Най-странните дълбоководни същества – солените води на Земята са пълни

...
Най-странните дълбоководни същества – солените води на Земята са пълни
Коментари Харесай

Най-странните дълбоководни същества – Топ 10 класация

Най-странните дълбоководни същества – солените води на Земята са цялостни с живот – някои от тях са в действителност странни и загадъчно изглеждащи.

10. Гигантски изопод (Bathynomus giganteus)

Около 5000 типа ракообразни, сходни на изопода, живеят в океаните на Земята. Според Националната администрация за океаните и атмосферата (NOAA), всички те имат два чифта антени, комплицирани очи и четири комплекта челюсти. Техните седем сегментирани тела имат седем крайници за вървене, а шест сегментираните им кореми имат повече крайници за плуване и дишане.

Този солиден тип с размери до 60 см живее на огромна дълбочина в студените води на Тихия океан и Атлантическия океан. Може да почиства мъртви китове, риби и калмари. Гигантският изопод е едно необичайно, само че и доста забавно морско създание, което по никакъв метод не е заплашителен за хората.

9. Листовиден морски змей (Phycodurus eques) – най-странните дълбоководни същества

С голям брой жълтеникави или зеленикави добавки, които му разрешават да се маскира като водорасло, това 35-сантиметрово дълбоководно създание живее и се развъжда във водите край Южна и Източна Австралия, съгласно National Geographic. То е тясно обвързвано с морските кончета и тръбните риби.

Те ядат дребни ракообразни, наречени морски въшки и – както при морските кончета – дефинират мъжките от типа инкубирано яйце. Странният листовиден морски змей попада и в друга ранглиста, а точно в Топ 10 на едни от най-красивите животни в света .

Между другото, наподобяващото на морско конче животно, е морската емблема на щат Южна Австралия.

8. Камерен наутилус (Nautilus pompilius)

Тези антични, осмокраки главоноги, които са застрашени в естествените си местообитания в Индо-Тихия океан, живеят в дълбоките морета на нашата планета от 500 милиона години. Техните черупки съдържат камери, които са цялостни с въздух за плаваемост – като се изключи последната и най-голямата от тях, която съдържа самото животно.

Пипалата на Nautilus им разрешават да измъкнат мъртвите животни, които почистват от морското дъно, от техните черупки. Те снасят най-големите яйца (5 см) в царството на безгръбначните, за които е нужна година, до момента в който се излюпят. Те са единствено една от безкрайните невероятни гледки в международния океан.

7. Гигантски тихоокеански октопод (Enteroctopus dofleini)

Самотен, търсещ постоянно храна, този див звяр вилнее в океана към Япония, Аляска и Калифорния. Това е най-големият октопод от всички – най-големият регистриран октопод е тежал 270 кг и е бил дълъг към 9 метра. Дълбоководното създание може да промени цвета си, с цел да се слее със заобикалящата го среда. А пръскането на мастило е смъртоносно за другите октоподи, които го заплашват.

Той може да пробие плячката си (омари, дребни акули) със своя “клюн ”, като живее 4-5 години. Подобно на други типове октоподи, този има три сърца и девет мозъка. Обзалагаме се, че множеството от вас не знаеха този факт!

6. Риба прасе (Congiopodidae) – най-странните дълбоководни същества

Живеейки в до 600 метра дълбочина в студената вода, това семейство от девет типа дългоноси риби е родом от Южното полукълбо. Смята се, че един тип в Южна Африка сменя кожата си като влечуго.

Congiopodidae е семейство риби, известни още като риба прасе, риба кон или спортни коне. Липсват люспи и имат стърчаща зурла с дребна уста. Изглеждат много необичайно и неоформено.

5. Мъхеста жаба (Antennarius hispidus)

Приличащ на Мъпет, само че настоящ като нечовечен див звяр, този жител на кораловите рифове може да погълне плячката си с лекост. Често толкоз огромна, колкото самата нея, и то цялата едновременно.

В това видео може да видите замаскираната мъхеста жаба, дебнеща на дъното на океана. Тя стои и чака и най-после нанася бърз удар, с цел да погълне нищо неподозиращата риба, която плува покрай нея. На главата си има стръв, сходна на помпон, която притегля всички вкусни евентуални ястия.

4. Риба лъв ( Pterois volitans  and  Pterois miles) – най-странните дълбоководни същества

Големите хищни риби лъв не се преследват от никое друго дълбоководно създание. Също по този начин се назовават  риба зебра и снасят до 2 милиона яйца – всяка една риба – годишно. Затова не е чудно, че тези жители на Индийския океан, трансплантирани посредством търговия с аквариуми във водите на Атлантическия и Карибския басейн, завладяват и унищожават локалните типове с течение на времето.

Техните 32 или повече блестящо оцветени бодли – които плашат евентуалните хищници – са отровни и могат да причинят всичко – от изпотяване до парализа.

3. Риба старгейзер (Uranoscopidae)

Това семейство дълбоководни средиземноморски и атлантически риби, общо към 50 типа, имат уста, ноздри и очи на върховете на главите си. Техните очи им разрешават да виждат плячката си изпод и те бързо се издигат и удрят с всичка мощ.

Сякаш това не ги е направило задоволително ужасяващи, те също могат да доставят токови удари и отрова, съгласно музея във Флорида.

2. Viperfish ( Chauliodus )

Изображенията на тези дълбоководни жители (някои типове, живеещи на дълбочина 900 метра) са малко и много; това ретро гравирано изображение украсява пощенска марка от Конго.

Целият жанр риби разполага с шарнирни челюсти, които се отварят под ъгъл от 90 градуса, с иглени зъби. Един тип, който е на 40 милиона години, роден в Австралия, в действителност има най-големите зъби от всички риби по отношение на размера на главата си. Всъщност зъбите на тази странна и страховита риба са толкоз огромни, че даже не се побират в главата им.

1. Риба Атлантически вълк (Anarhichas lupus)

Дълги към метър и половина, тези странни риби местообитават на Северния Атлантик. Този тип живее измежду скалите на към 500 метра от брега тук-там като Мейн, където се храни за вечеря с раци, морски таралежи и мекотели.

Нито една черупка не е задоволително твърда за атлантическите вълци. Голямата му глава със здрави челюсти му разрешава да смаже екзоскелета на най-упоритите морски същества.

Топ 10 на едни от най-интересните обстоятелства в света

Сега ще разгледаме една ранглиста – Топ 10 забавни обстоятелства: 10. Най-лютата люта чушка в света е толкоз люта, че може да ви убие Лютивият вид чушка “Драконов мирис ”, употребен като оръжие от военните, може да бъде гибелен. Ако изядете една такава, има късмет да предизвикате анафилактичен потрес и изгаряне на дихателните пътища. “Пробвал съм…


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР