Най-тежко положението ще бъде за бизнеса в САЩ, рекорди се

...
Най-тежко положението ще бъде за бизнеса в САЩ, рекорди се
Коментари Харесай

Водещ застраховател прогнозира 21% ръст на фалитите в България през 2021 година

Най-тежко ситуацията ще бъде за бизнеса в Съединени американски щати, върхове се чакат и в Южна Америка, и Западна Европа

21% растеж на несъстоятелностите в България през 2021 година спрямо 2019 година, чака Euler Hermes - водач в застраховането на търговски заеми в света и у нас. Актуализираната прогноза за 2020 година също е за нарастване от близо 20% по отношение на миналата, което е доста над вероятността преди COVID-19 рецесията. Потенциално застрашени са компании в съвсем всички браншове, като относителна непоклатимост има единствено при ИТ и електрониката. С изключително внимание ще се наблюдават превоза, който се чака да има спомагателни компликации и след активирането на Пакет “Мобилност ”, както и някои производства, свързани с автомобилостроенето.

“Несъмнено новата икономическа действителност ще форсира процеса на растеж на банкрутите у нас, който стартира още преди три години. Последствията от COVID-19 рецесията ще се усетят както тази година, по този начин и отсрочено през идната. Както постоянно обаче сме обръщали внимание, поради тежка административна процедура и някои специфики в България несъстоятелностите не са главният знак за стабилността на фирмите и стопанската система. Затова нашите упования са същинският удар да се усети в междуфирмената задлъжнялост, чиито равнища могат да набъбнат доста. Това е сигналът за риск, който би трябвало да се следи доста деликатно. ”, изясни Камелия Попова, Управител на Euler Hermes за България.

Прогнозата за България е част от нов отчет на Euler Hermes, който се концентрира върху последствията от COVID-19 рецесията върху стабилността на фирмите от целия свят. Според специалистите на световно равнище банкрутите ще набъбнат приблизително с 35% през 2021 по отношение на 2019 година. Най-тежко се чака да бъде ситуацията в Съединени американски щати с нарастване от 57%, Литва с 49% и Бразилия с 45% за същия интервал. Пред доста сериозен растеж обаче са изправени и доста страни в Западна Европа, както и Китай с прогноза за 40%, Сигнапур с 39% и Хонг Конг с 23%.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР