Кухи фирми“ с данъчни задължения получават разрешения за таксиметров превоз

...
Кухи фирми“ с данъчни задължения получават разрешения за таксиметров превоз
Коментари Харесай

Националният синдикат на таксиметровите шофьори: Фирма на кмета Васил Терзиев е съдружник в таксиметрова компания в София

„ Кухи компании “ с данъчни отговорности получават позволения за таксиметров транспорт от Столичната община. За това сигнализира Красимир Цветков, ръководител на Националния профсъюз на таксиметровите водачи.

„ От много време синдикатът на таксиметровия отрасъл се пробва да занимава институциите с казуса. Конкретно става дума за метода, по който се издават общинските позволения за таксиметров транспорт. Това става посредством „ кухи компании “ като данъчно задължени лица. Практически по този начин се ощетява осигурителната система със обилни суми като осигуровки. Говорим за суми от порядъка на 2,7 милиона лв. месечно единствено в София. Сами си представете какъв е мащабът, в случай че разгънем „ схемата “ за територията на България. Важното за нас тук е, че новият кмет на София се оказва част от тази скица и ние виждаме евентуален спор на ползи. Въпросът е настоящето управление на Столична община дали ще продължи да толерира този сив бранш “, декларира Цветков пред „ Фактор “.

Той добавя и нещо шокиращо по отношение на кметът на София: Васил Терзиев, посредством компанията си „ Илевън кепитъл “, е акционер в една от огромните таксиметрови компании в столицата. Компанията започва в началото като приложение. Говорим за преди към 10 години, а на пазара като физически таксиметров транспортьор съществува от 5-6 години. Оказва се, че компанията на Терзиев взе участие – съгласно информация в Търговския указател, с малко над 17% в таксиметровата компания. Това значи ли, че кметът вземат участие с едни 17% в „ сивия бранш “. При въпросната компания се развива скица с регистрация на „ кухи компании “, взимат се позволения от общината и по този начин се основават условия за укриване на осигуровки.

Цветков твърди, че осигуровката на един таксиметров лидер е 244 лева на месец. В момента във компанията има към 700 автомобила, а водачите са няколко. „ Това може да се види в регистъра на издадените позволения за таксиметров транспорт в София. За нас е забавно по какъв начин се издават от общината тези разрешителни? Фирмата подава заявки на база документи, които не дават отговор на действителното състояние, а посредством това след това осъществя комерсиалната дейност… Така ли ще работим? Къде е прокуратурата. Защо не са влезнали в офисите на компанията, в общината и за какво не са ги тръшнали на земята. Нали по този начин вършат! “, споделя още той.

Цветков е подал сигнали в общината, прокуратурата, Министерството на превоза, Национална агенция за приходите и Министерството на финансите. „ Въпросът още не е решен, а нещата се трансферират от институция на институция. Явно някой има интерес от обезпечаване на този данъчен чадър върху „ сивия бизнес “. И още нещо да знаят институциите. Този тип активност покрива скритата безработица в страната. Компетентните органи да се намесят и да дадат отговори. Занимава ли се тази таксиметрова компания с регистрацията на „ кухи компании “… Дали схемата със скритата безработица не работи по поръчка и когато става въпрос за пазаруването и продаването на гласове по изборите… Доста необичайно е за какво водещи институции у нас бездействат… “, споделя още ръководителят на Националния профсъюз на таксиметровите водачи.

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР