Необходимо е мобилизиране на горския и земеделския сектор за възстановяване

...
Необходимо е мобилизиране на горския и земеделския сектор за възстановяване
Коментари Харесай

Зам.-министър Христанов:  Необходимо е възстановяване на защитните горски пояси 

Необходимо е активизиране на горския и земеделския бранш за възобновяване на системата от защитни горски пояси. Един от проблемите е обвързван със съхненето на ясеновите пояси и изисква незабавни ограничения “. Това сподели зам.-министърът на земеделието Иван Христанов при откриването на работна среща в град Добрич. Целта на събитието бе да бъде уголемен кръгът от участници, които да обсъдят разрешаването на значимите въпроси със здравословните проблеми в предпазените горски пояси в района с представители на горската индустрия и академичната общественост. Заместник-министърът съобщи, че задачата на управлението на Министерство на земеделието е да реши наболелите въпроси, свързани с тематиката за полезащитните пояси.

Срещата стартира с теренно посещаване на защитни пояси в землището на с. Стожер, където присъстващите се срещнаха с действителното положение на насажденията. Лесозащитна станция гр. Варна показа техническите качества на професионален дрон, с който неотдавна се обследват горските територии за съхнене и обезлистване. Дронът ще се употребява и за отнасяне на площи против заболявания и вредители.

По време на мероприятието бяха изнесени презентации, свързани със основаването, функционалностите и фитосанитарно положение на защитните горски пояси в Добруджа с присъединяване на явен. Посочено бе, че сега горските и ловни стопанства, на чиято територия има защитни горски пояси, правят мониторинг на тяхното положение. Целта е да бъде направен обширен отчет, който ще бъде основата за взимане на решения за тяхното възобновяване.

Създаването на мрежата от защитни пояси започва преди близо 100 години, като към сегашния миг на територията на страната съществуват близо 290 000 дка пояси. Основна част от тях са съсредоточени в областите Добрич, Силистра, Разград и Шумен.

„През идващите години основна роля за справяне с проблемите ще играе утвърденият неотдавна Национален проект за възобновяване и резистентност. В рамките му е одобрен план за непосредствено подкрепяне за възобновяване на някои от най-увредените пояси. Възстановяването ще бъде подпомагано и от Стратегическия проект за развиване на земеделието и селските региони и Оперативна стратегия „ Околна среда “ 2021-2027 година, стратегия LIFE в идващия програмен период“, акцентира в словото си инж. Филип Ковашки, и.д. изпълнителен шеф на Изпълнителна организация по горите.

В срещата присъединяване взеха депутати от Комисията по земеделието, храните и горите, Министерство на земеделието, Министерство на околната среда и водите, Изпълнителна организация по горите, държавните предприятия, държавните горски стопанства и районните дирекции по горите в района, Лесозащитна станция – Варна, представители на Лесотехническия университет, Добруджански аграрни институт, кметове и представители на земеделския отрасъл.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР