Най-висока заболеваемостта от коронавируса е в областите Кюстендил, Бургас, Плевен,

...
Най-висока заболеваемостта от коронавируса е в областите Кюстендил, Бургас, Плевен,
Коментари Харесай

Кантарджиев: Мерките не се спазват!

Най-висока заболеваемостта от ковид е в областите Кюстендил, Бургас, Плевен, Враца, София-град и Шумен. Това сподели шефът на Националния център по заразни и паразитни заболявания проф. Тодор Кантарджиев пред  " Фокус ".

„ Днес на уеб страницата на Националния център по заразни и паразитни заболявания качихме седмичния графичен разбор на данните от Националната осведомителна система.

При него се дава информация за 14-дневната заболеваемост, която в страната върви нагоре.

Новото, което представяме, е 14-дневната заболеваемост по възрастови групи. В картата на България, която даваме, има области където заболеваемостта е повече от 120 на 100 000 за 14 дни.

Най-критичните са областите Кюстендил с 329 на 100 000, Пазарджик – 160, София-град – 161, Бургас – 189, Шумен – 143, Плевен – 170, Враца – 164. Областите с най-ниска заболеваемост за 14 дни са Видин, Добрич, Разград и Търговище.

И посочи, че всичко това би трябвало да ни държи нащрек и да се търсят две неща.

„ Първо – къде не се съблюдават ограниченията. Неспазване на ограниченията са събирания по борси, събиране на доста хора без съблюдаване на отстоения и носене на маска навън, като на пешеходните зони в огромните градове. В моловете наблюденията са, че няма съблюдаване “, сподели още професорът.

По думите му не трябва да позволяваме навлизането в България на южноафриканския, бразилския и латиноамериканския вариант, тъй като при тях един човек заразява повече хора. 

„ За страдание, органите на РЗИ, които управляват спазването на заповедта на министъра, се натъкнаха на доста случаи на събиране на хора на закрито с увеселителна цел. Това несъмнено е доста хубаво, само че сега обстановката е такава, че би трябвало да поставим усилия да не допуснем разпространяването на английския вид. ", сподели още проф. Кантарджиев.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР