Не можеш да докоснеш свободата на съзнанието ми, е написал

...
Не можеш да докоснеш свободата на съзнанието ми, е написал
Коментари Харесай

Нови компютри могат да изтрият мисли без ваше знание

Не можеш да докоснеш свободата на съзнанието ми, е написал драматургът Джон Милтън през далечната 1634 година. Сега обаче, 400 години по-късно, с софтуерния прогрес, който роди машини, можещи да четат човешките мисли, неприкосновеността на съзнанието ни към този момент е застрашена.

Наскоро по мотива Съюза на европейските биомедици прикани посредством специфичен отчет за основаването на нови закони за човешките права, които да подсигуряват, че хората ще са предпазени от машините, в това число и техните конгнитивни права и правото им на психическа цялост.

Последните три години бяха извънредно динамични в основаването на конгнитивни биотехнологии. Вече е реалност машина, която може да покаже на хората какви са техните политически пристрастия – леви или десни. Създадена е и машина, която споделя със 70% акуратност авансово намислени от човек цифри.

Отделно от това Facebook неотдавна разкри, че работи върху сходна технология, която да чете мислите на хората, с цел да могат те да пишат единствено като мислят. Няколко медицински проучвания към този момент съумяха да свържат част от мозъка на неподвижен човек с компютър, с цел да му разрешат да подтиква мускулите в ръката си и да може да се движи и да се храни.

 Мозъчна интензивност

Такива устройства обаче дават плашеща опция за злоупотреби. Този факт мощно тревожи университетските среди. Вече се чуват предизвестия за допустимо мозъчно хакване и рискови злоупотреби с здравната невротехнология. Тези съображения изискват предефиниране на концепцията за психическата целокупност.

Предлагаме в отговор на зараждащите невротехнологични благоприятни условия правото на психическа целокупност освен да подсигурява отбрана от психологични болести или травматични пострадвания, само че също по този начин и от неразрешени прониквания в психическото благополучие на обещано лице, реализирано посредством потреблението на невротехнологията, изключително в случай че сходни прониквания водят до физическо или умствено увреждане на потребителя на невротехнологията, се споделя в публикувания от биомедиците отчет.

Невронната технология към този момент доближи до точка, в която може да се разисква легитимността й в наказателния съд, да вземем за пример като инструмент за оценка на престъпността, отговорност или даже риск от наново осъществяване на закононарушение, съобщи съавторът на отчета и учен в юридическото учебно заведение в университета в Цюрих професор Роберто Андорно.

Потребителските компании употребяват изображения на мозъка за невромаркетинг. Съществуват и принадлежности като мозъчни декодери, които могат да трансфорат данните от мозъчното изображение в изображения, текст или тон. Всичко това би могло да съставлява опасност за персоналната независимост, прибавя още той.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР