Немската партия Съюз 90/Зелени“ номинира своята съпредседателка Аналена Бербок за

...
Немската партия Съюз 90/Зелени“ номинира своята съпредседателка Аналена Бербок за
Коментари Харесай

Крайно време беше. Жена ще оглави немското външно министерство за първи път

Немската партия „ Съюз 90/Зелени “ номинира своята съпредседателка Аналена Бербок за външен министър в идващото държавно управление. Бербок ще бъде първата жена на този пост в историята на Германия.

Номинацията ѝ стана ясна в четвъртък вечерта, когато стартира процесът на съвещания сред представители на „ Зелените “. Те би трябвало да ратифицират съдружното съглашение, което партията контракти със социалдемократите и свободните демократи.

По-рано в сряда трите партии за съставянето на съдружно държавно управление с канцлер Олаф Шолц. Постигнатото съглашение идва след дълги и комплицирани договаряния, които приключиха с правенето на документ от 177 страници.

Предстои обаче трите партии да ратифицират съглашението и всички имена в бъдещия кабинет да бъдат оповестени.

Досегашният външен министър Хайко Маас поздрави Аналена Бербок за номинацията за първи посланик. В Туитър той написа, че 151 години след основаването на този пост е извънредно време той да бъде стихотворец от жена.

Самата Бербок разяснява за Тагесшау, че отговорността за външното министерство ще разреши на нейната партия до по-голяма степен да реализира задачите си по отношение на климата.

„ Големите вътрешнополитически въпроси като климатичната индиферентност могат да бъдат решени единствено с общи старания в глобализирания свят “, сподели тя. По думите ѝ положителните политики в региона на климата се нуждаят от дейни европейски и немски позиции във външната политика.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР