"Не се подготвяме да отворим детските градини и ясли. Имаме

...
"Не се подготвяме да отворим детските градини и ясли. Имаме
Коментари Харесай

Костадин Ангелов: Не се подготвяме да отворим детските градини

"Не се приготвяме да отворим детските градини и ясли. Имаме потребност от още информация до края на седмицата, с цел да се вземе дефинитивно решение. Към момента данните не ни водят в тази посока. " Това съобщи здравният министър проф. доктор Костадин Ангелов на брифинг в Министерския съвет.

Преди два дни той сподели, че има опция детските заведения да бъдат отворени на 14 декември. Такава поръчка даде и столичният кмет Йорданка Фандъкова. Обещанията за отваряне на детските заведения от понеделник в началото пристигнаха от премиера Бойко Борисов. Той акцентира и че най-хубавата мярка е от 21 декември всички бизнеси, които сега са затворени, да проработят.

Днес здравният министър и проф. Тодор Кантарджиев от Центъра за заразни и паразитни заболявания показаха, че през последните дни има наклонност на понижение на новозаразените, само че тя е доста нежна.

Кантарджиев означи, че преди няколко седмици София е имала над 1000 новозаболели на 100 000 души, до момента в който през последната седмица са 657. Във Враца се вижда плато, само че има области, в които растежът продължава. "Толкова е нежна кривата на заболеваемостта, че е доста рано да вършим каквито и да е заключения за реализиране на триумф ", добави Костадин Ангелов.

Към момента България продължава да е втора по смъртност в Европа, а 14-дневната ни заболеваемост е трета на Балканите.

Окончателни решения за ограниченията се чакат до края на седмицата.

"Следим извънредно проблемите със смъртността. Всеки един случай на пациент в младата група ми се рапортува персонално и вършим разбор на аргументите. В България имахме доста апели към българските пациенти да не се самолекуват. Другият случай е с съпътстващите болести, които са доста при нашата нация. Това ме стимулира още в първите седмици, когато станах министър и се срещнах с анализите, да създадем тази „ линия на живота “ с спомагателни профилактични ограничения, които би трябвало да се подхващат и когато е подготвена, ще я представим за разискване с пациентските организации ", сподели Костадин Ангелов.

По думите му, за реализацията на тази стратегия за профилактични ограничения ще би трябвало дълготраен политически ангажимент и поддръжка, а резултатът ще се усети след към 20 години.

В момента министърът е назначил инспекции от „ Медицински контрол “ на няколко смъртни случая на инфектирани с ковид.

Причина за многото смъртни случаи е и късно получената лекарска помощ, счита здравният министър. "Недоверието в системата е доста огромно. Никой не е отговорен за това, само че ние би трябвало да върнем доверието в тази система. COVID-19 ни оказа помощ в тази тенденция. Хората слушат какво им споделят лекарите “, добави Ангелов.

"Категорично няма да търпя неприятно отношение към пациентите. Това, което виждам, за мен е неприемливо. Разпоредил съм инспекции и в тази обстановка съм сигурен, че ще има глобени лица, откакто завърши инспекцията ", посочи здравният министър във връзка на умрелия пациент, който беше оставен пред болница „ Света Анна “ във Варна.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР