Най-сериозното ми предизвикателство, присаждане на глава и кацане на Луната

...
Най-сериозното ми предизвикателство, присаждане на глава и кацане на Луната
Коментари Харесай

Делото "КТБ" скоро няма да кацне на Луната

" Най-сериозното ми предизвикателство ", " присаждане на глава " и " кацане на Луната с дизелов мотор ". Така основният прокурор Иван Гешев разказва делото, което го изстреля като ракета носител до върховете на държавното обвиняване. Става дума за банкрута на Корпоративна комерсиална банка преди повече от 7 година - корупционна скица, погълнала милиарди от граждани и компании. Дотук равносметката за страната от тази крупна спекулация е плашеща. Правосъдието ни катастрофира в опита си да накаже отговорните, а хазната може единствено да се надява да възстанови част от изгубените пари в КТБ.

 

Дело с начало, само че до безкрайност

 

Съдебният развой против 18-те подсъдими за заграбване на над 2 милиарда лв. стартира всъщност чак през февруари 2019 година, близо 5 години след банкрута на банката. Самото следствие продължи към 3 години под наблюдението на командирования в Софийската градска прокуратура Иван Гешев. " Задачата пред проверяващия екип беше със трудност, близка до това с дизелов мотор да кацнеш на Луната. Кацнахме, а дали ще дишаме, занапред ще забележим ", разяснява той при внасянето на обвинителния акт.

Да си поеме въздух обаче му помогнаха депутатите от ГЕРБ, които особено трансформираха Наказателнопроцесуалния кодекс заради фамозния труд на Гешев в 11 000 страници. Това се наложи, защото огромният размер на обвинителния акт попречи на започването на делото всъщност в Специализирания углавен съд, тъй като законът предвиждаше да бъдат изчетени хилядите страници в правосъдната зала. Със законодателните промени се разреши на прокурора да показа компактен отчет.

Дори и с тези подпирания от някогашните ръководещи делото буксува. За 2 години и половина процесът е надалеч от своя край даже на първа инстанция. Очаква се да бъдат призовани за показания десетки очевидци, а до момента са разпитани едвам трима. Още първоначално обаче стана ясно, че прокуратурата разчита най-много на разказите на някогашната дясна ръка на банкера Цветан Василев - Бисер Лазов. " 90% от истината кой открадна тези 7 милиарда лева. от българските жители става ясна от показанията на очевидеца ", хвали се Гешев.

 

Амнезия до поискване

 

Самият Лазов, който твърди, че е надълбоко осведомен със схемите на някогашния си началник, като най-малкото е спомагал за тяхното реализиране, не е обвиняем по делото. Той описа сложна финансова пирамида, наричана най-общо " компанията ", която била под едноличната власт на Цветан Василев и се е захранвала с заеми от банкрутиралата банка. " Договорите за това бяха официални, едвам не върви някой по улицата напълно гол. Това е едно комбинезонче или дрешка, обещано от банката, с цел да не се види незабавно, че е гол ", изясни Лазов механизма на източване на КТБ.

В спонтанни записки пред съда някогашният счетоводител показва забележителна памет и за най-малките елементи в връзките си с Василев. " При постъпване на работа при него и в първите години споделяхме доста неща, включително и фантазиите си. Василев сбъдна фантазията си да си построи собствена къща. След това сбъдна фантазията си да има и личен аероплан " спомня си Лазов.

Разпитът му пред съда мина главно в рецитиране на авансово написани бележки, които препрочиташе след уточняващите въпроси на прокуратурата, чиято цел не беше да внесат изясненост в показанията на Лазов, а да затвърдят тезата на обвиняването. Това направи усещане и на адвокатите на подсъдимите, които желаеха от съда да направи забележка на очевидеца, с цел да приказва с съответни обстоятелства, а не общи приказки. " Не мога да давам отговор като някакъв ром по някаква дедесарска тематика ", ядоса се Лазов.

Той не спести и офанзиви към някогашните си сътрудници в КТБ, които назова прислужници на Цветан Василев. Счетоводителят твърди, че след затварянето на банката той подтиквал изпълнителния ѝ директор Георги Христов да даде показания против Василев. " И му споделих: Жоро, всички ние сме излъгани – нашият шеф, военачалник, предводител ни съобщи! Аз персонално мисля да си кажа истината и да спомагам на следствието ", спомни си Лазов.  " Жоро вика: " Аз не знам, аз не съм сигурен. Аз ще отида на отмора на Витоша ". Което мен напряко ме изуми! Но всеки си взема решение... Отиде си на Витоша, аз отидох в следствието ", добави очевидецът.

При въпросите на отбраната обаче Бисер Лазов ненадейно беше застигнат от амнезия. Така да вземем за пример не съумя да отговори на елементарния въпрос какво тъкмо е работил по длъжностна характерност през годините, за които свидетелства - от 1998  до 2014 година, когато КТБ бе затворена. " Не мога сега да ви отговоря, належащо е да направя информация в осигурителния институт и ще кажа - това е формалната част ", оправда се Лазов. Паметта му изневери и когато стана дума за някогашния народен представител от Движение за права и свободи Делян Пеевски, който по негови думи в никакъв случай не е бил в офиса на Василев.

Вместо това очевидецът влезе в полемиката на някогашните издания на Пеевски, които след банкрута на КТБ лансираха тезата, че архизлодеят зад генезиса на банката е някогашният министър председател Иван Костов. Той описа за случай, при който Василев го е срещнал с дъщерята на Иван Костов - Мина, в някаква административна постройка, за която тя отговаряла. Бившият банкер се заел сдружения от неговата " компания " да наемат офисите в постройката. " На тази среща той разпореди аз да споделям с Мина Костова. Тези взаимоотношения продължиха, до момента в който офисите на Василев и всички негови сдружения не отидоха другаде през февруари 2013 година ", сподели Бисер Лазов. 

Счетоводителят изненада и с обяснението си за какво в последна сметка е решил да свидетелства против някогашния си началник, откакто са били толкоз близки през годините.  " Ако минем в стилистиката на вярата, тъй като нашите връзки, както и връзките му с доста от хората тук са се основавали на доверие, това е все едно да си визиите Исус да притегли апостолите си, те да вървят с него и когато стане напечено, той да не отиде на кръста, да не извърви пътя да изяснява, а да отиде някъде ", съобщи Лазов. Веднага по-късно той добави, че си е дал „ целия живец “ за него.

 

Разсеяни или наивни очевидци

 

Следващият разпитан бе някогашният изпълнителен шеф на КТБ Орлин Русев, който от обвинен се трансформира в различен главен очевидец на прокуратурата. „ Събирахме се в една постройка на „ Бъкстон “, надявахме се КТБ да продължи да съществува .  Всеки даваше своето мнение, това е резюме, концепциите са предадени на Цветан Василев. Самият той искаше от нас да работим по концепцията за продължение на съществуването на КТБ. Контактувахме с него всяка седмица “, описа Русев за интервала, в който банката беше сложена под специфичен контрол.

Много по-обран в обясненията си, той не съумя да отговори на обикновени въпроси като да вземем за пример какъв брой подписа са били нужни, за да е законно едно решение на Управителния съвет на банката, и от какъв брой души е бил съставът на ръководещия орган. Той обаче е безапелационен, че всеки един заем към кухи дружества е бил договарян, разрешаван и отпускан от Цветан Василев. 

Разпитът на третия свидетел на прокуратурата Албена Андреева - някогашен основен счетоводител, към момента продължава поради отсрочени съвещания в резултат на Коронавирус ограниченията. Тя също не е измежду обвинените, макар че призна пред съда по какъв начин на процедура е била подставено лице.  " Аз се съгласих, защото откровено имах вяра на посланията, които Василев ми отправяше... Василев обясняваше на всички присъстващи, че ние вършим положителни неща – изключително през 2011 година (по спомен), когато Василев бе определен за Мистър Икономика ", споделя тя и още: " Аз съм била представляващ " Хедж инвестмънт "... Фиктивен представляващ още от началото ". На всичкото от горната страна е под въпрос дали Андреева може да бъде безкористен очевидец, защото живее на фамилни начала с някогашния счетоводител на Василев Бисер Лазов, което значи, че би икономисала показания, които могат да го инкриминират непосредствено.

На последното правосъдно съвещание по мегаделото " КТБ " съдът реши, че към този момент няма да отсрочва процеса поради COVID-19.

 

Големият отсъстващ – Пеевски

 

Никой от прокурорските очевидци до момента не приказва за връзката на някогашния народен представител от Движение за права и свободи Делян Пеевски с Цветан Василев и банкрута на КТБ. " В хода на следствието не сме открили някакви неща, които да са свързани с господин Пеевски и които да касаят описаната от мен скица ", е тезата и на прокурор Иван Гешев.

Фактите обаче са други, защото името на Пеевски се появява неведнъж в документите, конфискувана при следствието за КТБ, сподели Антикорупционният фонд. Бизнесменът, глобен за корупция по закона " Магнитски ", се загатва в ръкописна записка на банкера Василев, а буквите ДП1 попадат и във всекидневната информация, която шефът на КТБ е получавал от счетоводителя си Лазов. Срещу тези букви е записано 575 млн. лв.. От друга информация на финансовото разузнаване на ДАНС пък излиза наяве, че Пеевски е летял с частния аероплан на Василев. Попитан за всичко това, главният прокурорски очевидец Лазов още веднъж се оправда с къса памет.

Специализираният съд показва явно отвращение да се приказва за Пеевски в правосъдна зала. Той настойчиво отхвърля да даде думата на основния обвинен - Цветан Василев, макар че по закон той има право на пояснения. Още при започване на правосъдния развой през 2019 година юристите на банкера желаеха той да бъде изслушан през видеовръзка. Въпреки настояването на прокуратурата, че не трябва да се дава думата на обвинения, тъй като е " безсъвестен, защото не желае да се върне в България ", арбитър Вирджиния Петрова реши, че ще ревизира какви са техническите благоприятни условия за това, " всеки обвиняем има право да дава пояснение когато и да е на делото ".

Година по-късно арбитър Петрова смени мнението си и отхвърли това право с аргумента, че то не е безгранично.  " Към сегашния миг съдът намира настояването за безпричинно, тъй като правосъдното разследване не се е развило в задоволителна степен ", съобщи Петрова. Не излиза наяве от произнасянето на съдията кой точно е подобаващият миг да се изслуша индивидът, упрекнат за кражбата на милиарди.

Едва ли скоро ще бъде изслушан и Делян Пеевски, който съгласно Василев е сценаристът на офанзивата против КТБ. Досега някогашният народен представител дори не е бил разпитван по делото. Част от юристите на подсъдимите към този момент направиха поръчка, че ще желаят призоваването му в съда. Пеевски обаче би могъл да откаже да се яви, в случай че има заплаха да инкриминира себе си с показанията, или с други думи, има право да замълчи. Това несъмнено ще изобличи прокуратурата, че е скрила връзката му с банкрута на КТБ.

Трудно е да се предскаже кога ще завърши правосъдната сага " КТБ ". С това движение се чака делото да се проточи даже и след края на 7-годишния мандат на основния прокурор Иван Гешев. До в допълнение закъснение може да се стигне и поради изявената воля на част от политическите партии за законодателни промени, с които да закрият специализираните съдилища и прокуратура. Такъв законопроект беше признат на първо четене в парламентарната комисия по правни въпроси в 46-ото национално заседание. Ако в идващия парламент поправката се одобри дефинитивно, по-всяка възможност делото ще стартира изначало в Софийския градски съд. 

 

------------------------------------------------

ПАРИ НА ВЯТЪРА

 

За близо 7 години синдиците на КТБ са съумели да възстановят 1.25 милиарда лева, което представлява 25% от изгубените пари в банката. По-голямата част от разпределените пари - 928 млн. лева, в действителност отиват във Фонда за гарантиране на влогове, който изплати предпазени влогове за 3.7 милиарда лева. В листата с огромните незащитени вложители обаче попадат " Топлофикация-София ", " Булгаргаз " и " Булгартрансгаз ", ББР, БЕХ, НЕК, АЕЦ " Козлодуй ", " Мини Марица-изток ", НКЖИ, както и държавни ведомства като Агенцията за приватизация и Агенция  " Дипломатически парцели ". Всички те досега са получили не повече от 20% от спестяванията си в банката.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР