Най-разпространената легенда за чесъна е, че предпазва от вампири. Най-активен

...
Най-разпространената легенда за чесъна е, че предпазва от вампири. Най-активен
Коментари Харесай

Митичните свойства на чесъна

Най-разпространената легенда за чесъна е, че защищава от вампири. Най-активен е, в случай че поставите плитка чеснови глави нощем над леглото си. Със стихващия интерес на вампирите към простосмъртните, чесънът почнал да се слага над леглата на болните, като по този метод се гонели зли сили и заболяванията.

И през днешния ден в доста селски къщи виси окачена над огнището плитка чесън, която носи благополучие. Той може да се слага под леглото и въобще на някое по-видно място в къщата, с цел да работи оптимално. Някои хора даже настояват, че мрежичка с чесън до главата нощем даже смъква кръвното.

На чесновите скилидки се приписват чудодейни сили. Те могат да спрат нощно напикаване, зъбобол, връщат апетита на конете, когато натрием венците им с него и други

 Митичните свойства на чесъна

Има и една рецепта за намаляване: Слагаш една скилидка чесън върху пъпа си и я залепваш с пластир. Носи се непрекъснато до мечтаното намаляване, което едва ли ще пристигна скоро.

Вечерното меню на Хеката, древногръцката богиня на гибелта, било напълно чесново. И защото богинята се занимавала с вълшебства, от тези времена чесънът се свързва с окултния свят.

Друг фактор, спомогнал за приписването на вълшебен свойства на чесъна, е мощната му миризма. Има поверие, което твърди, че чесънът е мощен антисептик. Но това не е правилно. С миризмата му пък се гонят нечистите сили далеко. Други пък настояват, че тъкмо чесновата миризма издава наличието на злото или най-малкото - го притегля.

В Рим, преди да влязат в борба, бойците ядели чесън. И до през днешния ден тореадорите в Южна Америка носят чеснови скилидки на арената. Вярват, че по този метод ще попречат на бика да се хвърли върху тях.

 Чесън

На Бъдни вечер всеки би трябвало да постави скилидка чесън в джоба си, с цел да се опази от злите духове, които излизат тогава, за началото на Поганите дни. През тях съгласно националното поверие се явяват караконджули и други нечисти сили, които се пробват да навредят на хората. На дребните деца се закачат чеснови скилидки на реверите за предотвратяване.

Днес историците, занимаващи се с тази проблематика, заключват, че чесънът може би в действителност е в положение да спре вражеска офанзива, като всичко зависи от количеството, което употребявате.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР