Най-популярното растително олио е, разбира се, слънчогледовото. Но производителите му

...
Най-популярното растително олио е, разбира се, слънчогледовото. Но производителите му
Коментари Харесай

Потвърдиха голяма опасност от олиото за здравето ни

Най-популярното растително олио е, несъмнено, слънчогледовото. Но производителите му страдат доста от конкуренцията със зехтина, палмовото масло и здравословната опция - кокосовото масло. Освен това непрекъснато чуваме разнопосочна информация кое олио е по-полезно, кое по-вредно и противоположното.

Всичко това е поради другата реклама, методът на произвеждане и така нататък Но на кого да имаме вяра? И дали въобще да купуваме слънчогледово олио?

Лекарите постоянно са оценявали нерафинираното слънчогледово олио поради огромното количество витамин Е и полиненаситени мастни киселини, които са нужни за безпроблемното действие на сърдечно-съдовата система, написа zdrave.to.

Но в последно време е намерено нещо ново. В слънчогледа има доста линолова омега-6 киселина, която тялото ни може да преобразува в друга - арахидонова киселина и тя е градивният детайл за молекулите, които способстват за инфектиране и свиване на кръвоносните съдове.

Владимир Бесонов, началник на лабораторията по хранителна химия изяснява нещата по този начин: „ Съдовата ви спънка се утежнява. Появяват се хормонални отклонения и утежняване на качеството на кожата. "

Всичко това се случва, в случай че консумирате малко други значими полиненаситени мастни киселини - омега-3. Затова за баланс е значимо да се ядат повече морски блага и мазна риба, ленено семе и от време на време да включвате диетични добавки с омега-3 в менюто си.

А какво ще кажете за рафинираното слънчогледово олио?

Наскоро беше открито, че по време на производството му се образуват по този начин наречените глицидолови естери, които могат да доведат до рак.

Ян Кулман, академик от Германия изяснява: „ Те се образуват основно в процеса на пречистване на растителни и скотски мазнини. Това значи, че те могат да бъдат открити във всяко масло и всеки промишлен хранителен артикул, съдържащ мазнини с друг генезис.

Освен това те могат да се образуват и по време на топлинната обработка: при пържене, печене, когато вършим барбекю или изгорял самун в тостер. "

В Европа към този момент са избрани стандарти - глицидолът в продуктите би трябвало да бъде не повече от един милиграм на кг. По принцип е по-добре да употребявате по-малко рафинирано слънчогледово олио.

Каква лой да използваме за пържене?

При пържене слънчогледовите масла отделят алдехиди, които предизвикат възпалителни реакции, предизвикват сърдечно-съдови и стомашно-чревни болести и покачват риска от рак.

Зехтинът образува по-малко отрови. Наситените мазнини да вземем за пример имат най-хубави резултати - да вземем за пример кокос, палма, сметана и свинска мехлем - съвсем не се образуват нездравословни субстанции там. И е по-добре да ги запържите.

Производителите на слънчогледово олио обаче не стоят със скръстени ръце - в магазините се появиха и артикули, с които готвенето сякаш би трябвало да е по-безопасно.

Какво сподели опитът

Експерти са провели опит като тествали като пържили картофи в една и съща лой 10 пъти по ред.

От най-хубаво до най-лошо, пробите са подредени по този начин: високоолеинови, нерафинирани, рафинирани дезодорирани. Но всички те не отговаряли на стандартите.

Това е било допустимо единствено със особено олио за надълбоко пържене. Така че не на вятъра специалистите предлагат няколко пъти в едно и също масло да не се готви и като цяло да се пържи по-малко.

И никога не използвайте прегоряло олио.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР