Неизвестни престъпници разбиха автомобила на зам.-главния редактор на Монитор“ Наталия

...
Неизвестни престъпници разбиха автомобила на зам.-главния редактор на Монитор“ Наталия
Коментари Харесай

Грозна атака по колата на топ редактор на Монитор

Неизвестни нарушители разрушиха автомобила на зам.-главния редактор на „ Монитор “ Наталия Радославова. 

Колата на „ Телеграф медиа “ е била паркирана на метри от редакцията на вестника покрай кръстовището на ул. „ Екзарх Йосиф “ и „ Христо Ковачев “. Радославова е част от управлението на медийната група и от проверяващия екип на медията. 

Неизвестно лице разруши колата на сътрудника ни, която бе паркирана на броени метри от редакцията. Радославова е част както от управлението на медийната група, и от проверяващия екип на изданията ни. Засега не е ясно кой е причинителят, не е ясно и кой е поръчителят, само че е изрично несъмнено, че който и да е наредил този удар е бил един от хората, разобличени от изявленията на „ Телеграф медиа “, написа " Монитор ".

Повече от ясно е, че този акт цели да заглуши гласа на свободните медии. Ние обаче твърдо оставаме на безкомпромисната си позиция да продължим да разобличаваме и вадим на ярко закононарушенията на олигарси и техните кръгове.

Явно смутени от безкомпромисната политика на изданията ни бандити, стартираха своята отвратителна акция в сряда сутринта. Когато журналистката слязла пред дома си, тя намерила залепен стикер върху предното стъкло на колата си „ Пежо “ 206 с надпис - „ Пречите! “.

„ Първоначално взех решение, че някой от прилежаща кооперация има искания към мястото за паркиране и дори се ядосах “, описа Радославова. 8 часа по-късно обаче намира колата си разрушена. Явно нервите на злонамерените видове не са издържали и те са траяли пъкления си проект и са атакували возилото, паркирано покрай кръстовището на ул. „ Екзарх Йосиф “ и „ Христо Ковачев “. Щетите по колата са съществени, изкорубена е цялата подпора, тарашено е в жабката, само че нито една от персоналните движимости на журналистката (сред които таблет и друга скъпа техника – б.р.) не липсват. Напротив – нападателят е събрал прецизно всички счупени елементи на колата, както и персоналните движимости на Радославова в найлонова торбичка, която оставил на задната седалка на возилото. Полицейският оглед на колата пък сподели, че всички кабели към конзолата за радиото и климатика на колата са нарязани професионално с клещи, а причинителят е работил много самонадеяно.

„ Когато чух единият от служителите на реда да споделя, че нападателят е пристигнал „ квалифициран “, разбрах, че обстановката е сериозна “, изясни още Радославова.

„ Колкото и да не ни се искаше да имаме вяра, очевидно нападението е предизвестие против целия екип. Наталия е част от проверяващия екип на „ Телеграф медиа “. Заедно с нея сме изработили десетки разобличаващи материали, които сигурно са засегнали съществени ползи, само че никой от нас в никакъв случай не се е страхувал. Няма да стартираме да се опасяваме и в този момент “, разяснява основният редактор на „ Монитор “ Любомира Будакова.

Сред имената на изобличените от проверяващия екип на „ Телеграф медиа “, част от който е Наталия Радославова, са олигарси като Иво Прокопиев, Цветан Василев, Сашо Дончев, Огнян Донев, Васил Божков. Точно по тази причина съгласно нея е доста значимо да се откри кой спри зад тази офанзива.

„ Случилото се е нападение над „ Телеграф медиа “ и свободата на словото. Средата е отровена от медии на олигарси, които ги употребяват като щит против Темида “, безапелационен бе пък основният редактор на „ Телеграф “ Васил Захариев. Той напомни, че „ Телеграф “ в редици свои изявления, в специфичните приложения „ Телеграф Факт “ и книгите с следствия към вестника, разкри по какъв начин олигархията получи заводи и фабрики за жълти стотинки, по какъв начин ги унищожи и трансформира в монументи.

„ Поради тази причина през годините бяха направени даже опити през съда да бъдат спрени книги с наши следствия, даже беше закрита марката „ Телеграф “, напомни и други фрапиращи опити за задръстване на устите на публицистите от „ Телеграф медиа “.

„ Подобни покушения няма да ни уплашат и ние ще продължим да осведомяваме обществото и да разкриваме нарушителите, които го ограбват “, безапелационен бе Захариев.

В тази история, проведена от силите на злото, има две безспорни неща – тя не е инцидентна и не е дело на кварталните бандити. От колата нищо не липсва, само че таблото е разрушено, изтръгнати са кабели и откъснати цели елементи. Но всичко това е направено не за кражба, тъй като всичко счупените елементи са захвърлени на задната седалка. Екипът на „ Телеграф медиа “ отхвърля с гадност и отвращение закононарушението и го смята като непосредствено посягане против свободата на словото. Повече от ясно е, че този акт цели да заглуши гласа на свободните медии. Екипът на „ Телеграф медия “ обаче твърдо остава на безкомпромисната си позиция да продължи да разобличава и да вади на ярко закононарушенията на олигарси и техните кръгове.

Въпреки, че нападението над персоналния автомобил на Радославова е първият проведен от нарушители, това надалеч не е първата офанзива против „ Телеграф медиа “. Само преди година, освен това по решение на прокурор от Софийската районна прокуратура, безусловно беше цензуриран най-тиражният вестник у нас - „ Телеграф “, откакто обвинителят подреди на Патентното ведомство да закрие марката му.

Главният прокурор Иван Гешев:

Всяка офанзива против публицист е неприемлива

Всяка офанзива против публицист е неприемлива. Така основният прокурор Иван Гешев разяснява пред „ Телеграф медиа “ нападението над персоналния автомобил на зам.-главния редактор на „ Монитор “ Наталия Радославова.

„ Запознат съм единствено частично със случая. В момента тече инспекция, само че кардиналната ми позиция постоянно е била, че всяка офанзива против публицист, без значение дали вербална или невербална, е посягане върху словото и демокрацията и е безусловно неприемлива “, безапелационен бе основният прокурор.

Вътрешният министър Младен Маринов:

Ще наемам целия вероятен запас за откриване на закононарушението

Категорично съдя това посягане върху автомобила на заместник-главния редактор на „ Монитор “ Наталия Радославова, както и всички сходни дейности ориентирани против свободата на словото. Така вътрешният министър Младен Маринов разяснява офанзивата против екипа на „ Телеграф медиа “ на среща с управлението на издателската група. На нея публицистите показаха безпокойството си от случилото се и настояха за бързо откриване на причинителите.

„ Ще наемам целия вероятен запас за откриване на закононарушението. Една от главните версии е работата на публицистите от „ Телеграф медиа “ поради следствията, които вършат. Още повече разбиването на автомобила е станало пред редакцията, което може да бъде разтълкувано като сигнал към публицистите, работещи там. Отново декларирам, че Министерство на вътрешните работи постоянно е осъждало сходни похищения и те ще бъдат разследвани и наказвани с цялата суровост на закона “, безапелационен беше вътрешният министър.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР