Не може да го оставим строежа да стои в този

...
Не може да го оставим строежа да стои в този
Коментари Харесай

Борисов: Кабинетът ще гласува на УНСС 7.5 млн. лева

Не може да го оставим градежа да стои в този му тип. Ако ги оставя да продължат да спорят финанси, районното министерство, УНСС, това ще остане по този начин. Не един, не два, не 20 обекта съм завършвал. Този спор не ми е прелестен. Във вторник ще гласуваме тези 7.5 млн. лв.. Това съобщи министър председателят Бойко Борисов, който през днешния ден посети висшето образователно заведение дружно с представители на три министерства, които са ангажирани с опцията за решение на казуса на Университета за национално и международно стопанство.

"Ти с каска тука, а? То няма какво да падне ", стартира изказването си Борисов от недостроения нов корпус на УНСС.

Според него не може да се дават милиарди за обучение, а градежът да стои като монумент на културата, единствено тъй като не престават разногласията сред УНСС, финансовото, районното и просветителното министерство. Премиерът даде обещание, че на 30 април държавното управление ще гласоподава 7,5 млн. лв. за УНСС, само че оттам-насетне би трябвало финансовото министерство и УНСС да се схванат за корекциите. "Този градеж би трябвало да го приключим, с цел да учат студентите ", сподели Борисов.

Министърът на финансите Владислав Горанов съобщи, че има смущаващи условия към публичната поръчка и метода, по който тя е осъществена. Той разгласи, че е наложена 10% финансова промяна на плана и имало в допълнение възлагане на фирмата-изпълнител след първичния търг, тъй като нямало задоволително добър план на инфраструктурата. Затова и има инспекция на публичните поръчки, което финансовото министерство към този момент заяви. "Икономическият университет не може да позволява стопански неточности ", акцентира Горанов.

Очакванията на ректора на УНСС е идната образователна година, която ще бъде 100-тна за университета, новият корпус да бъде открит.

В отворено писмо от УНСС до министър-председателя, министъра на финансите и до министъра на образованието и науката се упорства да се обезпечат нужните средства от 10,3 млн.лв., с цел да бъде приключен и оборудван новият образователният корпус на УНСС, който се реализира с европейски средства и да не се стигне до фактическа несъстоятелност на университета. Необходимо е финансирането да се обезпечи в най-кратки периоди, с цел да се удължи срокът на плана, показват от висшето учебно заведение. В противоположен случай ще бъдат изгубени 4,5 млн.лв. европейска безплатна помощ, която страната ще се наложи да връща дружно с лихвите, декларират от УНСС.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР