Нека да видим конкретен, болезнен пример: пакета Мобилност или -

...
Нека да видим конкретен, болезнен пример: пакета Мобилност или -
Коментари Харесай

Съпротивата срещу пакета Макрон: Националисти тупат шкембаци, за да плашат очилатите джендъри на Запад

Нека да забележим съответен, мъчителен образец: пакета " Мобилност " или - както мосю Макрон си го приписа с вътрешнополитически цели - " пакета Макрон ".

Подкрепям тезата, че този пакет регулации е същински рисков за българската стопанска система, освен за транспортния отрасъл.

И на първо място - че е рисково изключение от правилата на Единния пазар, т.е. стъпка към делене, а не обединяване на Европа.

На какво е разследване тази регулация?

На триумфа на Франция, Германия и Бенелюкс да съгласуват позициите и ползите на своя бизнес и на своите обществени системи, да намерят пресечни точки с други страни и да наложат волята си на трети. Срещу тази Realpolitik, огромните националисти на Изток тупат шкембаци, с вяра, че шумът ще изплаши очилатите джендъри на Запад. И толкоз. И след това ще млъкнат, тъй като националните им (ни!) стопански системи зависят безнадеждно от еврофондове и напълно - от вложенията и пазарите на Запада.

Сега, пичове. " Европа на нациите " е това. Не някакви мислени бюрократи, а мощни национални водачи в мощни и богати страни се събират и вземат решение какво ще стане. Оста Париж-Берлин е реалност. Получи ли поддръжката на Бенелюкс, става непреодолима мощ в връзките вътре в Европейски Съюз. Защото имат стопански системи, армии, пазар и институции, които са безусловно несравними с останалите. Защото имат опит в тази игра. И тъй като имат ясни общи ползи. И тъй като са привлекателни за нашето население като трудови и просветителни пазари.

Насреща са (сме!) относително небогати страни, със мощна емиграция, със слаби и подвластни от " тях " стопански системи и финанси, с доста слаби институции, с нулев капацитет да защитим сигурността си сами и цялостни лаици в построяването на съществени национални съюзи в границите на Европейски Съюз.

Нещо повече - " националистическите " ръководства в Източна Европа въобще нямат нужната социална поддръжка, нито се опират на здрави вътрешни консенсуси, с цел да се усещат мощни в договаряния със " Запада ", където националните консенсуси се поддържат от 70-80% от популацията.

Докато се радвате на триумфите на националисти на Запад, имайте поради, че колкото по-силни са националистите " там ", толкоз по-често ще сме изправени пред тествания, сходни на пакета " Мобилност " - тъй като националният нарцисизъм на Запад неизбежно ще слага провокации пред Единния пазар, в т.ч в областта на вложенията, еврофондовете, трудовия и учебен пазар, енергийния съюз (вж. Северен поток!), интеграцията в опазването на здравето.

Решението е таман противоположното. В единна Европа, в която гласът на българина, унгареца и холандеца тежи еднообразно, без оглед на несравнимо по-голямото благосъстояние на холандеца. Защото като си мерим страните, а не жителите, няма по какъв начин да ги мерим единствено по население - мерим ги по Брутният вътрешен продукт, и тогава става неприятно...

Б. ред. - Позицията на зам.-председателя на ДСБ Радан Кънев е от персоналния му профил във фейсбук.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР