Не е коректно аз да коментирам българските позиции, но промяната

...
Не е коректно аз да коментирам българските позиции, но промяната
Коментари Харесай

Буяр Османи обясни принципът, от който се води в преговорите с България

" Не е правилно аз да разясня българските позиции, само че смяната на фокуса от първичния в настоящия, признание на българско малцинство, друго от македонско болшинство, е верният път, по който би трябвало да се води процесът ", това сподели на конференция през днешния ден министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи, представен от Нова телевизия.

Той посочи, че правилото, от който той се води в договарянията с България, е " нищо не е контрактувано, до момента в който всичко не е контрактувано и е значимо да има един пакет от взаимносвързани детайли като развой на осъществяване на контрактуваните точки ".

" Мисля, че не би трябвало да ни плаши настояването на която и да било етническа общественост за отбрана на правата ѝ през институциите в Скопие. Пречи ми, когато представителите на българската общественост отиват в София и се срещат с българските представители, тъй като България не е тяхната страна. Това са наши жители ", сподели Османи и разясни, че срещата му през седмицата с Петър Колев, ръководител на Граждански либерален съюз, е била точно с тази цел - консолидиране на всички общности, тъй като в случай че представителите на българската общественост бъдат отхвърлени, те " нямат друга опция с изключение на да отидат и да се срещнат с представители на институциите в София ".

" За пръв път представител на българската общественост се срещна с министър на външните работи ", посочи Османи.

" Българската общественост би трябвало да се обърне към институциите в Скопие, да кажат сами дали имат избрани компликации, дали търсят избрани способи по какъв начин да се интегрират по-добре и това не би трябвало да бъде табу. Не би трябвало да ни плаши, тъй като това е нашият най-силен терен. Няма терен, на който сме по-силни от мултикултурализма. В това отношение ние постигнахме най-вече от която и да е страна освен в района. Но да се редефинира дебатът " преди и след 1944 година " не сме приемали ", сподели министърът на външните работи на Република Северна Македония.

Той повтори тезата си, че с Рамковия контракт от 2001 година Република Северна Македония единствено е спечелила от това, че етническите общности в страната са влезнали в Конституцията и с това тя е станала модел за сполучливо действие на мултиетническа страна.

" Имам последна цел и тази последна цел е Република Северна Македония да стане европейска страна, да възстановява връзките със съседите си, запазвайки най-важното за жителите. Затова би трябвало повече мъдрост в деяние, в сравнение с страсти. Затова тази работа би трябвало да се прави с студен разум и горещо сърце. Но жителите могат да бъдат спокойни, че няма да позволим нищо, което всъщност е еднаквост за тях, да бъде ощетено ", сподели Османи.

На 20 февруари ще има нова среща на специалистите от министерствата на външните работи на България и Република Северна Македония, сподели Османи, като посочи, че на последната среща в София този на 11 февруари е имало подробен прочит на позициите на двете страни по всяка една от точките, а по време на диалозите делегацията на Република Северна Македония се е управлявала напълно от насоките на Резолюцията на Собранието, държавните позиции и писмените оферти, които са били направени през декември.

На 17 февруари ще заседава и работната група по обучение и просвета.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР