Недоволството срещу строителството на 34-етажна сграда в софийския кв. Лозенец

...
Недоволството срещу строителството на 34-етажна сграда в софийския кв. Лозенец
Коментари Харесай

Жители на софийския Лозенец с жалба до главния архитект заради 34-етажна сграда

Недоволството против строителството на 34-етажна постройка в софийския кв. " Лозенец " продължава. Живеещи в региона са изпратили тъжба до основния проектант на столицата Здравко Здравков против удължаването на действието на строителното позволение за плана. Освен това не престават и с митингите. Последният беше в сряда вечерта.

Сградата се построява от компанията " Артекс " наоколо до хотел " Маринела ".

В жалбата си до основния проектант на София недоволните поданици на " Лозенец " слагат под подозрение законността на строителното позволение за обекта, както и претекстовете, с които то е презаверено за период до 2020 година Освен това считат, че се нарушават условията за височина на строителството , заложени в подробния организационен проект на региона.

Смятат, че нелегално се трансформира предназначението на постройката , защото по документи тя би трябвало да е административна, а вложителят промотира ателиетата в нея като жилищни, а не офис площи. Според тях това дава право да се заобиколят редица условия за жилищните парцели и в това време отваря законовата малка врата за удължение на строителното позволение. Те се тормозят и от прекомерно дребното, съгласно тях, паркоместа, планувани от вложителя.

Срокът на строителното позволение, издадено на предходен притежател на парцела на ул. " Златен рог " още през 2007 година, беше продължен през септември тази година с подписа на арх. Здравков, от който в този момент недоволните желаят да ревизира случая. Един от претекстовете за това е писмо от министъра на районното развиване Николай Нанков. То действително указва на основния проектант да приложи призната през тази година смяна в Закона за устройство на територията, с цел да стимулира удължаването на периода за градежа. Според работилите по време на първото издаване на разрешението за градеж правила, то е трябвало да бъде прекъснато.

Освен това разрешението за постройката от 2007 година е издадено месеци преди влизането в действие на подробния организационен проект на региона, който лимитира височината на строителството в имота до 26 метра. Също по този начин за плана се употребява и законова малка врата за неспазване на параметрите за активност и компактност на застрояването.

До момента резултат от недоволството на жителите на " Лозенец " няма. Много е евентуално обстановката да остане без смяна, защото и локалната власт, и държавната Дирекция за народен строителен надзор (ДНСК) считат, че законът не е нарушен .

В изявление за Mediapool шефът на ДНСК арх. Иван Несторов разгласи, че инспекциите на дирекцията не са открили нарушавания в документите, само че даде обещание, че градежът се следи непрекъснато . Той напомни, че той е позволен в този тип от предходния основен проектант на София Петър Диков.

Настоящият основен проектант на столицата Здравко Здравков също твърди, че не е имало метод да спре построяването на постройката. Преди време той разяснява пред Mediapool заложените в този момент от жителите на " Лозенец " въпроси. Тогава Здравков изясни, че Законът за устройство на територията разрешава новата наредба в него, която дава опция строителното позволение за постройката да бъде презаверено до 2020 година, да се ползва и при заварени случаи.

Той сподели още, че разрешението за градеж е за административна постройка и хората, би трябвало да знаят, че няма по какъв начин да си купят жилищни парцели в нея . Въпреки това общината нямало какво да направи, в случай че избраните в документите ателиета, действително бъдат направени и рекламирани като жилищни. Отговорността за това била на клиентите, които би трябвало да ревизират какво тъкмо купуват.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР