Не е прозрачен начинът на управление. Това заяви пред БНТ

...
Не е прозрачен начинът на управление. Това заяви пред БНТ
Коментари Харесай

Кирил Петков: Приемникът ми да продължи промяната!

Не е транспарантен методът на ръководство. Това съобщи пред Българска национална телевизия в предаването " Бизнес.БГ " Кирил Петков.

Българска национална телевизия: Кое не успяхте да завършите за тези 4 месеца като длъжностен министър на стопанската система?

Кирил Петков: Доста неща започнахме, които би трябвало да продължат. Като започнахме " Общини без корупция " беше една страхотна тактика, която направихме, до нашия си мандат към този момент имахме 12 общини, които споделиха - желаеме да сме първи, само че в този момент разгадавам идващият длъжностен кабинет да продължи тази самодейност, с цел да бъдат действително сертифицирани някои общини, които да кажат от тук нататък ние се отхвърляме от корупция. Второто нещо може би е изборът на борда на ВМЗ. Започнахме курса, само че действително той не е завършил. Много ще се надявам, за първи път от доста време, изборът да бъде напълно на база професионализъм, на база на бистрота и хора, които знаят по какъв начин това дружество да работи най-добре, а не да бъде от голяма важност чие лоби е. Вярвам в новия министър, че това ще се постарае да го направи. Така че сигурно има много стартирани неща. 603 писма за планове би трябвало в този момент да се продължат към Агенцията по вложения, да ги осъществяваме в действителни вложения. Така че има доста планове, които занапред би трябвало да се довършват и някои от тях несъмнено няма да съумеят да се завършат. За една инвестиция лишават 2 години, с цел да се вземе едно трайно решение, само че се веселя, че зададохме посоката, зададохме скоростта, с която се движим в тази посока, тъй че да се види, че има вяра, че е допустимо и че България е една дребна страна и тези промени се случват бързо.

Българска национална телевизия: Кое ви шокира най-вече, когато влязохте в Министерството на стопанската система?

Кирил Петков: Най-шокиращото е, че до момента в който над 500 милиона бяха вкарани в ремонтите на язовири, освен че не бяха фокусирани предпочитаните язовири, които са най-опасни, само че последното нещо, което открихме е, че те са язовирни стени без строителни позволения. Това за мен беше най-шокиращо, тъй като едно е да се приказва за неефективно потребление на средства, второ е да се приказва за неяснота. Трето е да се приказва за липса на приоритизация, само че когато приказваме за липса на строителни позволения, това е и липса на сигурност.

Българска национална телевизия: Какво бихте споделили на всички, които ви подлагат на критика, че желаете да вдигнете държавните сдружения от юрисдикцията на Държавната консолидационна компания към Министерството на стопанската система?

Кирил Петков: Знаете ли, за мен колкото е по-сложна структурата на ръководство, толкоз по- огромен е рискът за неяснота. Както знаете ДКК в самото ѝ начало нямаше даже уеб страница. Нямаше страница. Когато едни компании под ДКК споделят - ние би трябвало да си приказваме с принципала, ние не желаеме да се отчитаме на министър на стопанската система, това е проблем. Защото, в действителност, отговорността се разтегля, размива и опцията да се създадат едни големи държавни поръчки, без търг и конкурс, както видяхме, е доста по-истинска. Защото най-малко, когато дават отговор непосредствено към министъра, може да им се търси директна отговорност. Опасността е, когато решение за големи пари на данъкоплатеца се взимат от хора, които не са начело на сцената, дори не се знае кои са. И този вид структури, като Автомагистрали, ДКК, разрешават тъкмо това. Така че аз доста имам вяра, в случай че желаеме да създадем оптимално транспарантно ръководство, този вид структури не би трябвало да съществуват. Ние не сме огромна страна и не ни трябват доста комплицирани системи за ръководство. Трябва ни ясна, отчетлива система, в която да се знае кой носи отговорността. В случая на министерствата, министерствата могат да поемат цялата отговорност непосредствено и министърът със своя автограф да споделя - стоя зад всяко едно решение, стоя зад, примерно, даването на 1 милиард на 8 компании. Ако това той го каже и той го разпише, или разпределям над 600 милиона при язовирите. Тогава, когато идващото държавно управление пристигна и каже - за какво сте раздали толкоз доста пари, без търг и конкурс, да се знае при кой да се върви. Сега се стартира - този ръб, оня ръб, трети ръб. Не е транспарантен методът на ръководство, което аз не бих желал да приема.

Българска национална телевизия: Какво завещавате на вашата наследничка в Банката за развиване, откакто променихте нейния правилник и нейния управителен орган?

Кирил Петков: Това ми е една от най-хубавите тематики и планове, тъй като сега ББР в действителност извършва своята роля. Средният заем, който те раздават сега е 200 хиляди евро за дребния и междинен бизнес. Това ѝ е ролята. И в действителност, Банката за развиване е един образец по какъв начин човек не би трябвало да прави всичко самичък. Трябва верните хора, с вярната мотивация, да са на верните места и след това те си правят работата. Така че - радваме се примерно за ББР, че новият министър не би трябвало изобщо да се тормози. Те ще се регистрират, ще дават цялостната бистрота и това ще е едно от по-леките неща, за които би трябвало да се мисли. Има доста работа в посока ДКК за дотъкмяване, в БАЕС, да продължи планът " Общини без корупция ", довършването на състезанието във ВМЗ-Сопот, ББР за мен е " от-до " приключен план.

Българска национална телевизия: Какво мислите за районирането на България в подтекста на асимилиране на евросредства в избран район - Северозападният район, който беше във фокуса на евросредства, заложени от предходния кабинет?

Кирил Петков: Това е внимателен баланс. От една страна, в действителност, страната би трябвало да концентрира средства там, където има най-голяма потребност. Северозападна България е един от по-бедните региони на Европа, да не кажа и най-бедният и е разбираемо, че би трябвало да е приоритет. От друга страна доста е значимо този приоритет да идва с задължения. С други думи, единствено че е Северозападна България не би трябвало да е задоволително, с цел да получава парите. Трябва да бъдете част от системата, която да лимитира корупцията, да вършиме транспарантно ръководство, да давате хубави планове, тъй че това е една взаимна работа, която не е функционалност просто да се каже - парите отиват натам, а парите биха отишли натам, в случай че тези и тези условия се изпълнят. Аз по този начин бих посъветвал министъра и аз съм сигурен, че и тя по този начин го мисли.

Българска национална телевизия: Какво бихте поискали на вашия правоприемник като длъжностен министър на стопанската система?

Кирил Петков: Да продължава смяната.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР