Най-старият океански хищник е бялата акула. Наскоро учените за първи

...
Най-старият океански хищник е бялата акула. Наскоро учените за първи
Коментари Харесай

Човек и акулите са със сходен геном

Най-старият океански див звяр е бялата акула. Наскоро учените за първи път разкодираха нейния геном. Оказва се, че той значително е подобен с генетичния код на индивида.

Бялата акула (Carcharodon carcharias) е една от най-големите хищни риби. Тя постоянно е представлявала огромен интерес за учените. Този интерес е изключително мощен през днешния ден, когато този тип се намира на ръба на изгубването.

Белите акули дълго време са считани за " генетична мистерия ". Наскоро учени от Корнелския университет, Съединени американски щати, за пръв път се заели с трудоемката задача да дешифрират нейния генетичен код.

За проучването учените употребяват сърцето на бяла акула, която е била уловена от бракониери и предадена на учените от американските правоохранителни органи. Гените на акулата били съпоставени първо с тези на рибата данио, а по-късно и с тези на индивида.

Риба данио съставлява дребна рибка, която служи за пример, защото е най-добре проучена. Оказало се обаче, че белите акули по нищо не приличали на нея. Това било извънредно странна констатация, най-много от еволюционна позиция, защото данио стоят много близо до морските хищници.

 Акула

Когато учените сравнили гените на акулата и индивида, още веднъж се натъкнали на необичайно изобретение - протеините, отговарящи за метаболизма при акулите, се оказали сходни с тези при индивида. Този факт може да се изясни единствено с това, че белите акули са частично топлокръвни риби.

Следователно обменът на субстанции при тях е по-интензивен, в сравнение с при студенокръвните риби. Тезата следва да бъде потвърдена, като в бъдеще се проведат още проучвания, при които да се сравнят гените на бялата акула с тези на други топлокръвни хищници.

Преди няколко години австралийски учени съумяха да разшифроват изцяло генома на кенгуруто. Тогава още веднъж се потвърди, че генетически торбестото животно доста наподобява на индивида.

Учените допуснаха, че генетическите предшествениците на индивида и кенгуруто са “се разделили ” преди към 150 млн. години. За съпоставяне мишките и хората са генетически сходни на към 85% и са се “отделили ” един от различен преди към 70 млн. години.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР