Не мога да определя като успех влизането на България в

...
Не мога да определя като успех влизането на България в
Коментари Харесай

Бивш МВР шеф призна за 6000 афгани заради Шенген: Числото е реално

„ Не мога да дефинира като триумф влизането на България в Шенген единствено по море и въздух. 12 години страната беше в застой по въпроса за приемането ни в Шенгенското пространство. Някой се опита да убеди хората, че повода за забавянето са служебните кабинети. Точно противоположното е. Механизмът за инспекция и съдействие отпадна, а в претекстовете ясно беше написано, че повода е работата на служебното държавно управление.

Съвсем резонно Нидерландия подвигна ветото си. С Австрия имахме двустранен проект и създадохме пилотен план, който работи и до момента. Създадохме и група за битка с незаконната миграция и интернационалните незаконни групи “, сподели някогашният вътрешен министър Иван Демерджиев пред NovaNews.

Той е на мнение, че сделката за Шенген може да се трансформира в „ капан “. По думите му цифрата от 6000 мигранти, които да бъдат признати в страната, не е фиктивно, а действително. Той добави, че през предходната година в страната ни са признати 100 мигранти по силата на Дъблинското съглашение. Демержиев сподели, че Министерски съвет е водил договарянията за Шенген „ в затъмнение “.

„ Голяма част от информацията, която ни се сервира за договарянията не е вярна “, добави той. Демерджиев добави, че вътрешният министър по време на първото си присъединяване на Европейски съвет е дал своя вот с „ въздържал се “ за пакта, засягащ миграцията и убежищата. Той запита няма ли терзание, че този пакт ще измести тежестта и ще я насочи към по-малките страни, които ще би трябвало да вземат участие с доста по-голям % за приемане на мигрантите в Европа.

Реклама

Бившият вътрешен министър съобщи, че с въздушния Шенген, тематиката за сухопътните граници ще отсрочи за неопределен срок. „ Напрежението, което Европейска комисия поддържаше към Австрия и Нидерландия за решаването на този въпрос в този момент ще бъде отхлабено. Това е причина въпросът да се проточи дълго време и да не можем да затворим този народен приоритет “, бе безапелационен той.

Политикът изясни, че от януари до юни 2023 година има 7,1% спад на арестуваните навътре в страната незаконни мигранти. „ Бях викан непрекъснато в Народното събрание да изяснявам за какво се задържат повече хора във вътрешността, което не беше правилно “, сподели някогашният вътрешен министър. След юни има над 30% арестувани във вътрешността, добави той.

„ За да бъде овладян натискът върху границата са нужни ограничения. Една от основните беше не да се командироват хора от вътрешността, а да се обезпечат в допълнение 1260 щата на гранична полиция и да се слагат на място квалифицирани гранични служители на реда. Така казусът ще се реши трайно “, сподели някогашният вътрешен министър.

По думите му 10 години този въпрос е стоял забранен. Демерджиев акцентира, че по негово време са обезпечени 460 спомагателни щата за гранични служители на реда.

Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР