Некачествени и стари пътни знаци могат да доведат до сериозни

...
Некачествени и стари пътни знаци могат да доведат до сериозни
Коментари Харесай

Проверка на bTV: Отговарят ли пътните знаци на новите лотове на „Хемус“ на евроизискванията?


Некачествени и остарели пътни знаци могат да доведат до съществени произшествия на пътя. Намалената видимост при тях редуцира времето за реакция на водачите четири пъти. Въпреки поредицата от репортажи на bTV казусът към момента не е решен.

Некачествените пътни сигнализации постоянно са предпоставки за пътнотранспортни катастрофи. Една от основните аргументи, съгласно специалисти е, че старите знаци се виждат по-трудно. Новите, с европейско качество, са с по-добра светлоотразителност, само че са и три пъти по-скъпи.

„ Едно е при разстояние от 200 метра и при скорост от 120 км в час Вие да имате 200 метра да спрете или да намалите, напълно друго е Вие да имате 50 м и да би трябвало да намалите скоростта си “, разяснява ръководителят на Европейския център за транспортни политики Диана Русинова.

Според Русинова времето за реакции при 50 метра видимост е сериозно малко.

„ Вие ще допуснете неточност неизбежно. Не тъй като желаете, а тъй като просто няма да видите знака и да разберете какво ви споделя този пътен знак “, споделя Русинова.

Година откакто bTV сподели опит за качеството на пътните знаци у нас - вършим нова инспекция. Мястото на демонстрацията е новостроящият се сектор на автомагистрала Хемус.
Снимка: btvnovinite.bg

„ Тук най-горното гледаме 1142 миликандела лукса на кв.м., светлоотразителност на белия цвят, което е извънредно висока. Сега ще отидем и ще измерим светлоотразителност на първи клас пътен знак с цел да видите разликата каква е. Ето го резултата демонстрирам това е на белия цвят 73 миликандела лукса на кв.м -огромна разлика “,

От Агенция " Пътна инфраструктура ", признават, че по-старите пътни знаци не дават отговор изцяло на европейските условия.

„ Нали не мога да кажа, че е по-добре да съществуват такива знаци, в сравнение с да няма пътни знаци, само че знаците сами по себе си, не съставляват такава причина за пораждане на ПТП “, споделя инж. Десислава Паунова от Агенция " Пътна инфраструктура ".

Проверяваме дали пътните знаци на основния път София-Варна, на метри от новостроящата се автомагистрала, дават отговор на условията.
Снимка: btvnovinite.bg

„ Производителят ни е споделил, че е употребявал 2-ри клас фолио. Виждате ли обаче какво написа тук. Всъщност това е машинация, тъй като това е 1-ви клас фолио. Това е безусловно нарушаване “.

От Агенцията за пътна инфрастурктура споделят, че задължението да се съблюдават условията за европейско качество на знаците е на компаниите реализатори.
Снимка: btvnovinite.bg

„ В нашата компетентност е доколкото ние разпореждаме осъществяването на тази краткотрайна организация “, споделя инж. Десислава Паунова от Агенция " Пътна инфраструктура ".

Има и знак, който е безусловно неразрешено да се намира на този вид път, тъй като не дава отговор на европейските стандарти

„ Най-лошото е, че до ден сегашен никой не ги е сменил тези знаци. Това е рисково “, споделя Диана Русинова.

Агенция пътна инфраструктура ревизира пътищата от първи и втори клас на всеки три месеца.

„ Има и такива, които не дават отговор на нормативните условия. На пътища, които не са претърпели ремонтни действия, надлежно пътните знаци в множеството случай не са сменени с нови “, споделя инж. Десислава Паунова от Агенция " Пътна инфраструктура ".

Само за предходната година от Европейския център за транспортни политика са подали шест сигнала до прокуратурата и районното министерство за знаци, които съставляват евентуална заплаха за произшествия.

Когато бъде приключен лот 1 на автомагистрала „ Хемус “, евентуално ще бъдат сложени от знаците, които са с европейско качество. А автомагистралата към момента е в развой на градеж.

Преди два месеца в парламентарната комисия по районна политика министър Гроздан Караджов заяви, че секторът ще бъде подготвен до април, т.е. - до през днешния ден. На наше питане до министерството по кое време ще бъде приключен този лот получихме отговор, че
Снимка: btvnovinite.bg

„ Участък 1 (15,26 км) - стартира от пътен възел „ Боаза “ и завършва до пътен възел „ Дерманци “. По контракт този сектор би трябвало да е подготвен април 2023 година “. А разминаването с обещанието на министъра идва от комплициране.


За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР