Всъщност не трябва да сте толкова категорични и да демонизирате

...
Всъщност не трябва да сте толкова категорични и да демонизирате
Коментари Харесай

Диетолозите посочиха най-здравословния хляб, можете да го ядете всеки ден

Всъщност не би трябвало да сте толкоз безапелационни и да демонизирате продуктите доста. Хлябът е добър източник на въглехидрати и макронутриенти, от които тялото ни се нуждае. Въпреки че яденето на бял самун не е идеално, включването на по-здравословни хлябове в цялостна уравновесена диета е превъзходен метод за реализиране на хранителен баланс. Ако желаете хлябът да ви донесе повече изгоди и в това време да е апетитен, диетолозите предлагат да изберете пълнозърнест самун.  

Пълнозърнестият самун е добър източник на хранителни субстанции, тъй че ви кара да се чувствате по-сити след хранене, в сравнение с да вземем за пример белия самун, написа Eat This, Not That.
Повече фибри  Снимка: Freepik
Една филия 100% пълнозърнест самун може да съдържа от 2 до 4 грама фибри, според от размера на хляба. Възрастните би трябвало да ядат 14 грама фибри на всеки 1000 употребявани калории или 28 грама при диета с 2000 калории. Яденето на фибри е обвързвано с усъвършенствано храносмилане, здраве на червата, здравето на сърцето и предварителна защита на рака, с цел да назовем единствено няколко преимущества. Яденето единствено на две филии пълнозърнест самун дневно ще ви помогне да задоволите повече от 25% от дневните си потребности от фибри.
Чувство за задоволеност
Пълнозърнестият самун включва цялото пшенично зърно, в това число триците, зародиша и ендосперма. Тези детайли не се срещат в белия самун и наред с тях има огромно количество фибри. Пълнозърнестата пшеница, като комплициран въглехидрат, лишава повече време за мелене от тялото, което забавя процеса на храносмилане и ви оказва помощ да се чувствате сити по-дълго след хранене.
Помощ при загуба на тегло   Цял екран Снимка: Freepik
Замяната на белия самун с пълнозърнест може да ви помогне да отслабнете или контролирате тежестта си. Наблюдателните проучвания показват, че приемът на пълнозърнести храни е назад симетричен на ИТМ и риска от наддаване на тегло. Според прегледа яденето на пълнозърнести храни може да понижи глада и да усили възприятието за задоволеност.
Намаляване равнищата на холестерола
Яденето на пълнозърнести храни, като пълнозърнеста пшеница, може да усъвършенства равнищата на холестерола, намалявайки риска от сърдечни болести. Пълнозърнестият самун оказва помощ за ограничение на производството на холестерол в черния дроб и също по този начин лимитира храносмилането и усвояването на хранителния холестерол.

Проучването установи, че прибавянето на четири филийки пълнозърнест самун всеки ден в продължение на 12 седмици води до усъвършенствания в триглицеридите, общия холестерол, LDL холестерола, HDL холестерола и хемоглобина A1C спрямо липса на смяна в контролната група.
Контрол на кръвната захар  Снимка: Pixabay
Въпреки общоприетото разбиране, даже хората с диабет могат да ядат самун, а пълнозърнестият самун може даже да усъвършенства равнищата на кръвната захар. Въпреки че даже пълнозърнестият самун покачва кръвната ви захар, фибрите се усвояват по-дълго, което води до по-бавно освобождение на захар в кръвния поток.
Намаляване на риска от рак
Високата консумация на рафинирани зърна е обвързвана с по-висок риск от рак на стомаха; яденето на цели зърна може да има предпазен резултат. Изследователите откриват, че тези, които ядат най-вече пълнозърнести храни, имат 27% понижен риск от развиване на рак на стомаха.
Подобрено храносмилане
Пълнозърнестият самун и други пълнозърнести артикули са добър източник на неразтворими фибри. Този вид фибри усилва размера на изпражненията и спомага за по-бързото пренасяне на отпадъците през храносмилателната система. Пълнозърнестата пшеница също има пребиотичен резултат върху тялото. Тъй като чревните бактерии ферментират фибрите в пълнозърнестия самун, се създават значими мастни киселини, които имат удобен резултат върху чревния микробиом и храносмилането.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР