Най-ценните съкровища в света – когато чуете какво са намерили

...
Най-ценните съкровища в света – когато чуете какво са намерили
Коментари Харесай

Най-ценните съкровища в света, намирани някога – топ 10 класация

Най-ценните съкровища в света – когато чуете какво са намерили хората, до момента в който търсят заровено богатство с металотърсач, може да поискате да закупите подобен и за себе си.

Ето някои от най-ценните съкровища, намирани в миналото.

10. Съкровището от Сейнт Олбанс – 2012 | Стойност: £100,000 – най-ценните съкровища в света

През септември 2012 година Уестли Карингтън влиза в магазин в британският град Беркхамстед и си купува металотърсач. След това той излязъл да търси за скъпи монети в близка плантация.

Това, което Карингтън открива, е едно от най-големите съкровища от римски златни монети , намирани в миналото във Англия. Включва 159 римски солиди, които датират от края на четвърти век сл. Хр. Това е времето, когато римската окупация на Британия завършила.

Монетите са сечени по време на ръководството на императори Грациан , Валентиниан II , Теодосий I , Аркадий и Хонорий и са били доста по-ценни от типичните сребърни и бронзови римски монети.

През четвъртия век след Христа Сейнт Олбанс е бил значимият римски град Веруламиум и монетите в този момент са изложени в музея на Веруламиум.

9. Съкровището от Куердейл – 1840 година | Стойност: 3,2 милиона $

На 15 май 1840 година група служащи ремонтирали насипа на река Рибъл в Куърдейл, който е покрай Престън, Англия. Те изкопали оловна кутия, която съдържала едно от най-големите викингски съкровища , намирани в миналото.

Съкровището включвало над 8600 предмета, в това число сребърни монети, бижута и сребърни блокове. Докато множеството от предметите били основани във викингски селища в Източна Англия, някои от тях идват от Скандинавия, Италия и Византия.

Монетите най-вероятно са заровени сред 903 година и 910 година сл. Хр., незабавно откакто викингите са били прогонени от Дъблин. Изненадващо, фолклорът на Престън гласи, че всеки, който стои на южния бряг на река Рибъл и гледа нагоре, ще бъде в полезрението на най-богатото богатство в Англия.

Съкровището е обещано на кралица Виктория и сега е изложено в Британския музей.

8. Съкровището Hoxne – 1992 | Стойност: 3,8 милиона $ – най-ценните съкровища в света

На 16 ноември 1992 година фермерът Питър Уотлинг изгубил чук във плантация, югозападно от село Hoxne в Съфолк, Англия. Той помолил своя другар Ерик Лоус да употребява своя металдетектор, с цел да откри чука.

Вместо това Лоус намерил сребърни лъжици, златни бижута и златни и сребърни монети. След алармиране до управляващите, екип от археолози е изпратен на мястото и те го разкопават за един ден.

Това, което са разкрили, е най-голямото богатство от късно римско злато и сребро , намерено в миналото във Англия. Съкровището Хоксни е и най-голямата сбирка от монети от четвърти и пети век, открити на всички места в Римската империя.

Сред предметите в съкровището са 569 златни монети ( солиди ), 14 272 сребърни монети ( милиаренсии ), 24 бронзови монети (нуми), 29 златни бижута, 98 сребърни лъжици и черпаци, ръкохватка на сребърен съд с форма на тигрица, и четири саксии за пипер.

През 1993 година английският комитет за оценка на съкровищата оцени съкровището на £1,75 милиона, или £3,8 милиона през 2018 година Тази сума беше платена на Уотлинг и Лоус.

Съкровището Хоксни е изложено в Британския музей в Лондон. Изложен е и чукът на Уотлинг.

7. Съкровището от Стафордшир – 2009 | Стойност: 4,1 милиона $

На 5 юли 2009 година Тери Хърбърт, фен изследовател на съкровища, претърсвал новоизорано земеделско поле покрай Хамеруич, Стафордшир, Англия, когато металният му детектор иззвънял. С разрешението на притежателя на земята Фред Джонсън, в продължение на пет дни копаене, били извадени над 3500 предмета.

Те били част от това, което стартира да се назовава Стафордширското богатство. Състои се само от военни предмети, без съдове, принадлежности за хранене или бижута. То включва над 5,1 кг злато, 1,4 кг сребро и полускъпоценни гранати. Гранатите щели да дойдат от толкоз далечни страни като Шри Ланка или Афганистан.

Предметите най-вероятно са основани през 6-ти и 7-ми век. По това време мястото е било част от англосаксонското кралство Мерсия. Възможно е съкровището да е заровено през 875 година след Христа, когато регионът е бил нападнат от викинги.

През ноември 2009 година съкровището беше оценено на £3,285 милиона и Музеят и художествената изложба в Бирмингам започнаха старания за набиране на средства, с цел да съберат задоволително пари, с цел да го купят. Само три седмици преди крайния период тази сума беше увеличена. Днес съкровището е изложено в музея в Бирмингам.

6. Съкровището Le Catillon II – 2012 | Стойност: Над 10 милиона паунда – най-ценните съкровища в света

Някъде при започване на 80-те години на предишния век, запалянковците за разкриване на метал Рег Мийд и Ричард Майлс се натъкват на жена, която им споделя странна история.

Тя споделила, че татко й, фермер на английския остров Джърси в Ламанша, е разкрил сребърни монети, до момента в който оран полето си. Мийд и Майлс попитали фермера, който им дал позволение да търсят, само че единствено за 10 до 15 часа незабавно след прибиране на реколтата от полето.

Тридесет години по-късно Мийд и Майлс към момента търсели, когато през юни 2012 година забелязали монети. Те повикали професионални археолози и монетите постепенно почнали да излизат от земята, всичките 68 000!

Съкровището съдържало също по този начин и златни вратовръзки, нещо като огърлица с отворен край и стъклени мъниста. Археолозите откриват, че съкровището е заровено към 30 година прочие н. е. до 40 година прочие н. е. от френски келти.

Най-вероятно са бягали от римско настъпление – Юлий Цезар е бил римският император по това време. Съкровището Le Catillon II е най-голямото богатство от златни бижута и келтски монети, откривани в миналото.

5. Съкровището Środa – 1885 – 1888 | Стойност: 120 милиона $

На 8 юни 1885 година служащи унищожават остаряла постройка в полският град Шрода Шльонска, когато намират ваза. В нея имало над 3000 сребърни монети, датирани от 14-ти век.

Когато разрушаването се преместило в близката постройка, били открити сребърни монети и златни флорини. Предприемчиви локални поданици почнали да претърсват общинското бунище, където били извозени отломките от постройките. Тогава нещата взели очебиен поврат.

Намерените предмети включвали златна женска корона, която най-вероятно е принадлежала на първата брачна половинка на император Карл IV, две златни висулки от 12-ти век, две златни висулки от 13-ти век, средновековна златна закопчалка, съдържаща скъпоценни камъни, и пръстен със сапфир.

Установено е, че съкровището е принадлежало на император Карл IV, който евентуално го е заложил, с цел да събере средства в поддръжка на претенциите му за купата крал на римляните.

Съкровището от Шрода е изложено в Регионалния музей в Шрода Шльонска. Собственик на съкровището е Националният музей във Вроцлав, Полша.

4. Съкровището на Седловия било – 2013 | Стойност: Огромна! – най-ценните съкровища в света

През февруари 2013 година двойка от Северна Калифорния разхождала кучето си в огромния си с

Източник: kakda.org

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР