Не само българските избори бяха белязани от скандал с двойно

...
Не само българските избори бяха белязани от скандал с двойно
Коментари Харесай

Резервна родина България: Скандал с двойно гражданство преди...

Не единствено българските избори бяха белязани от скандал с двойно поданство - същото се случва и в Северна Македония, и то дни преди втория тур на основните избори за кмет на Скопие.

Битката за ръководството на столицата очевидно е доста оспорвана. Независимата кандидатка, подкрепена от ВМРО-ДПМНЕ, Данела Арсовска завоюва преднина на първия тур с 37,68% пред настоящия кмет Петре Шилегов от СДСМ (партията на премиера Зоран Заев).

Арсовска е приключила право, има магистърска степен по стопанска система, работила е на експертни позиции в арбитражната институция към Световната банка и в арбитражите в Женева и Хага.

Балотажът е плануван за 31 октомври, само че в това време Арсовска беше подложена на остра офанзива от СДСМ с обвиняване, че се е сдобила с българско поданство през 2011 година

Партията, която стои зад нея - ВМРО-ДПМНЕ - поддържа дългогодишна нападателна политическа линия по отношение на България и нападна кабинета на Заев поради единодушието му с множеството от изискванията на прилежащите страни в името на участието в Европейски Съюз.

Твърденията за двойното поданство на любимеца за кмет на Скопие бяха разпостранени от депутатката от СДСМ Славянка Петровска и са подкрепени персонално от Зоран Заев - макар че Арсовска отхвърля обществено да има български паспорт.

От СДСМ демонстрираха фотокопия от два документа, съдържащи персонални данни на жена с името " Даниела Арсовска " с адрес в Петрич: уверение за присъдено българско поданство от 2011 година и персонална карта, която е издадена през 2017 година

Македонските медии са създали информация в публично-достъпната система на българското Министерство на вътрешните работи, която демонстрира, че персонална карта с посочения номер от копията съществува и е годна. От инспекцията въпреки всичко не може да се откри дали документът принадлежи на Арсовска или на различен човек.

Въпреки това СДСМ са твърдо уверени в достоверността на информацията си. При това Славянка Петровска извади нови данни, че освен Арсовска, само че и брачният партньор й разполага с български паспорт.

" Цели 10 години Данела Арсовска има аварийна татковина. От какви подбуди потърсихте българско поданство? Чии ползи защитавате? ", пита Славянка Петровска. Тя показва още, че кандидат-кметът на ВМРО-ДПМНЕ е станала и почетен консул на Унгария - страната, в която някогашният министър председател Никола Груевски избяга, откакто беше наказан в Северна Македония.

Титлата й е присъдена в края на декември 2020 година с решение на македонското държавно управление, написа " Булевард България ".

Зоран Заев също се включи в обвиняванията против нея, само че с опит за по-дипломатичен звук: " Не е неприятно, че е имала българско поданство, само че не е почтено по отношение на хората, от които чака поддръжка. Това, че тя криеше за поданството си, е непочтено и политически, и морално. ".

Заев въпреки всичко прикани Арсовска да се отдръпна от изборите, " в случай че обича Скопие и жителите на столицата ".

Самата Данела Арсовска отхвърля изказванията, че се е сдобила с български документи за идентичност. Тя декларира, че в никакъв случай не е сменяла името си на " Даниела " и е живяла постоянно в Скопие. Тя упреква СДСМ в това, че упражнява душевен напън против фамилията й и декларира, че ще заведе дело за клюка против " всички безсмислени неистини от последните дни ".

" Това е персонална офанзива от хората, които 5 години ме търсиха, с цел да имдавам стопански препоръки, а в този момент настояват, че съм антидържавен детайл. Хората в Македония и Скопие знаят доста добре, че това не е правилно ", споделя още тя.

До момента българските институции не са коментирали случая.

Местните избори в Северна Македония са съществено тестване за СДСМ - държавното управление на Зоран Заев разчита на нежно болшинство с 62 гласа в 120-местния парламент.

Председателят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски към този момент анонсира желанията си да употребява изборния резултат като мотив за провокиране на предварителни избори или промяна на ръководството.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР