„Не сте ли виждали такива неща в други държави?!” С

...
„Не сте ли виждали такива неща в други държави?!” С
Коментари Харесай

Туристическата атракция на София, която всеки ден подминаваме

„ Не сте ли виждали такива неща в други страни?!”

С този въпрос, заложен на британски, ядосана софиянка заобикаля група чужденци, които гледат остаряла къща на дребна улица в самия център на столицата. Туристически гид им приказва за къщата.

КУЛТУРНИТЕ ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОТИ НА СОФИЯ, КОИТО НЕ ОЦЕНЯВАМЕ - ВИЖ В ГАЛЕРИЯТА

В нея не е живял важен български публицист, художни или бунтовник, нито на ъгъла й комунистите са простреляли някой царски военачалник. Сградата, въпреки и остаряла, не е и един от рушащите се архитектурни монументи на София.

Причината лидер да приказва на чужденци за нея, е че една от стените й са се трансформирали в платно на художници.

Туристите са част от пешеходен тур на столицата, в границите на който им се споделя за нейната графити сцена.

Докато съответната къща се е трансформирала в огромен „ мюръл” или стенна живопис, с красиво изрисувано малко дете и доста разнообразни елементи, преди нея чужденците със същия интерес са слушали за „ тагове”, „ троуъпи” и „ бомби” – творби по софийските здания, които средностатистическия жители възприема като „ драсканици”.

Поради същата причина към този момент 20 години еднообразни телевизионни репортажи разграничават „ красиви” от „ грозни” графити. Някои стигат до там да считат субкултурното течение за проводник на непозната политическа агитация и да се питат „ Кой има полза София да наподобява на Ню Йорк през 80-те”.

Как един български град на морето се промени вечно

ВИЖТЕ КАК БЛОКОВЕ, УЧИЛИЩА, КЪЩИ И ПОРУТЕНИ СГРАДИ съдебна експертиза ПРЕВРЪЩАТ В ОГРОМНИ КАРТИНИ

Живущите в изключително издрасканата столица, потребители на упоменатия медиен артикул, няма по какъв начин да не се чудят какво тъкмо чужденците намират за забавно в рисунките по стени и за какво не отидат вместо това да видят „ Александър Невски” или друга известна забележителност.

Докато алтернативата продължава, графитите на София към този момент са една от новите ни забележителности. Четири дни в седмицата първата сходна обиколка у нас, Sofia Graffiti Tour, събира хората, на които са им забавни „ драсканици”.

Това е единствената обиколка на София, на която ще отида ”,

споделя 33-годишната Лиляна от Португалия.

Тя е тук за два дни в границите на ЖП-пътуване през Балканите. Вероятно няма да чуе историите за спасяването на българските евреи или Руско-турската освободителна война и да види обвързваните с тях места в София.

Street graffiti #whataboutus #sofia #grafitti #facebook #lookscool pic.twitter.com/Ke0RCAqwRY
— Dreekai (@Dreekai_) August 24, 2017
Решила е да види графитите. В нейната група са още англичанка, литовка, австралийка и американец.

„ София е място отвън удобната ми зона, Източна Европа ми е забавна и билетите са евтини”, декларира 20-годишната британка Софи.

Тя, Лиляна и другите не са част от главния поток от данни в Министерството на туризма – руснаци, пияни британци и скандинавци и фамилии от цяла Европа, на които цените в България дават отговор на бюджета за отмора.

Най-странните неща, които са видяни в София (СНИМКИ)

Нелепa неточност удостовери самоличността на Banksy

Двама са на железопътна обиколка, Софи е на нискобюджетно пътешестване, литовката е по работа, австралийката се е отбила на път за Полша.

„ Част от хората имат интерес в графитите и уличното изкуство и просто са потърсили в Google подобен различен тур. Някои в тийнейджърските си години са били част от такива субкултури. Основното е, че този вид изкуство става все по-достъпен и понятен, в това число посредством обществените мрежи”, показва мнението си Стела – лидерът на обиколката.

В рамките на 2 часа тя прекарва чужденците в лабиринт от централни булеварди и улици сред статуята на Св. София и НДК.

Обект на интерес и роман е всякакво улично изкуство върху стени – от тагове, през цветни графити „ парчета”, изрисувани жилищни здания до реклами и 20-метрови социалистически фрески.
 Гидът Стела демонстрира образец за Гидът Стела демонстрира образец за " естествена графити изложба "
Петимата чужденци минават както около ЦУМ или Руската черква, по този начин и през скатани „ естествени графити галерии”, по думите на Стела – скрити и изрисувани места в центъра, които софиянците не виждат или отминават без да им извърнат внимание.

Стела споделя и за цялата субкултура под рисунките – възникването й, актуалните проявления, йерархията сред артистите, другите типове. Опитва се да вникне и покаже смисълът от частите.

„ Идеята е да се покажат скрити съкровища на града. Всички са свързани от един тематичен роман и на всеки се оставя самичък да си интерпретира видяното.

Не му се споделя какво да мисли и какво да му харесва. Не желаеме нещо да се натяква за града или графитите”, изяснява Стела, която по обучение е културолог. Обиколките свързват интереса й към градски пространства и субкултури.

Wall art in #sofia #bulgaria #graffiti pic.twitter.com/DJIAn2OrsQ
— isral Duke (@isralduke) August 14, 2017
А графитите към този момент са като всяко друго изкуство – част от хората на тура си имат обичани интернационалните актьори, като някои са се изявявали и в София. Разказът и видяното ги карат да виждат и български художници.

Обогатява се самият облик на столицата.

„ Градът е забавен, тъй като съчетава остаряло и ново… Има комбинация от разнообразни култури и религии … Можеш да видиш доста, като просто вървиш… Храната в пекарните е вкусна и евтина.”

Такива са мненията, споделени в границите на графити-групата. Естествено, неприятните неща не заобикалят от нечий взор, даже що се отнася до надписите по стените.

„ На доста хора им вършат усещане многото свастики, изключително на германците”, разкрива Стела.

„ В България съм от месец и половина. Бях във Велико Търново и Пловдив, които ми харесаха повече”, споделя литовката Вилте.

Това, което и тя намира за хубаво в столицата е разнообразието от пешеходни турове, на които към този момент е била – общ пешеходен, кулинарен, планински, на питейни заведения … Възможностите са много.

Популярността на тези обиколки продължава да се зарежда от възходящите благоприятни условия за на ниска цена хвърчене от и към България.

#Sofia #Graffiti – Artwork by 140 Ideas - https://t.co/oSlLDHO7Ti pic.twitter.com/6sgP329WKX
— Isabelle Lebastard (@Isabelle_Lebast) August 12, 2017
Нуждата от туристически образ на България не се запълва само от надстроените руини на Сердика или жълтите павета. Елементи от средата ни, за чиято стойност спорим, към този момент са туристическа забележителност.

„ Местните по-трудно виждаме самото улично изкуство. Трябва нещо да ти насочи вниманието. Трудно е да забележиш тези неща, до момента в който вървиш до магазина или си живееш другите ежедневности”, счита Стела.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР