Не крия политическите си убеждения, бях депутат от ГЕРБ. Който

...
Не крия политическите си убеждения, бях депутат от ГЕРБ. Който
Коментари Харесай

Димитър Главчев: Няма да допусна Сметната палата да бъде беззъба, нито да е нечия бухалка

Не укривам политическите си убеждения, бях народен представител от ГЕРБ. Който обаче ме познава, знае, че когато ми е гласувано доверие за някаква работа, я правя съгласно професионалните си правила, споделя в изявление за " 24 часа " ръководителят на Сметната палата.
 
През идващите 7 години ще оглавявате институция, оценките за която варират в необятни граници - от безопасен оценител до политическа бухалка, господин Главчев. Ще намерите ли " златната среда "?
Мой главен приоритет постоянно е бил да не отстъпвам независимостта на институцията, която съм оглавявал или за която съм работил. Спазването на закона, използването на положителните и потвърдени европейски практики, опитът ми на инспектор и професионализмът на сътрудниците е гаранция за независимостта на институцията. Може да ви прозвучи нескромно, само че аз постоянно съм се управлявал единствено от професионалните стандарти и закона в дадена активност и считам, че гласувайки ми доверието и достойнството да оглавя Сметната палата, е поръчител за това, че няма да се позволяват намеси и въздействие. Искам и ще работя за това тя да стане значимо звено от европейските институции. И да, няма да позволи да бъде нито " беззъба " ; нито " бухалка ".
 
Нашата Сметна палата за разлика от сходните ѝ в други страни не работи като финансов съд. Дали не е време да помислим за промени в статута ѝ, тъй като ролята ѝ много се обезцени?
Тепърва следва да се обсъдят разнообразни хрумвания и оферти за възстановяване работата на Сметната палата. Кои от тях ще намерят реализация, с цел да я създадат по ефикасна, е въпрос, който би трябвало да обсъдим с сътрудници от палатата, експерти, законодатели. Законът дава опция за използване на ограничения, за рекомендации за възстановяване на финансовото ръководство и дисциплинираност на проверяваната организация. Ако има данни за закононарушения, отчетите се изпращат на прокуратурата. Така че не са малко механизмите за влияние за положително ръководство на държавни средства и без да е нужно да се трансформираме във " финансов съд ".
 
Прав сте, само че към този момент има значително случаи на отвод да се изпълнят наложените наказания да вземем за пример. Справка - кмет, който не извършва акт за половин милион, тъй като, видите ли, бил по едно и също време лице, което да го заплати и да го събере от самия себе си. БДЖ, която не връща на страната 5 апетитни парцела, апортирани в капитала, и така нататък Каква би трябвало да е реакцията?
Разбирам, че има такива случаи, само че има написан закон и се работи съгласно него. Не съм осведомен в елементи, само че към този момент споделих, че дейностите могат да са единствено според закона. Има написани механизми за реакция. Държавата има и принадлежности, с цел да си събере вземанията. Виждам, че сега има воля за това, уповавам се, ще има и ефикасни резултати.
 
Нали знаете по какъв начин законно се обезврежда контролна институция? С дребен бюджет, който в последните 10 години непрестанно понижава. Как ще спрете тази рискова наклонност?
Принципно бюджетът на Сметната палата се прави по оферти на палатата, само че окончателният вид е на Народното събрание. Нашето предложение се прави, съгласува се с финансовото министерство и се гласоподава от Народното събрание. За страдание, ръководителят на палатата няма по какъв начин да влияе. 
 
В ход са основни и в това време взривоопасни одити - на ББР, на Български пощи, на Националния фонд за компенсиране влоговете на жителите, на санирането…Ще приключат ли и те като доста други с медиен звук за три дни?
Ще се срещна в детайли с всички значими одити. И ви подсигурявам, че ще установим дейно ли е харчен всеки лев на данъкоплатците. Дали са реализирани задачите, за които са дадени парите. Тези инспекции попадат в полезрението на медиите, те са национално значими, само че нашата функционалност е да подсигуряваме вярното разходване на всеки лев.
 
Вашият предходник съобщи на прокуратурата няколко одита. Поне на мен не ми е известно да има някакво придвижване. Трябва ли смяна във взаимоотношението сред палатата и прокуратурата?
Прокуратурата е самостоятелна институция и не мога да разясня резултатите от нейните инспекции. Ние би трябвало да вършим същата работа. Мисля, че можем да си взаимодействаме положително с всички институции. Не мога да разясня инспекциите на моите прародители. Да мине малко време и ще ви дава резултатите от това, което ще създадем. Аз давам отговор за моята и на сътрудниците работа оттук насетне. Ще положа оптимални старания да не залежават отчети и да се съблюдават законовите периоди.
 
Виждате ли поле за взаимоотношение сред нашата Сметна палата, Европейската палата, ОЛАФ и сходни институции? Досега тази линия не е толкоз очевидна.
Категорично това ще е една от главните ми задания. Работил съм с госпожа Илиана Иванова, когато беше в Европейската Сметна палата. Желая ѝ триумф като еврокомисар. Запознат съм добре с работата на европейските сътрудници и фактически чакам интензивно взаимоотношение. Българското общество чака всички контролни институции да подсигуряват вярното разходване на средствата както по проекта за възобновяване, по този начин и на останалите пари от европейските фондове. България се е утвърдила като правилен и благонадежден сътрудник на европейските контролни институции. Това взаимоотношение ще продължи.
 
Как ще мотивирате екипа на палатата за ефикасна работа? Как ще попълните екипа си? Да чакаме ли уволнения, нови структури, щатове?
Познавам работата на Сметната палата в последните няколко години в работата ми на народен представител, а и като инспектор, взел участие съм с оферти в създаването на Закона за Сметната палата. Сега влизам " вътре " в палатата. Много сътрудници познавам, с други занапред ще се видя. Ще преценим след диалози и разбор къде може да има усъвършенствания. Най-важното е сътрудниците да работят умерено. Не възнамерявам промени в щатове и структури сега. Поддържам връзка и с някогашни ръководители на палатата, те могат да дадат забавни хрумвания и оферти.
 
Имате ли собствен персонален проект като ръководител? Как ще се опазите да вземем за пример от политически въздействия, някои от които могат да бъдат много " силови "? Или от изкушения за слагане на одитни отчети на трупчета, или за противоположното - като средство против съперник?
Въпросът ви допуска да приказвам за себе си, колкото и нескромно да звучи. Аз съм диалогичен човек, мога да изслушам причините на всеки, вратата ми постоянно е била отворена за смислени хрумвания, които могат да се осъществят. Но въздействие в работата и взаимни отстъпки с правилата и професионализма си не върша. Не укривам политическите си убеждения, бях дълги години народен представител от ГЕРБ, само че откакто един път ми е гласувано доверие за някаква работа, аз я правя съгласно професионалните си правила и разбирания. Това сътрудниците ми го знаят и до момента не са се опитвали да ми оказват въздействие. Затова споделих и първоначално, че щом кандидатурата ми имаше поддръжка и е излъчена, това е поръчител за самостоятелната работа на институцията. Надявам се да няма опити за въздействие, с цел да се постанова да се потвърждават правилата ми за обективност в работата. Наистина мога да кажа, че познавам доста хора от разнообразни среди и партии, получавал съм поддръжка и рецензии, когато е трябвало, само че оттова нататък вмешателства не е имало и се надявам това да продължи.
 
 
Визитка
 Роден на 15 август 1963 година в СофияЗавършил УНСС, компетентност " Икономист-счетоводител " Дипломиран експерт-счетоводител и регистриран одитор Депутат от ГЕРБ в няколко парламентаПрез 2009 година е зам.-председател на бюджетната комисияОт 19 април до 17 ноември 2017 година е ръководител на 43-ото национално събраниеЕдин от основателите за приемане на нов Закон за Сметната палата през 2010 г. На 28 юли 2023 година е определен за ръководител на Сметната палата със 7-годишен мандат.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР