Не инвестирайте прибързано в разговорен изкуствен интелект (AI)! Този призив

...
Не инвестирайте прибързано в разговорен изкуствен интелект (AI)! Този призив
Коментари Харесай

Бащата на интернет”: Не инвестирайте в AI, само защото е модерно

Не инвестирайте преждевременно в всекидневен изкуствен интелект (AI)! Този апел към вложителите насочи наричаният " Бащата на интернет " Винт Серф по време на конференция в Маунтин Вю, Калифорния, ситиран от CNBC.    По думите му всеки, който желае да направи сходен ход, не би трябвало да го прави, единствено тъй като сега " това е гореща тематика ". Предупреждението идва на фона на внезапното повишаване на известността на ChatGPT.    " Тук има етичен проблем, който се надявам някои от вас да обмислят ", споделя Серф пред участниците в конференцията. " Всички приказват за ChatGPT или за алтернативата на Гугъл - Bard, само че ние знаем, че те не всеки път работят по метода, по който бихме желали ".    Предупреждението на “Бащата на интернет ” идва в миг, когато огромни софтуерни компании като Гугъл, Meta и Microsoft се надпреварват за водещата позиция в региона на разговорния AI, като в същото време бързо усъвършенстват технологията, само че тя към момента постоянно позволява неточности, акцентирa CNBC.    Председателят на Alphabet Джон Хенеси, който също е участник във въпросната конференция, на собствен ред показва, че AI системите към момента са надалеч от това да бъдат изцяло правилни и че към момента при тях има доста проблеми с неточността и " токсичността ", които би трябвало да бъдат решени, преди дадена платформа стане публично налична.     От 2005 година Серф е вицепрезидент и " основен интернет евангелист " на Гугъл. Известен е като един от " бащите на интернет ", защото е съавтор на част от архитектурата, употребена за създаване на основите на световната мрежа.     " Ако си мислите: " Мога да продам това на вложителите, тъй като е гореща тематика и всички ще хвърлят пари към мен ", не го правете ", споделя Серф. " Бъдете деликатни. Невинаги можем да предвидим какво ще се случи с дадена технология ”.     

Серф дава и образец, в който е помолил AI чатбот да даде биографична информация за него. По думите му ботът е показал отговора си като фактологичен, макар че е съдържал грешки. 
" От инженерна позиция считам, че хора като мен би трябвало да търсят способи да укротят някои от тези технологии, тъй че да е по-малко евентуално те да причинят вреди. И, несъмнено, според от приложението, една не доста добра художествена история е едно, само че даването на медицински съвет на някого може да има съществени последствия. Много е значимо да разберем по какъв начин да се сведат до най-малко най-лошите вероятни сюжети ", безапелационен е той.   Защо не би трябвало да имаме вяра на 100% на AI    Но за какво не би трябвало да имаме вяра изцяло на AI суперчатботовете?     Пример за това дават от MIT Technology Review. Приблизително две секунди откакто Microsoft пусна надградената търсачка Bing, захранвана от ChatGPT, доста консуматори рапортуваха, че тя дава отговор на някои въпроси с погрешни или безсмислени отговори, част от които са си напряко теории на конспирацията.     Гугъл пък се изложиха още преди да пусне публично своята опция Bard, откакто в самата реклама на платформата AI чатботът позволява фактологична неточност. Тя коства на компанията 160 милиарда $ от пазарната ѝ капитализация.    Но най-важното е, че в действителност тези обстоятелства не учудват експертите по изкуствен интелект и основаване на езикови модели, показват още от MIT Technology Review.     Проблемът е следният - технологията просто не е подготвена да бъде употребена по този метод и в подобен мащаб. Езиковите модели на изкуствения разсъдък от дълго време са известни със склонността си да показват лъжи като обстоятелства. Те са отлични в предсказването на идната дума в изречението, само че нямат знания за това какво в действителност значи едно изречение, показват специалистите и прибавят: “Това прави извънредно рисково комбинирането им с интернет търсачки, където е от решаващо значение обстоятелствата да са точни ”.         
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР