Не искам до мен да живеят роми - 56% от

...
Не искам до мен да живеят роми - 56% от
Коментари Харесай

Не искам до мен да живеят роми: Антициганизмът в Германия

" Не желая до мен да живеят роми " - 56% от участниците в една анкета в Германия поддържат това изказване. Други 60,4% са уверени, че ромите са склонни към незаконно държание. А 49,2% са съгласни ромите да бъдат изтласкани от централните елементи на градовете. Това са резултати от проучване на университета в Лайпциг, извършено през 2018 година.

" Синти и Рома са събирателни понятия за хора, които се отличават от останалите по своята народност, език, вяра, уседналост и голям брой други характерности. " Подобни проблематични изказвания, които се пробват да внушават, че ромите се разграничават от болшинството от хората в едно общество, единствено допреди няколко години към момента намираха място в някои от огромните немски ежедневници. Срещу тези стандарти се бори младежкото сдружение от Берлин „ Амаро Форо “. От 2012 година насам те наблюдават изявленията в берлинските печатни издания и се пробват да изострят чувствителността на обществото към деянията на антициганизъм.

Антициганизъм и дискриминация

" Антициганизмът е характерна форма на расизъм по отношение на хора, които се самоопределят като роми или биват възприемани от множеството като хора с ромски генезис “, пишат от „ Амаро Форо “ на страницата си в интернет. Клишетата, свързани с ромите, постоянно имат съдбовно отражение върху живота на хората от малцинството. От 2014 година от културната организация документират сходни прояви на дискриминация. За тази цел са основали специфичен документационен център против деянията на антициганизъм (DOSTA). Освен от медиите, там събират и образци от други сфери на живота – става, да вземем за пример, дума за съществуването на достъп до здравно и административно обслужване. Само през 2018 година в DOSTA са регистрирани 699 случая на антициганизъм и дискриминационно отношение, като в тази численост даже не влизат тези от медиите.

„ В нашата работа установихме, че има огромна потребност от разяснителна активност в немските медии “, споделя сътрудничката на „ Амаро Форо “ Андреа Вирих. Според нея, медиите не демонстрират особена подготвеност да демонстрират един по-различен облик на ромите от оня, който е прочут от клишетата. „ Установихме, че в границите на сегашните ни планове не можем да променим тази картина, по тази причина стартирахме едни нов 5-годишен модел за образование на публицисти и фотографи “, споделя Вирих.

В разнообразни на практика занимания публицистите ще имат опция да научат къде са скритите клопки, кои заглавия на изявления или формулировки са дискриминационни и така нататък Същото важи и за надписите под фотоси, като да вземем за пример този от една печатна медия, където четем следния текст: „ В един жилищен блок в квартал Нойкьолн доста хора се заразиха с ковид. В него живеят най-вече ромски фамилии “. „ Това е типично факсимиле и демонстрация на антициганизъм, тъй като здравната тема е изкуствено обвързана с представителите на едно малцинство “, споделя шефът на „ Амаро Форо “ Георги Иванов.

Проблемът с миграцията

Проблемът с миграцията в Европейски Съюз също постоянно се обвързва с малцинства, като ромското, и се показва за „ миграция по беднотия “. С това вървят и други свързани тематики – да вземем за пример за проблематичните квартали, бездомността, измамите със обществени помощи и професионалната милостиня. В множеството случаи става дума за остарели стандарти, които внушават, че всички роми са небогати и мамят. " Точно тази картина бихме желали да променим благодарение на нашето образование, в това число и като подтикваме присъединяване на повече публицисти от средите на самите роми “, споделя Зофиа Бихари, която взе участие в плана за образование на хората от медиите. Курсовете стъпват върху резултатите от научни проучвания за съществуването на някои антицигански стандарти, в това число и във фотожурналистиката. А в края на плана ще бъде готова фото галерия, в която ромите няма да са показани посредством нормалните негативни клишета.

Автор: Габриела Валазкай
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР