Не бива да очакваме, че електрическите превозни средства в скоро

...
Не бива да очакваме, че електрическите превозни средства в скоро
Коментари Харесай

Защо електромобилите ще поевтиняват по-бавно от очакваното

Не бива да чакаме, че електрическите транспортни средства в скоро време ще се изравнят по цена със остарялото потомство коли, задвижвани от мотори с вътрешно горене. За това предизвестява нов отчет на MIT Energy Initiative, който демонстрира, че е-автомобилите " в никакъв случай не ще могат да доближат такава цена, в случай че разчитат на литиево-йонни акумулатори ".

Литиево-йонните акумулатори са главният източник, който зарежда по-голямата част от днешната потребителска електроника. Вероятно обаче ще е нужно още десетилетие време, с цел да се стопи разликата в общата цена за владеене за другите типове коли.

Констатациите на MIT внезапно опонират на тези на други проучвателен групи, които напоследък твърдят, че електрическите транспортни средства биха могли да реализират ценови паритет с тези, работещи на изкопаеми горива, още през идващите пет години, написа greentech.bg.

Разлика в цените ще продължи да има много по-дълго, съгласно отчета на MIT. Тя ще " охлади " прехода към транспортни средства с по-ниски излъчвания. Това от своя страна ще значи, че държавните управления би трябвало да удължат дотациите или да вкарат по-строги ограничавания за колите с горивни мотори, в случай че би трябвало да се гонят цели за запазване на климата и понижаване на замърсяването.

Но непрекъснатият спад в цената на литиево-йонните акумулатори, които зареждат електрическите транспортни средства и съставляват към една трета от общата им цена, евентуално ще се забави през идващите няколко години. Това се дължи на рестриктивните мерки, определяни от цената на суровите материали.

Редица браншови и университетски откриватели предвиждат, че разноските за литиево-йонни акумулатори ще доближат 100 $ на кВтч до 2025 година или по-рано. Мнозина виждат това като " вълшебно число " - моментът, когато електрически автомобили и коли с ДВГ ще доближават ценови паритет без дотации. Очаква се това да отприщи всеобщото нахлуване на електрическите автомобили в всекидневието.

Но достигането на прага от 100 $ за киловатчат до 2030 година ще изисква разноските за материалите за батерии да останат на едно равнище през идващото десетилетие. Това е интервал, за който се чака световното търсене на литиево-йонни акумулатори да нарасне внезапно, отбелязва MIT.

С други думи, не е разумно да се чака, че цената на литиево-йонните системи ще спадне толкоз, че да доближи 100-те $ за кВтч.

По-вероятно, съгласно MIT, е да намалее до към 124 $ за киловатчас.

В този миг " общите разноски за владеене " за другите категории коли биха били почти идентични, като се имат поради спомагателните разноски за гориво и поддръжка на транспортните средства с ДВГ (съответните криви се пресичат в друг миг, според от локалните разноски за горива и типа транспортно средство).

Въпреки това покупната цена на електрически автомобил ще остане с няколко хиляди $ повече от съпоставимо транспортно средство с гориво. Макар че изравняването на общата цена на владеене е " солидна стъпка напред за електрическите транспортни средства ", междинният консуматор остава доста сензитивен към първичната цена или към това какво би трябвало да изплаща месечно.

По-нататъшно понижаване на първичната цена на колите е допустимо при вероятно понижаване на други индустриални разноски, споделят анализаторите на MIT. Откъде обаче биха могли да дойдат сходни понижения е мъчно да се уточни.

Фактор, който не трябва да се не помни, е и това, че с навлизането на по-голям брой електрически автомобили в всекидневието ще стане нужно и цялостното преустройване на електрозахранващите системи, на които разчитаме през днешния ден. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР