Не, не става дума за клечките, с които сме свикнали

...
Не, не става дума за клечките, с които сме свикнали
Коментари Харесай

Клечки за зъби и още нещо

Не, не става дума за клечките, с които сме привикнали понякога скритом или не да почистваме остатъците от храна по зъбите ни след хранене. Клечките тук са си напълно естествени и това са клончета от разнообразни растения.

Напоследък наред с добре познатата четка за зъби, място в света на грижата за устната празнина още веднъж си проправят всякакви остарели способи за поддържане на усмивката свежа и здрава. Алтернативите на процедура са прародителите на актуалната четка за зъби, с които дълго време, преди да се появи тя, каквато я познаваме през днешния ден, хората са се грижели за хигиената си.

Историята на почистването на зъбите може да бъде проследена чак до 3500 година пр.н.е., когато вавилонците употребяват разнообразни клечки от растения, с цел да почистват устата си. Същото правели и народите от Азия, Африка и Близкия Изток, като употребявали клончета от разнообразни растения. В Гърция да вземем за пример античните елини употребявали клонка от лавър, така наречен дафиново дърво. Дъвченето на лаврова клонка оставяло дъха пресен, а устата чиста. Този резултат се дължи на етеричните масла в растението, които са антисептични и подтикват кръвообращението във венците.

Клечките за дъвчене са доста сходни на четката за зъби, тъй като и двете имат ресни и се употребяват, с цел да отстранен механично насъбраната по зъбите плака. Разликата е, че естествените четчици могат да бъдат дъвкани дълго време и имат антисептичните,  антимикробни и всевъзможни други свойства и субстанции, присъщи на растенията, от които са откъснати.

Мисвак

Мисвак е може би една от най-популярните пръчици за дъвчене, която съставлява стръкче от дървото Salvadora persica (на арабски - Арак), употребена в региона на Близкия изток. Тя отстранява плаката от зъбите, заздравява венците и защищава от развиването на кариеси. Редица проучвания потвърждават антибактериалните и антигъбични свойства на тази пръчица за дъвчене. Използването й е потребно и за здравето на венците, тъй като ги защищава от гингивити. Употребява се като края на клончето се сдъвква до момента в който омекне, а по-късно с появилите се реснички се почистват зъбите. Когато целулозните нишчици се изхабят се отрязват и се “надъвкват ” нови.

Други клончета за зъби

В природата има и доста други пръчици, подобаващи за почистване на зъби и това са най-различни “клечки ”, които имат дезинфектиращо, антимикробно и стягащо деяние. Такива са клонките от круша, липа, кедър и други След като се изсушат, те се накисват във вода, а след това сходно на мисвака, единият им край се сдъвква, до момента в който не стане четчица. Използва се до два три пъти, след което се взима нова. Те почистват освен зъбите, само че и езика, тъй като сокът, който се отделя при дъвченето на клечката има антибактериален резултат.

Съвременната опция
Ако пръчиците за разчистване на зъбите са добре пропуснат остарял противник на елементарната четка, то електрическата четка също си има заслужен конкурент и това душът за зъби.

В устната ни празнина има голям брой бактерии, които поддържат потребната микрофлора в нея. Ето за какво когато чистим зъбите си би трябвало да внимаваме дружно с неприятните бактерии да не премахнем и положителните. Можем да създадем това като премахнем остатъците от храна, с които нездравословните бактерии се хранят единствено със бликам вода.  Душът за зъби работи на правилото на разбъркване на вода с въздух под налягане. Промивката с сходен вид “четка ” може да стане с вода, със специфичен сапун за зъби или с определен от нас разтвор.

Колкото и разнообразни да са методите за разчистване на зъби, един остава най-важният и това е почистването на вътрешната ни среда. Поддържането на здравето на устната празнина, като част от храносмилателната ни система, е директно обвързвано и с поддържането на здрава вътрешна среда. В нея би трябвало да заобикаляме “киселинен дъжд ” (), който разяжда тъканите и е отлична среда за развиването на бактерии и други нездравословни организми, които пречат на положителното ни здраве и на хубавата усмивка, която в действителност е неразделна част от него.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР