Недоволството срещу някои аспекти на мярката 60:40 за подпомагане на

...
Недоволството срещу някои аспекти на мярката 60:40 за подпомагане на
Коментари Харесай

Менда Стоянова: Мярката 60:40 дава кръв на бизнеса

Недоволството против някои аспекти на мярката 60:40 за подкрепяне на застрашените от уволняване служащи в частния бизнес продължава. Това установи председателката на бюджетната комисия в Народното събрание Менда Стоянова, която обаче вижда значимостта на тази скица за оцеляването на българските компании измежду изключителното състояние и пандемията от ковид.

"Бизнесът очевидно желае страната да заплати цялата сметка, само че това няма по какъв начин да се случи. Това е една хубава стъпка и няма по какъв начин да бъде употребена от всички бизнеси. Обикновено ще се ползва при бизнеси, които имат външни контрагенти и имат спад в оборота. Кой официално я е предложил не считам, че би трябвало да се политизира ", добави още Стоянова.

Попитана какво натежава в прецизирането ѝ, Стоянова съобщи, че би трябвало да продължи да "тече кръвта " в бизнес структурите, тъй като рано или късно ще свърши изключителното състояние и стопанската система ни би трябвало да се възвърне.

На въпрос за взимането на дълг от МВФ, тя съобщи, че е опция, която би трябвало да имаме. "Това е алтернатива, не значи че отиваме там. Едно финансиране не е обвързвано с неприятната финансова обстановка, поради неприятно ръководство, това е още една ликвидност, в случай че другите варианти се окажат доста скъпи ", акцентира Менда Стоянова.

"Категорично не съм съгласна с господин Президента за празната хазна. Какво значи да сме лъгали, естествено, че се чака недостиг, поради обстановката освен у нас, само че и по света поради COVID-19. Ние сме отворена стопанска система ", добави ръководителят на Бюджетната комисия.

Много е мъчно в една здравна обстановка да се вършат прогнози, акцентира тя и добави, че имаме извънреден невисок дълг по отношение на Брутният вътрешен продукт. "Към момента са написани 4 милиарда и 200 млн. лева, а останалите са буфер. Казвам, че не е последната актуализация на Бюджет 2020, тъй като, в случай че вършим смяна по пера, то те също би трябвало да минат през Народно събрание. Пример за това е ориентираните 1 милиарда лв. към схемата 60:40 ", безапелационна бе Менда Стоянова.

Колегите посрещнаха решението да сме без заплати за интервала на изключително състояние като жест на взаимност. Парите ще се подаряват за медиците, за дрехи, за консумативи, а няма да остават като спестовност в бюджета. Като се взема решение за заплатите на депутатите, то те са вързани и с тези в правосъдната система, на министър-председателя, министри и президент. Този път взехме малко по-различно решение и се опитахме да ограничим кръга, тъй като всяка една обвързвана система може да вземе за себе си решение, сподели още Менда Стоянова.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР