството, което уголемява параметрите на тяхното осмисляне.

Една от главните линии в работата на Гьонюл Нюоглу е проявление на изчезналото тяло, илюстрация на парадокса, че осъзнаването на действителността може да бъде по-силно и въздействащо не с изваждане на обектите на показ, а в маркиране на тяхното неявяване. " Празните " облекла, които тя включва в няколко свои плана, описват истории, визиращи разнообразни аспекти от човешкото битие през безсмислието на салонните протоколи, ограничаващи личността с външно наложени рамки, до протеста и революцията, сковани в усмирителните ризи на наказателните режими в човешкия социум. Дрехата може да бъде по едно и също време автентичен персонален манифест, само че и личен затвор за човешката характерност.

Заглавието " Корабът на глупците " подсказва и друга позиция в разбора на актуалното общество, което е обект на изследователската процедура на Гьонюл Нюоглу. До каква степен неналичието на свободна себеизява е резултат от автоцензурата - дали модерната обществена среда не основава задоволително предпоставки да съгласуваме на едно прекомерно битийно равнище нашите мисли и дейности.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР