Най-скъпото лято в историята: Италия повиши рекордно цените в туризмаСолените

...
Най-скъпото лято в историята: Италия повиши рекордно цените в туризмаСолените
Коментари Харесай

2 евро такса за чиния в ресторанта

Най-скъпото лято в историята: Италия увеличи рекордно цените в туризма Солените санкции и куп ограничавания не отхвърлят туристите от почивка на Ботуша Конфискуват колите на изхвърлящите отпадък на плажа, не разрешават плажните кърпи
 

2 евро в допълнение към сметката са платили туристи, поискали от сервитьора спомагателна паница. Толкова коствало на други да бъде разрязан сандвичът им.  Кафе и вода за 60 евро пили  двама, а на други поискали 10 цента в допълнение, с цел да им поръсят тортата с какао.
-->
Тези случаи не са разкази на летовници по българското Черноморие, с каквито са цялостни обществените мрежи. А недоволства от туристи, посетили езерото Комо в Италия. Те са документирани от групата за отбрана на потребителите Consumerism No Profit, която оповестява за зашеметяващото нарастване от 130% на цените в туристически зони в Италия през това лято.

Цените дотам са излезли отвън надзор - към 240% по-високи от други средиземноморски дестинации - че доста италианци се насочат към места като Албания и Черна Гора за своите летни ваканции. Дори италианският министър председател Джорджия Мелони си взе къса отмора на плажа в Албания, написа CNN, представена от economic.bg. 

Групата Confcommercio предвижда, че единствено 14 милиона италианци ще прекарат почивката си вкъщи, което е към 30% по-малко спрямо интервала преди Коронавирус. И парадоксът е, че макар намаляването на ваканционните дни,  лятната почивка през 2023 година ще коства на италианците 1.2 милиарда евро повече, в сравнение с през 2022 година, споделя  Фурио Труци от групата за наблюдаване на потребителите Assoutenti.

В същото време Италия изживява невъобразим туристически взрив. По данни на социологическия институт " Демоскопика " тази година страната ще сложи нов туристически връх, като упованията са за над 68 милиона туристически визити - с близо 3 млн. повече, в сравнение с през 2019 година На доста места този напор основава проблеми, в това число на дребните острови, където автомобилният трафик през лятото нараства неимоверно.

150 евро дневно за чадър и шезлонг

Бизнесът, който най-вече се възползва от обстановката, са заведенията по крайбрежието, които взимат нечувани такси за плажни такъми. В Пулия таксата за ден на два шезлонга и един чадър през седмицата е приблизително 50 евро и съвсем двойно през уикенда, само че на север цената за сядане на първия ред на претъпкан плаж може да стартира от 150 евро дневно през седмицата, изключително в по-ексклузивните региони като Портофино. Това се отразява на междинния екскурзиант, до момента в който при първокласния туризъм има растеж. Според италианското министерство на туризма, рекордните 11.7 милиона пасажери ще отседнат в петзвездни хотели в Италия това лято. През август високият клас туризъм продължава да пораства, за разлика от елементарния туризъм, написа Антонио Ковиело от  Националния проучвателен център на Италия. Той прибавя, че рискът от несъразмерен туризъм в първокласния бранш е мотив за безпокойствие, защото може да увеличи цените в туристическия бранш от междинен клас, с цел да отговори на по-големите харчещи.

Ограничения за броя гости на плажа

Туристи от целия свят се стичат към двата най-големи острова  - Сицилия и Сардиния, известни със своите девствени плажове и изумрудени сини води. Това обаче коства доста на околната среда, като най-големите проблеми са кражбите на пясък и боклукът, който остава след посетителите. Това лято локалните постановат строги дневни ограничавания в броя гости на някои от най-високо оценените плажове на известните острови.

Бауней - малко селце в далечен регион в Източна Сардиния, в продължение на няколко години лимитира броя на посетителите. " Нашата земя се състои най-вече от високи скали, на които живеят муфлони и ястреби. Имаме единствено дузина плажове, тъй че всички се тълпят там. Вече не можем да си позволим хиляди ежедневни гости, притиснати на едно място, както в предишното ", споделя Стефано Мони, кмет на Бауней, пред CNN.  Ограниченията засягат четири плажа. Cala dei Gabbiani и Cala Biriala към този момент имат дневна граница от 300 гости,  Cala Goloritze е с предел от 250 гости. Cala Mariolu - най-големият от тях, позволява до 700 души. Посетителите на Cala Goloritze, наличен единствено пешком или с лодка, заплащат входна такса от 6 евро. Желаещите да събират загар на тези крайбрежия би трябвало да си резервират място за всички тези плажове посредством приложението Cuore di Sardegna минимум 72 часа преди посещаване. Събраните пари отиват за  видеонаблюдение, паркинг, алеи и тоалетни, съгласно локалните управляващи.  По 2000 души дневно са посещавали красивия плаж Cala Mariolu в Сардиния през предходните години - обстановка, която локалните разказват като " касапница ". Крайбрежната зона на Бауней посреща към 300 000 туристи всяко лято. В опит да затегне в допълнение рестриктивните мерки, кметът е подал искане до районните управляващи на Сардиния за позволение да се вкара наложително разстояние от 6 кв. метра сред плажуващите по цялото крайбрежие. Това обаче няма да е елементарен развой.   " Можем да направляваме идващите по море, единствено в случай че лодките се ръководят от оторизирани туристически оператори, с които имаме контракти и на ротационен принцип - не повече от два часа престой на плажа за всяка група лодки ", изяснява кметът Мони.

 Забрана за плажни кърпи

Стинтино - рибарско населено място на северния бряг, подхваща строги ограничения в отбрана на най-голямото си благосъстояние - розовия коралов плаж La Pelosa, който предлага панорама към остров Isola Piana, прочут със своята каменна наблюдателна кула. La Pelosa е измежду най-красивите и пренаселени  плажове в Италия. В разгара на сезона пясъците му постоянно са лабиринт от хавлии и чадъри, а плуването нормално включва лавиране сред безчет надуваеми водни атрибути. " Ограничихме туристите в La Pelosa до 1500 дневно против такса от 3.50 евро. Резервациите и заплащанията могат да се вършат на оторизиран уеб страница ", споделя кметът на Стинтино Рита Лимбания Валебела, припомняйки, че един безоблачен августовски ден градските управляващи са засекли към 38 000 туристи да плуват във водите към градчето. " Беше шокиращо и непоносимо. Това унищожи естественото местообитание, което докара до ерозия на пясъка. Не претърпявам туристите да хвърлят отпадък върху пясъчните дюни, което в никакъв случай не биха създали вкъщи, " добавя тя. В желанието си да избегне сходни събития в бъдеще, Валебела подхваща ограничения против " нарушителите " с патрули на плажа и серия от забрани, предава DarikBusinessReview. Кучетата, пушенето и потреблението на плажни кърпи не са позволени, като санкциите стартират от 100 евро. " На La Pelosa са позволени единствено постелки. За разлика от кърпите, които се мокрят, пясъкът не полепва по постелките, в случай че са направени от нишки и плява. Загубихме толкоз доста пясък поради плажните кърпи ", изяснява кметът. Ограничения са в действие и на близкия плаж Le Saline. Къмпингуващите към този момент нямат право да се разполагат на брега с фини камъчета или покрай лагуната, която е дом на предпазени птици и растителни типове.

Предварителни резервации

Сицилианският остров Лампедуза също вкара ограничавания за туристите. Според локалния консултант Тото Мартело, над 1500 души посещават линията на един от най-красивите плажове, където снасят яйца костенурките карета. " Днес позволяваме единствено 350 души заран и още 350 следобяд. Резервациите се вършат онлайн посредством локален уеб страница ", споделя Мартело. Посетителите се предизвикват да останат на мястото си за слънчеви бани, в случай че не се потапят във водата. Шезлонги, дюшеци и пояси са неразрешени, а шумът би трябвало да бъде редуциран до най-малко. В пика на лятото се постанова 40-дневна възбрана за достъп на коли и скутери. Обмисля се ограничение и на яхтите и лодките в залива

Забрана за коли

Туристическите коли към този момент са неразрешени на Линоза - по-малкия вулканичен остров, който разрешава единствено 200 гости дневно. Ограничението е въведено малко откакто е утвърдена мярката за наказване на " вандали ", изхвърлящи отпадък на Лампедуза и Линоза, съгласно която се конфискуват колите им.

Междувременно, остров Джильо, ситуиран край крайбрежията на Тоскана, вкара такса от три евро, а на колите е позволен единствено престой от над четири дни през август. 

Прочида - още един от италианските острови без коли, също се бори с пренаселеността. Обхващайки едвам четири квадратни километра, той е един от най-гъсто обитаемоте острови в Европа с население от към 10 000 души. Още към 400 000 души го посещават всяка година, най-вече през лятото.

Солени санкции

Освен по плажовете, ограничавания има и в градовете, които са магнит за туристите. От години Венеция се бори против най-лошите прояви на всеобщия туризъм. Това лято за туристите още веднъж важат строги правила, а за нарушителите са планувани сурови санкции. Например е неразрешено да се разхождат из града голи до кръста или да се къпят в каналите. Не е разрешено също по този начин да се сяда по тротоарите, към фонтаните, на стълбите или на мостовете. Всъщност градските управляващи желаят да лимитират броя на почиващите - изключително на тези, които идват, без да нощуват. Официалният брой на туристите във Венеция през 2019 година е бил 5,5 милиона. Към тях обаче се прибавят еднодневните туристи, които усилват неведнъж общия годишен брой на посетителите. Регулирането на този тип туризъм се оказва мъчно, написа " Дир ". Въвеждането на " входна такса " за такива туристи, за която от дълго време се приказва, се отсрочва за 2024 година Венеция е първият град в Италия, който ползва сходна мярка.

Крайбрежният град Портофино, близо до Генуа, също вкара ограничавания. За да не се допусне цялостен безпорядък в живописното тогавашно рибарско населено място, това лято там е в действие нова разпоредба, която разрешава на полицията да постанова на туристите санкции до 275 евро. Наредбата не разрешава събирането на хора в избрани региони на общината, където притокът на хора е толкоз огромен, че се постанова служители на реда да контролират придвижването на пешеходците. Друга разпоредба съдържа правила за обичайно държание на посетителите. В целия център на града е неразрешено да се върви необут и гол от кръста нагоре или по бикини.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР