Не се изключва вероятността Саудитска Арабия да предприеме и военни

...
Не се изключва вероятността Саудитска Арабия да предприеме и военни
Коментари Харесай

Милен Керемедчиев с ключов анализ за напрежението между Катар и Саудитска Арабия

Не се изключва вероятността Саудитска Арабия да предприеме и военни дейности против Катар. Това разяснява някогашният зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев. По думите му арабски анализатори все по-често стартират да използват думата „ боен конфликт” в района. „ Твърди се, че в случай че намалеят бомбардировките в Йемен, това значи, че Саудитска Арабия предислоцира сили на границата с Катар и е допустима и военна намеса в Катар”, сподели Керемедчиев пред bTV.

По думите му Eвропа би трябвало да бъде нащрек. „ Посещението на американския президент Доналд Тръмп в Саудитска Арабия беше катализаторът, който даде картбланш на Саудитска Арабия да се разправи с инакомислещите”, сподели още някогашният зам.-министър.

„ Катар от край време желае да води независима външна политика, прави го посредством доста пари и опит за въздействие. Те финансираха „ Мюсюлмански братя” в Египет. От 2012 година в Доха съществува „ дипломатическо” бюро на афганистанските талибани, които нямат на никое място другаде по света свое посланичество. Катар финансира и най-екстремните опозиции в Палестина против Израел”, разясни той.

„ В Катар има военновъздушна база на Съединени американски щати, в която има 10 000 американски военнослужещи.Тоест, в случай че се подхващат крайни дейности – затваряне на граници, затваряне на въздушното пространство, на пристанища за Катар, това няма по какъв начин да стане без единодушието на САЩ”, означи Милен Керемедчиев. По думите му е реалистична версията, че милиардната договорка на Тръмп със Саудитска Арабия не е за оръжия, а просто Саудитска Арабия е платила „ налог спокойствие” на Съединени американски щати и сега се изнудва Катар да направи същото.

Катар е бодил в очите на Саудитска Арабия от много години, уточни някогашният зам.-министър. „ Катар финансира „ Ислямска държава”, която се бори срещу Башар Асад. Асад и Сирия стоят на пътя на тръбопроводи, които биха могли да тръгнат от Катар и да доближат даже до Европа през Турция с катарски газ. Техните геополитически упоритости доближават до огромни мащаби, а Асад стои на техния път, тъй че и това е метод той да бъде премахнат”, изясни той.

„ Ислямска държава” има апетити от доста време да завземе елементи от Иран. Техеран е в техните цели от няколко години, сподели Керемдчиев във връзка днешните офанзиви в иранската столица.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР