Недостигът на електроенергия в Китай затвори фабрики, макар и временно.

...
Недостигът на електроенергия в Китай затвори фабрики, макар и временно.
Коментари Харесай

Енергийната криза удря и индустрията на лабораторните диаманти

Недостигът на електрическа енергия в Китай затвори заводи, въпреки и краткотрайно. В доста градове уличното осветяване е спряно. Кризата в най-гъсто обитаемата страна и нейният резултат към този момент се усещат по цялото земно кълбо.  

Секторът за рандеман на естествени диаманти е следващият, който е ударен от казуса с тока в Китай — и в случай че обстановката се утежни, потребителите ще се окажат най-потърпевши, написа Bloomberg.

Производството на лабораторни диаманти понижава с сред 10 и 15 % през последния месец, споделя Лиу Хусян, съветник в National Gemstone Testing Center. Докато всекидневно по света се създават 7 млн. карата синтетични диаманта, като 3 млн. идват от Китай.

Активността в големия индустриален бранш в поднебесната империя се свива през септември за първи път от началото на пандемията. Някои производители на синтетични диаманти към този момент обявиха, че възнамеряват да усилят цените, само че без да дават съответни елементи.

Лабораторните диаманти са по-достъпни и по-устойчиви от добитите от мини — и стават все по-популярни. Камъните се създават посредством рискова топлота и налягане, което имитира процеса, при който се образуват естествените диаманти. , съгласно пазарни играчи от ден на ден бижутери установяват, че могат да получат лабораторно създадени диаманти с по-добро качество и цветове на същата цена като естествените. Индийските майстори пък, които режат и полират скъпоценните камъни, стават все по-предпазливи към натрупването на ресурси от естествени диаманти поради растящото предложение на изкуствени. Удар в сърцето на търговците нанесе и херцогинята на Съсекс - Меган Маркъл, която при започване на годината се появи с диамантени обеци, създадени от синтетични камъни. Накитът е дело на компанията от Антверпен " Кимай ", предлагаща химически идентични диаманти " без негативния обществен и естествен резултат " на добитите с човешка мощ и машини скъпоценни камъни.

Изкуствените камъни се създават по технология с високо налягане и висока температура или посредством нанасяне на пластове въглерод върху диамантено зрънце. През юли 2018-а щатската Федерална комисия по търговия разшири дефиницията на елмаз, като включи и създадените в лаборатории камъни. Те - по оценка на анализатори на " Ю Би Ес ", могат да доближат до 2023-а 5% от международния пазар на диамантени бижута на стойност 5 милиарда щ. $. Синтетичните екземпляри може да се окажат " доста затруднение пред растежа на търсенето на естествени камъни ", разясниха през предишния месец банкерите и дадоха оценка " продавай " на скъпите бумаги на " Англо Америкън " и на втория по величина производител на диаманти - руския  " Алроса ".
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР