Немислимите 23 лева и 10 стотинки струва да се окачи

...
Немислимите 23 лева и 10 стотинки струва да се окачи
Коментари Харесай

Сливен позлати фирма на ГЕРБ за Коледа – плаща 23,10 лв. да окачи играчка на елха за 120 000 лева

Немислимите 23 лв. и 10 стотинки коства да се окачи и смъкна една коледна топка от елхата. Толкова ще заплати община Сливен единствено за един детайл на коледната си декорация тази зима.

Цялостният монтаж и ремонт, както и доставката на нови декорации, ще коства на града 113 878,45 лева без Данък добавена стойност. Сумата е съвсем двойна спрямо предходната година, когато изпълнителят е още веднъж същият – сливенската компания „ Ел и Клима Корект “ ООД, която безапелационно печели публичните поръчки за осветяване в региона.

Коледната декорация на Сливен се съхранява в склад на общината. За монтажа и демонтажа ѝ, както и за ремонта и поддръжката на обособени детайли от нея, всяка година дава отговор частна компания, която се избира посредством социална поръчка.

Начинът, по който общината дефинира прогнозните цени за осъществяването на дейностите, обаче е непрогледен, а заложените критерии пречат да има конкуренция. В последна сметка всякога се избира една и съща компания, а цените порастват необяснимо.

Така, да вземем за пример, монтажът и демонтажът на един стринг-гирлянд с дължина 20 м. през 2021 година е коствал 19,90 лева, или 597 лева за общо 30 такива гирлянда. Тази година обаче сумата е повишена до 900 лева Такова съпоставяне може да се направи и с останалите детайли от украсата, като цената при всички е скочила фрапантно.

За слагането и премахването на две светещи елхи на кръгови кръстовища в Сливен общината заплаща общо 3944 лева

Миналата година това е коствало 2500 лева Поскъпването при „ светодиодния шадраван “ в центъра на града пък е от 1063 лева на 1598 лева Увеличение в цените на монтаж и ремонт има и при всички съпътстващи детайли на украсата като въжета, кабели, стоманени колове, тръби и други

Разликите в цените на услугата стигат до парадокси. Окачването на коледните топки на елхата пред общината, за които стана дума първоначално, тази година коства 693 лева за 30 броя. Миналата зима, когато същите топки са били купени от „ Ел и Клима Корект “, общата им цена с монтажа и демонтажа е била 495 лева

Незнайно по какъв начин са поскъпнали и светещите низове на елхата, които през 2021 година бяха купени и инсталирани за 3750 лева, а в този момент единствено техният монтаж и ремонт коства 5250 лева

Всичко това води до въпроса по какъв метод община Сливен пресмята прогнозната стойност на публичната поръчка за украсата си – 113 918 лева без Данък добавена стойност, което разрешава на спечелилия претендент да предложи толкоз повишени цени. Правени ли са въобще пазарни изследвания и по какъв метод?

СКЪПИ УКРАШЕНИЯ

Освен, че общината поставя остарялата си декорация, тази зима ще зарадва сливналии и с някои нови коледни детайли. Като условие в публичната поръчка тя е заложила доставка на „ 3D седнало джудже върху подарък “, високо 2,30 м и необятно 1,5 м.

В техническите спецификации обаче няма никаква спомагателна информация – дали фигурата да е пластмасова, дървена или железна, дали да свети или не, както и други детайлности, от които претендентът за публичната поръчка да разбере какво се изисква. Фирмата „ Ел и Клима Корект “ ООД въпреки всичко е предложила да достави такова „ 3D джудже “ против 9900 лева

Неговият монтаж и ремонт костват в допълнение 2000 лева Това обаче не е всичко, защото към джуджето има и „ 3D светещ ботуш с дарове “, който коства в допълнение 15420 лева с монтаж и ремонт.

Реклама

Интересно е още, че община Сливен е упълномощила и втора социална поръчка на „ Ел и Клима Корект “, която този път е за наем на коледна декорация. Фирмата ще отдаде на общината за един месец 10-метрова светеща елха против 9454 лева без Данък добавена стойност.

И до момента в който общината заплаща прескъпо за нови коледни украси, някои остарели детайли мистериозно изчезват от композицията. Голяма светеща арка, за която през 2018 година бяха платени 15 870 лева, в този момент липсва в тазгодишната социална поръчка.

Така стоят нещата и със светещата надуваема Луна, която преди две години струваше на общината 2668 лева Тя също в този момент липсва, макар че беше инсталирана единствено предходната и по-миналата зима.

ЛЮБИМА ФИРМА

„ Ел и Клима Корект “ ООД е с предмет на активност: ремонт на ел. съоръжения, ВиК, ел. техника, търговия със артикули и още. Тя е благосъстоятелност на Тодор и Иван Червенкондеви, които пък са надлежно татко и брат на някогашния народен представител от ГЕРБ и ръководител от 2015 година на Фонда „ Сигурност на електроенергийната система “ Диан Червенкондев.

Тяхната компания е желана от община Сливен в публичните поръчки, свързани с всевъзможен тип осветяване.

От 2019 година сдружението дава отговор за възстановяване на уличното осветяване в града и обитаемоте места в общината, както и за премахване на зародилите повреди, което годишно излиза на общината сред 125 и 140 000 лева без Данък добавена стойност.

Вече 5 година същата компания поставя коледната и великденската декорация на града. Обикновено компанията печели публичните поръчка без конкуренция, само че когато такава има, е отстранявана от надпреварата с разнородни претекстове.

През юни, да вземем за пример, „ Ел и Клима Корект “ е класирана преди всичко за създаване на парково осветяване в с. Самуилово на стойност 80 000 лева без Данък добавена стойност. Вторият участник в процедурата, който е предложил с 6000 лева по-малко от спечелилия, е отхвърлен поради изчезнали документи за качеството на съществени материали.

Грешни сметки пък спъват други съперници на „ Ел и Клима Корект “, само че този път за слагането на коледната декорация в Сливен. Преди година сливенската компания завоюва публичната поръчка за 70 000 лева, макар че другият претендент предложи да извърши дейностите за 10 000 лева по-евтино и дава гаранция на новата декорация 24, а не 12 месеца.

Общинската комисия обаче го отстранява поради позволени неточности в ценовото предложение, като е пресметнал погрешно общата по единичната цена за монтирането на няколко снежинки и светещи низове.

Същата беше повода за отстраняването на съперника и през 2018 година, когато за коледната декорация бяха изхарчени 151 874 лева Тогава претендентът с най-ниската препоръчана цена – 142 690,80 лева не беше позволен до оценка поради неточност при изчисленията в размер на 4 ст.

Последната социална поръчка, за която „ Ел и Клима Корект “ е кандидатствала, е оповестена на 18 октомври и е за замяна на съществуващото и създаване на ново улично осветяване в огромния сливенски квартал „ Клуцохор “.

Срокът да се свършат дейностите е половин година, а прогнозната стойност -1 114 000 лева без Данък добавена стойност. От регистъра на Агенцията по публични поръчки излиза наяве, че претендентите са няколко.

Освен локалните сдружения „ Тера Систем “ ЕООД и „ Ел и Клима Корект “ ООД, интерес има пловдивската компания „ Сейф Парт “ ЕООД и даже австрийското сдружение „ Юнекс Трафик Австрия “ ГмбХ.
Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР