Най-престижните френски филмови награди Сезар обявиха, че всеки, срещу когото

...
Най-престижните френски филмови награди Сезар обявиха, че всеки, срещу когото
Коментари Харесай

Френските Оскари няма да могат да бъдат присъждани на обвинени в сексуално насилие

Най-престижните френски кино награди " Сезар " оповестиха, че всеки, против който се води следствие по обвинявания в полово посягане, няма да може да взе участие в церемонията през 2023 година

Организаторите показват, че взимат това решение от почитание към възможните жертви на тези закононарушения. Това значи, че от церемонията ще бъде изключен френският артист Софиан Бенасер, против който се води следствие по обвинявания в обезчестяване, които той отхвърля.

По-рано имаше опасения от рецензии и даже митинги, в случай че Бенасер бъде позволен до церемонията. Академията " Сезар ", която популяризира премиите, считани за френския еквивалент на " Оскарите ", отстрани артиста от листата с номинираните през ноември и съобщи, че обмисля смяна в разпоредбите за допустимост.

Той беше номиниран за ролята си в " Les Amandiers " (Forever Young) преди полицията да стартира следствие поради изказванията за обезчестяване и полово посягане. 25-годишният Бенасер отхвърли обвиняванията, а режисьорката на кино лентата съобщи, че той е станал жертва на " медиен линч ".

Промените обаче към този момент са налице, защото всички претенденти, против които тече следствие за насилствени закононарушения, наказуеми със затвор - изключително такива от полово естество - няма да могат да участват на тазгодишната гала, която ще се състои на 25 февруари. Правилото ще се ползва и за всеки, който е бил наказан за такова закононарушение.

Очаква се Академията да гласоподава дали да направи смяната като непрекъсната част от критериите за номиниране и награждаване.

Решението на премиите " Сезар " е разследване от митингите по време на церемонията през 2020 година, когато Роман Полански, наказан за обезчестяване на дете през 70-те години на предишния век, завоюва премията за най-хубав режисьор - нещо, което провокира особени рецензии против френската Академия.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР