Недоволството е заради безконтролния внос на евтини зърнени и маслодайни

...
Недоволството е заради безконтролния внос на евтини зърнени и маслодайни
Коментари Харесай

Фермери ще блокират с трактори Дунав мост

Недоволството е поради безконтролния импорт на евтини зърнени и маслодайни култури от Украйна

С трактори и комбайни стопани от цялата страна ще блокират Дунав мост на българо-румънската граница Русе - Гюргево. Недоволството е поради безконтролния импорт в България на евтини и със подозрително качество зърнени и маслодайни култури от Украйна, които влизат у нас през северната ни съседка. Чуждата стока, като се изключи че подбива цената на родната пшеница, ечемик и слънчоглед, не се знае с какви препарати е третирана. Опасенията са, че в Украйна, като страна отвън Европейски Съюз, сигурно се ползват неразрешени в общността химикали, написа.

В знак на поддръжка поради войната сред Русия и Украйна, Еврокомисията даде картбланш на Украйна и Молдова да внасят в Европейски Съюз изброените култури, само че без мито, и без да им се прави наложителен граничен фитосанитарен надзор. Това отприщи гнева на българските производители, още повече че страни като Румъния и Полша са намерили механизми да блокират вноса от Украйна и да защитят своите фермери, а в България камионите влизат без проблем.

От НАЗ са потърсили подпомагане от българските депутати в Европейския парламент и молят Министерството на земеделието да обърне внимание и на северната ни граница, освен на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Капитан Андреево “.

Аграрният министър в оставка Иван Иванов към този момент е разпоредил инспекция на посочените от организацията места за предпазване на зърното. Предстои да се вземат проби, а резултатите ще се оповестят обществено. Ако има разминаване в условията по българските стандарти, ще бъдат подхванати съответните ограничения.

„ По отношение на качеството няма да позволим при хлебопроизводителите да попадне зърно с пестициди или други неразрешени субстанции, ще бъдем строги и безкомпромисни “, подсигурява министър Иванов.

Той заяви, че сега са ожънати над 50% от засетите с пшеница над 12 млн. дка в страната, като междинният рандеман е малко над 500 кг/дка. На този стадий в складовете са прибрани към 3,5 млн. тона. Очаква се общото количество да надмине 6 млн. тона.

Проблемът с украинския импорт бе заложен в дневния ред на следващото съвещание на министрите по земеделие в Европейски Съюз, което се организира в Брюксел. Чака се резултат и в случай че няма решение, което да удовлетвори българските зърнопроизводители, блокадата на границата Русе-Гюргево е сигурна.

Изкупните цени падат

По данни на Системата за агропазарна информация САПИ изкупните цени на пшеницата, ечемика и слънчогледа се намаляват с сред 3,9% и 15,9% на седмична база, до момента в който тази на царевицата нараства с 3,8%. Към момента царевицата, ечемикът и пшеницата се търгуват в границите от 45,7% (царевица) до 81,2% (фуражна пшеница) по-скъпо, в сравнение с по същото време предходната година. Цената на слънчогледа също е по-висока на годишна база, само че едвам с 4%. В подкръг „ Зърно “ на Софийска стокова борса котировките през предходната седмица са, както следва ​- хлебна пшеница в огромни количества се търси на 580-637 лева./тон, предложение за момента липсва. Фуражна пшеница в огромни количества се търси на 615 лева./тон. Купувачите на пивоварен ечемик котират на цена от 620 до 650 лева./тон против 660 лева./тон „ продава “. Царевица се търси на 550 лева./тон, само че оферти няма. Всички цени са без Данък добавена стойност.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР