Най-редките животни на света – животните са обичани от почти

...
Най-редките животни на света – животните са обичани от почти
Коментари Харесай

Най-редките животни на света – Топ 10 класация

Най-редките животни на света – животните са обичани от съвсем всички по света, само че хората са най-голямата опасност за тяхното оцеляване. Всяко едно от животните в този лист е освен рядко, само че и сериозно застрашено или „ просто “ застрашено. Сравнително дребната популация на тези редки животни се дължи основно на загуба на местообитания, лов или инцидентна гибел, породена от човешка активност.

Докато природозащитниците сполучливо са отглеждали някои от тези животни, други нямат подобен шанс и са на ръба на цялостното изгубване. Надяваме се, че с повече осведоменост, в това число информацията от този лист, можем да забележим някои от тези редки животни да се възстановят в бъдеще.

От септември 2019 година информацията за оценките на популацията на тези животни е допустимо най-точна и ще бъде обновена при нужда в бъдеще. Да забележим кои са най-редките животни на света :

10. Чернокрак пор

@Приблизителен брой зрели човеци: 300 до 400 в дивата природа; доста отглеждани в плен и всяка година пускани в дивата природа
@Местоположение: Аризона, Уайоминг, Южна Дакота и Монтана, Съединени американски щати
@Текущо положение на запазване: Застрашено
@Научно название: Mustela nigripes

Чернокракият пор постоянно се популяризира като история за триумф в опазването, защото типът се е прибирал два пъти от изгубване посредством напъните на природозащитниците. Първоначално този хубав пор е бил обитавал Великите равнини на Северна Америка и е варирал от Южна Канада до Северно Мексико.

Въпреки това, популацията на ч ернокракия пор внезапно понижава през целия 20-ти век и е разгласен за липсващ тип през 1979 година Няколко години по-късно, през 1981 година, чернонокракият пор е открит още веднъж от куче във Вайоминг. Останалата популация е оживяла единствено до 1987 година, когато този тип още веднъж изчезва от дивата природа. Оттогава започва стратегия за развъждане в плен от Службата за риба и дива природа на Съединени американски щати и хиляди порове са били разселени още веднъж в Аризона, Уайоминг, Южна Дакота и Монтана през последните няколко десетилетия. Въпреки че програмата е постигнала триумф, последните актуализации демонстрират, че популацията на дивия чернонокрак пор е сред 300 и 400 индивида.

Знаете ли, че:
Чернокраките порове ловят най-вече прерийни кучета. Поради тяхната взаимозависимост от тях, популацията на чернокракие порове е мощно наранена от дивата популация на прерийните кучета, която също понижава през последните години.

9. Антилопа Адакс

@Приблизителен брой зрели човеци: сред 30 и 90 в дивата природа; повече от 2000 в плен
@Местоположение: пустинята Сахара
@Текущо положение на запазване: Критично застрашено
@Научно название: Addax nasomaculatus

Адакс или бялата антилопа е на ръба на изгубването в дивото си местообитание в пустинята Сахара, като размерът на дивата популация варира от 30 до 90 зрели човеци. Има обаче редица сполучливи развъдни стратегии по целия свят и макар че най-вероятно няма да зърнете Адакс в дивата природа, може просто да видите един от хилядите в плен в локалния зоопарк.

В предишното антилопата Адакс е бил постоянно срещан в Северна Африка, в родния Чад, Мавритания, Нигер, Алжир, Египет, Либия, Судан и Западна Сахара. Популациите от див Адакс са в сериозен спад заради нерегламентиран лов. През последните години, с триумфа на развъдните стратегии, този тип антилопи бяха разселени още веднъж в Мароко и Тунис в резервати за диви животни.

Знаете ли, че:
Антилопите Адакс отделят единствено сухи изпражнения и съсредоточена урина, защото те употребяват оптимално всяка порция вода, която одобряват.

8. Северен плешив ибис

@Приблизителен брой зрели човеци: по-малко от 250 в дивата природа; над 1000 в плен
@Местоположение: Южно Мароко и Сирия; по-рано също срещани в цяла Европа, Северна Африка и други елементи на Близкия изток
@Текущо положение на запазване: Застрашено
@Научно название: Geronticus eremita

Северният плешив ибис е една от най-редките птици в света, като в природата остават по-малко от 250 зрели човеци. В продължение на няколко десетилетия Северният плешив ибис беше считан за сериозно заплашен, само че сполучливите старания за запазване през последните години спомогнаха за намаление на статуса на типа до заплашен – в плен има над 1000 северно плешиви ибиса.

Днес по-голямата част от дивата популация от северни плешиви ибиси живее в Мароко, а няколко евентуално остават живи в Сирия. Този тип ибис е липсващ в Европа в продължение на повече от 500 години, само че сега се организират стратегии за реинтродукция.

Знаете ли, че:
Северният плешив ибис е античен тип птица с вкаменелости, датиращи от холоцена (преди към 10 000 години), междинния плейстоцен (преди към 900 000 години) и даже до границата на плиоцен-плейстоцен (преди към 1,8 милиона години) ).

7. Горилите от долината на река Крос

@Приблизителен брой зрели човеци: по-малко от 250 в дивата природа; 1 брой в плен
@Местоположение: Залесени хълмове и планини на граничния район Камерун-Нигерия в изворите на река Крос (Нигерия)
@Текущо положение на запазване: Критично застрашено
@Научно название: Gorilla gorilla diehli

Докато всички горили и типове са уязвими, горилата от долината на река Крос е за жалост най-застрашената огромна маймуна в света . За страдание, горила Крос, която за първи път беше маркирана през 1907 година, беше подценявана значително, до момента в който не стана прекомерно късно (през 1987 г.) и броят на популацията й към този момент беше невисок. Днес се пресмята, че в природата има по-малко от 250 горили от този тип и единствено за една е известно, че е в плен.

Най-голямата опасност за оцеляването на горила Крос е загубата на местообитания заради човешки действия. Също по този начин, този тип маймуна е застрашена поради лова на месо от локалните поданици. Поради лова, горилите от долината на река Крос се опасяват доста от хората и доста рядко се следят.

Знаете ли, че:
Горилите Крос живеят в дребни разпръснати групи, които рядко си взаимодействат между тях, което е довело до инбридинг. Това води до загуба на генетично многообразие и по-слаб генофонд, а също по този начин се отразява негативно на така и така дребната популация на тези горили.

6. Саола

@Приблизителен брой зрели човеци: Неизвестно сигурно – оценките на популацията варират от 25 до 700, само че се счита, че в действителност са по-малко от 250; николко в плен
@Местоположение: Анамитската верига на Виетнам и Лаос
@Текущо положение на запазване: Критично застрашено
@Научно название: Pseudoryx nghetinhensis

От всички животни в този лист нито едно не е толкоз загадъчно като Саола , която е уместно наречена „ Азиатски еднорог “. За Саола се знае толкоз малко, че няма действителни данни за актуалната популация на неуловимото животно. Тъй като Саола е била виждана в природата единствено няколко пъти, откогато останките й са открити за първи път през 1992 година, популациите се правят оценка на едвам 25 индивида до 750. Въпреки това, откривателите считат, че популацията на Саола е доста по-малка и най-вероятно по-малко от 250.

Изследователите са се опитвали да държат Саола в плен няколко пъти, само че в последна сметка всеки от тези пленници са умирали. Това предиздвикало природозащитниците да имат вяра, че тези животни не могат да оцелеят в плен и по този метод не може да бъде основана развъдна стратегия.

Знаете ли, че:
По-голямата част от информацията, известна за Саола, идва от Уилям Г. Робишод, който съумя да задържи женска Саола в плен за към 15 дни, преди да почине по незнайна причина. Според наблюденията на Робишод, животното Саола не се опасява от хората, а единствено от кучета.

5. Амурски леопард

@Приблизителен брой зрели човеци: по-малко от 100 в дивата природа; към 170 до 180 в плен
@Местоположение: Приморския район в югоизточна Русия и северен Китай
@Текущо положение на запазване: Критично застрашено
@Научно название: Panthera pardus orientalis

Докато доста огромни типове котки са изправени пред намаляващ брой по целия свят, един от най-редките и застрашени е амурският леопард . Смята се, че в природата са останали по-малко от 100 индивида (по-точно към 84). Едни от най-редките животни на света обитават най-много в басейна на река Амур в източна Русия, а няколко са разпръснати в северната част на Китай.

Амурските леопарди имат относително дълъг живот, живеят към 10 до 15 години в дивата природа и 20+ години в плен. За страдание, както всички животни в този лист, популацията на амурския леопард е изправена пред доста закани, в това число заличаване на местообитания, нелегално бракониерство, спорове с хора и липса на генетични вариации – защото остават толкоз малко като брой и се получава инбридинг, което води до по-слабо поколение.

Знаете ли, че:
Петната на амурските леопарди са по-големи, по-широко ситуирани и имат по-дебели черни граници от тези, които се срещат при другите типове леопарди.

4. Филипински крокодил

@Приблизителен брой зрели човеци: по-малко от 100 в дивата природа; доста малко в плен
@Местоположение: разпокъсани местообитания на островите Далупири, Лусон и Минданао във Филипините
@Текущо положение на запазване: Критично застрашено
@Научно название: Crocodylus mindorensis

Филипинският крокодил се смята за най-застрашеният тип крокодил в света , като по-малко от 100 са останали в дивата природа и доста малко в плен. В предишното филипинският крокодил е бил открит в цялата островна страна, само че сега се среща единствено в дребни, разпокъсани местообитания на островите Далупири, Лузон и Минданао. Популацията на филипинския крокодил е мощно наранена от лов и заличаване на местообитанията.

Друго нещо, което наранява този крокодил е публичното усещане. Крокодилите са били етикирани като убийци на хора / ядящи от локалното население и са били убивани поради тази отрицателна позиция. През последните години обаче, природозащитниците работят за смяна на публичното усещане и сполучливо отглеждат и пускат филипински крокодили в предпазени местообитания.

Знаете ли, че:
Убиването на филипински крокодил е нелегално и идва с оптималната санкция от ₱100,000 (еквивалентно на към 2500 долара).

Продължаваме с Топ 3 на най-редките животни на света :

3. Суматрански носорог

@Приблизителен брой зрели човеци: по-малко от 100 в дивата природа; доста малко в плен
@Местоположение: Суматра и Борнео (преди се срещат в Индия, Бутан, Бангладеш, Мианмар, Лаос, Тайланд, Малайзия, други елементи на Индонезия и Китай)
@Текущо положение на запазване: Критично застрашено
@Научно название: Dicerorhinus sumatrensis

Суматранският носорог или азиатският двурог носорог се разпознава по косматия си тип и е най-редкият от петте останали типа носорози . Учените пресмятат, че в природата има по-малко от 100 суматрански носорога , като някои споделят, че може да останат по-малко от 30 диви суматрански носорози . А това автоматизирано го трансформира в едно от най-редките животни на света .

Смята се, че суматранските носорози са били много уязвим тип през последните 9000 години, заради изменение на климата. Оттогава суматранските носорози не съумяват да се възстановят, като се изправят пред още повече закани през днешния ден. Въпреки че има прочут триумф при развъждането на суматрански носорози в плен, като цяло те мъчно оцеляват отвън естествената си екосистема. В момента към момента има няколко пленници от тези косматковци.

Знаете ли, че:
Учените имат вяра, че Суматранският носорог е най-примитивният (най-старият) тип носорог заради козината си и други антични черти. Също по този начин, Суматранският носорог е най-близкият жив тип по отношение на вълнестите носорози, които са живели в хладните земи на Европа и Азия през ледниковия интервал.

2. Южнокитайски тигър

@Приблизителен брой зрели човеци: счита се, че са изчезнали в дивата природа; по-малко от 100 в плен
@Местоположение: Южен Китай
@Текущо положение на запазване: Критично застрашено
@Научно название: Panthera tigris tigri

Южнокитайският тигър (известен също като тигър Амой) за жалост е най-застрашеният и уязвим тип тигър в света . Това е едно от най-редките животни на света . Учените оповестиха, че южнокитайският тигър е функционално липсващ в дивата природа и не е виждан отвън плен от повече от 25 години.

Въпреки че не са останали диви южнокитайски тигри , за благополучие има към стотина или повече в плен като част от развъдните стратегии в Китай. През 2007 година първият южнокитайски тигър е роден отвън Китай в частния резерват, прочут като резерват Laohu Valley в Южна Африка. Оттогава в долината Лаоху се раждат още тигри.

Знаете ли, че:
Съществуват генетични доказателства, които допускат, че по-голямата част от пленените южнокитайски тигри не са „ чисти “ и че са били кръстосвани с други подвидове тигри.

1. Вакита

@Приблизителен брой зрели човеци: към 10 в дивата природа (вероятно сред 6 и 22); никой в плен
@Местоположение: Северна част на Калифорнийския залив
@Текущо положение на запазване: Критично застрашено
@Научно название: Phocoena sinus

Понастоящем Вакита е най-рядкото животно в света и е допустимо най-застрашено, като в природата са останали единствено към 10 индивида. Тази оценка идва от отчет, оповестен от IUCN при започване на 2019 година, в който се показва, че единствено към 10 броя Вакита са останали живи през 2018 година съгласно стратегия за акустичен мониторинг, извършена в Калифорнийския залив, макар че има 95% късмет те да са сред 6 и 22.

Откакто Вакита е открита за първи път през 1958 година, броят му постоянно е бил много невисок. Това са най-малките типове морски прасета и елементарно се хващат в хрилни мрежи (мрежи, които улавят риба с хриле), употребявани от противозаконни риболовни интервенции. Също по този начин Вакита имат толкоз дребна популация, тъй като се срещат единствено в един регион на света, северната част на Калифорнийския залив. Освен това няма в плен от този тип и сега няма сполучлива развъдна стратегия, която да помогне за възобновяване на броя им.

Знаете ли, че:
Въпреки че не се знае доста за Вакита, оптималната известна дълготрайност на живота на следен женски образец е била 21 години.

Вижте най-новите Топ 10 ранглисти!


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР